Obavijesti

News

Komentari 66

FOTO Akcija u Brazilu: Policija otkrila ilegalno hrvatsko oružje. Puške i pištolji za 225 mil. eura

FOTO Akcija u Brazilu: Policija otkrila ilegalno hrvatsko oružje. Puške i pištolji  za 225 mil. eura
11

Istraga je započela 2020. na sjeveroistoku Brazila. Ondje su uhitili dvoje ljudi s 23 pištolja hrvatskog podrijetla i dvije puške sa znakovima neovlaštenog mijenjanja. Oružje u akciji je i iz drugih zemalja

VIDEO

Brazilska policija otkrila je nezakonitu trgovinu vatrenim oružjem iz Europe u Južnu Ameriku, vrijednu oko 225 milijuna eura, nakon što je kod uhićenih osoba pronašla oružje proizvedeno u Hrvatskoj, izvijestilo je u utorak brazilsko ministarstvo pravosuđa.

Makedonac autom sletio s ceste kod Pazina, udario je u autobus
Makedonac autom sletio s ceste kod Pazina, udario je u autobus

Tvrtka sa sjedištem u Asunciónu, glavnom gradu Paragvaja, navodno je odgovorna za uvoz tisuća pištolja, pušaka i streljiva nekoliko europskih proizvođača sa sjedištima u Hrvatskoj, Turskoj, Češkoj i Sloveniji.

Istraga je započela 2020. godine u policijskoj postaji u Vitóriji da Conquista, gradu s 341.000 stanovnika, na sjeveroistoku Brazila. Ondje su bile uhićene dvije osobe s 23 pištolja hrvatskog podrijetla i dvije puške sa znakovima neovlaštenog mijenjanja, te sa streljivom i spremnicima za metke.

Brazilska policija je zatim pokrenula operaciju kodnog imena "Đakovo" uslijed koje je "otkrila višemilijunsku shemu" nezakonite trgovine vatrenim oružjem iz Europe u Južnu Ameriku.

Oružje je uvezeno iz Europe u južnoameričku zemlju Paragvaj, gdje je prepravljeno, pa zatim preprodano skupinama posrednika koje djeluju na granici između Paragvaja i Brazila. Prostor između paragvajskog grada Ciudad del Este i brazilskog grada Foz do Iguaçu je prostor zajedničke gospodarske zone gdje se granica prelazi bez pokazivanja dokumenata.

Mercedes i Audi noćas gorjeli u Zagrebu: 'Nismo mogli ući u garažu, sve je bilo zadimljeno'
Mercedes i Audi noćas gorjeli u Zagrebu: 'Nismo mogli ući u garažu, sve je bilo zadimljeno'

Posrednici su ondje kupljeno oružje preprodavali kriminalnim frakcijama u Brazilu, smatra policija.

Tvrtka je u posljednje tri godine uvezla oko 43,000 komada oružja u Paragvaj, vrijednog oko 225 milijuna eura (1,2 milijarde brazilskih reala). Tijekom tog razdoblja izvršeno je 67 pretresa u kojima je policija zaplijenila ukupno 659 komada oružja na brazilskom teritoriju. Oružje je oduzeto u deset federalnih država Brazila: Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Paraná, Mato Grosso do Sul, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Minas Gerais, Espírito Santo, Bahia i Ceará.

Policije Brazila i Paragvaja sudjeluju u operaciji

Proces je u tijeku na saveznom sudu u gradu Salvadoru, na sjeveroistoku Brazila, koji je izdao "25 preventivnih uhidbenih naloga, 6 privremenih naloga za uhićenje te 54 naloga za pretres i zapljenu u tri zemlje - Brazilu, Paragvaju i Sjedinjenim Državama". U Brazilu su nalozi uručeni u Rio de Janeiru, Sao Paulu, Sorocabi, Praia Grandeu, Sao Bernardu do Campou, Ponti Grossi, Fozu do Iguaçu, Brasíliji i Belo Horizonteu.

Brazilska policija nije navela ime osumnjičene kompanije, niti imena uhićenih osoba.

Paragvajske novine La Nacion izvijestile su međutim da je u središtu istrage tvrtka Auto Suply (IAS), sa sjedištem u Asunciónu.

Predsjednik kompanije je argentinski državljanin Diego Dirisio, koji je osumnjičen zajedno sa svojom partnericom Julietom Nardi, a pod istragom je i nekoliko njihovih suradnika i prodavača, dodao je La Nacion.

- Akcija obuhvaća cijeli lanac kriminalne organizacije, od tvrtke (vođe i prodavača) do posrednika koji su u vezi s kriminalnim strukturama u Brazilu - rekao je neimenovani izvor tim novinama.

 Brazilska policija potvrdila je za 24sata da je operaciju nazvala po hrvatskom gradu Đakovu, ali  je obila dati više informacija jer je istraga u tijeku. Hrvatska policija nije odmah odgovorila na upit .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...