Obavijesti

News

Komentari 6

FOTO Arheolozi na Pelješcu pronašli grčko-ilirsku kacigu staru više od 2500 godina!

FOTO Arheolozi na Pelješcu pronašli grčko-ilirsku kacigu staru više od 2500 godina!
6

Pronalazak grčko-ilirske kacige, starije od dvije i pol tisuće godina, kruna je četverogodišnjeg istraživanja grobnih gomila na nekropoli Zakotorca

VIDEO

Pravo malo blago pronašla je ekipa arheologa na poluotoku Pelješcu. Pronalazak grčko-ilirske kacige, starije od dvije i pol tisuće godina, kruna je četverogodišnjeg istraživanja grobnih gomila na nekropoli Zakotorca. Arheolozi su na tom području bili sretne ruke od kada su došli 2020. na poziv povjesničara Ivana Pamića. Još jednu grčko-ilirsku kacigu otkrili su prve godine, dok je pronalazak druge prava senzacija.

Nakon što su iskopali kacigu, fotografirali su je, a potom su pomno uklonili i najmanji komadić zemlje i kamenčić. Na terenu je u vrijeme iskopa ekipa HTV-a. U Zakotorcu je ukupno tridesetak gomila karakterističnog kružnog tlocrta s nekoliko koncentričnih  vijenaca, a okvirno  se datiraju u 4. st. pr. Kr. Ovakve gomile s vijencima pronalaze  se i u Nakovani na krajnjem zapadu poluotoka Pelješca uokolo gradine Grad, na otoku Korčuli na Kopili kod Blata, te u Poneretvlju, kazao je povjesničar Ivan Pamić. 

Dosadašnji rad otkrio je pravo povijesno blago. U prvoj godini istraživanja u Zakotorcu pronađena je prva grčko-ilirska kaciga, te u susjednom grobu ostaci desetak individua i nalazi  iz 4. st. pr. Kr. Naredna istraživanja pokazala su da se u slojevima ispod ovih grobova nalaze i mnogo stariji  u kojima su pokojnici pokapani u 8.st. pr. Kr. 

Otvaranjem gomile 5 arheolozi su naišli na ostatke iz 4. st. pr. Kr., a u slojevima ispod na starije grobove iz 6. i 5. st. pr. Kr.  Iz tog horizonta dolazi i ova novopronađena kaciga. Ona se nalazila osamljena, osigurana u vertikalnoj poziciji s nekoliko kamena. Radi se o dobro očuvanoj kacigi,  grčko-ilirskog tipa varijante IIIA2-a. Sve kacige te varijante slijede tehnološku uniformiranost koja je obilježila vrijeme druge polovine 6. i početak 5. stoljeća pr. Kr. na širokom području jugoistočne Europe, od Grčke i Makedonije, pa sve do Posavine i Transilvanije. Zbog toga se pretpostavlja da su one izrađivane u više središta, a jedno od tih središta bi mogao biti i  prostor istočne jadranske obale, Dalmacije i Hercegovine.  

Upravo je u Dalmaciji pronađeno desetak kaciga, te još toliko i u Hercegovini. Ove kacige su karakteristične po pravokutnom otvoru za lice ukrašenih rubova, dugim paragnatidama kojima su se štitili obrazi, te dva paralelna grebena na samom vrhu gdje se uglavljivala perjanica, kazao je Pamić.

Pronalazak čak dviju kaciga na jednoj lokaciji svjedoči o moći tadašnje ilirske elite koja je vladala 6. i 5. st. pr. Kr. ovim područjem. Kontrolom pomorskih puteva koji su prolazili između Pelješca i Korčule lokalna elita pribavljala je sredstva kojom je osiguravala svoju moć i prevlast.  Osim same kacige ove godine pronađeni su i drugi nalazi poput brončanih fibula, dijademe i ostalih ukrasa, te osteološki ostaci koji se šalju na antropološku analizu i radiokarbonsko datiranje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije