News

Komentari 0

Finski proizvođač dizala Kone otpušta 1.000 radnika

Finski proizvođač dizala Kone otpušta 1.000 radnika

Smanjenje broja zaposlenih trebalo bi kompaniji uštedjeti 100 milijuna eura godišnje, počevši od 2024., objavili su, dodavši da će bez posla ostati i 150 radnika u matičnoj Finskoj

Finski proizvođač dizala Kone izvijestio je u četvrtak da ukinuti do 1.000 radnih mjesta u podružnicama širom svijeta kako bi smanjio troškove, polažući nadu u oporavak potražnje u Kini.

Smanjenje broja zaposlenih trebalo bi kompaniji uštedjeti 100 milijuna eura godišnje, počevši od 2024., objavili su, dodavši da će bez posla ostati i 150 radnika u matičnoj Finskoj.

Na kraju 2022. Kone je zapošljavao 63.277 radnika.

Kompanija je izvijestila o blagom rastu prilagođene operativne dobiti u četvrtom tromjesečju, za 1,6 posto, na 365 milijuna eura.

Neto dobit zadržala se na razini istog razdoblja godine ranije i iznosila je 276,3 milijuna eura.

Prihod je porastao 5,2 posto, na 2,1 milijardu eura. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva, porastao je 2,9 posto.

Vrijednost narudžbi zaprimljenih u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca bila je pak 10 posto manja nego u istom razdoblju 2021., kliznuvši na 1,94 milijarde eura.

U cijeloj 2022. godini prilagođena operativna dobit potonula je 17,8 posto, na 1,1 milijardu eura. Prihod je porastao 3,7 posto, na 10,9 milijardi eura.

Prošlu godinu obilježili su jačanje inflacije, rat u Ukrajini i problemi u kineskom sektoru nekretnina, istaknuo je u izvješću izvršni direktor finske kompanije Henrik Ehrnrooth.

U novoj godini Kone se nada oporavku potražnje na kineskom tržištu.

"U Kini očekujemo da će se tržište početi oporavljati prema kraju prve polovine godine zahvaljujući opsežnim poticajnim mjerama koje su već najavljene", izjavio je izvršni direktor finske tvrtke.

"Pozitivan trend" očekujemo i u drugim dijelovima azijsko-pacifičke regije i na Bliskom istoku, dok bi u Europi i Sjevernoj Americi aktivnost trebala biti prigušenija, dodao je Ehrnrooth.

Najčitaniji članci