Obavijesti

News

Komentari 0

FOTO Ovo je prvi energetski neutralan hotel na svijetu: Pogledajte što sve imaju i rade za goste

FOTO Ovo je prvi energetski neutralan hotel na svijetu: Pogledajte što sve imaju i rade za goste
4

Hrvatska ovisi o turizmu, a primjeri Austrije budućnost su ovog sektora, ta je zemlja udvostručila subvencije za sve one koji ulažu u održivi turizam

VIDEO

Hrvatska ovisi o turizmu što najbolje pokazuju podaci turističkih prihoda koji su u 2018. i 2019. godini iznosili čak 18,3 i 21 posto BDP-a, da bi se u 2020. i 2021. smanjili na 8,9 i 15,8 posto BDP-a zbog učinka pandemije na turističku potražnju. Zato je važno da se turizam razvija, a kao dobar primjer prakse nam je susjedna Austrija, koja je primjer u održivom turizmu. 

Naime, investiranje u održivi turizam postaje sve važnije jer takve investicije kratkoročno osiguravaju prednost na sve konkurentnijem europskom turističkom tržištu, no vrlo brzo će održivi turizam jednostavno postati standard koji će biti preduvjet za ostvarivanje bilo kakvog turističkog rezultata, zaključak je panel razgovora koji je u Beču organizirala Hrvatska udruga turizma (HUT) u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ).

- Važno je stvoriti preduvjete za transformaciju u smjeru održivog turizma jer ta transformacija nije jeftina. Održivi proizvodi su skuplji, primjerice organska hrana je 30-ak posto skuplja od standardne, no potencijal koji održivi turizam otvara je ogroman - izjavila je Michaele Reitterer, vlasnica boutique hotela Stadthalle u Beču, prvog energetski neutralnog hotela u svijetu koji ima "zero waste" strategiju, što znači da ne stvaraju otpad, odnosno sve recikliraju.

Udvostručene subvencije za održive projekte u turizmu

Energiju koristi iz solarnih panela koje je postavila na pročelje hotela, na vrhu zgrade zasadila je lavandu i postavila košnice te proizvodi vlastiti med za goste hotela, a uz to je cijela fasada u bršljanu što automatski, navodi, hladi hotel kao prirodna klima. Svi gosti koji joj stižu javnim prijevozom umjesto automobilom dobivaju popust od 10 posto.

Austrija je 2021. u turističkom sektoru otvorila poseban program poticanja investicija, i to posebno u održive projekte. Svakom investitoru u turizam ponuđena je državna subvencija u iznosu od sedam posto ukupne vrijednosti investicije, dok je za održive projekte u turizmu ta subvencija udvostručena na 14 posto. To je rezultiralo velikim investicijama u održivost.

Cijeli grad - jedna 'zgrada' duga 170 km: Primit će čak 9 milijuna ljudi, a automobila neće biti
Cijeli grad - jedna 'zgrada' duga 170 km:  Primit će čak 9 milijuna ljudi, a automobila neće biti

Državna tajnica za turizam u Ministarstvu rada i gospodarstva Susanne Kraus-Winkler istaknula je da je Austrija upravo pred finalizacijom novog sustava poticanja investicija u turizmu čija će poveznica kroz različite programe biti upravo održivost. Programi koji će biti financirani isključivo nacionalnim izvorima, u godišnjem iznosu od 24,5 milijuna eura, poticat će investicije u povećanje energetske efikasnosti postojećih objekata, nabavu energetski efikasne opreme, stimulirat će projekte usmjerene jačanju malih i srednjih obiteljskih hotela, ali i sve investicije povećanja kvalitete života i smještaja zaposlenika, s obzirom na to da je manjak stručne radne snage u Austriji jedan od ključnih problema u sektoru. 

Šef HTZ-a u Austriji: Austrija će do kraja godine doživjeti pun oporavak

Austrija trenutno ima preko 54 posto stranaca u ukupnom broju zaposlenih u turizmu i taj postotak stalno raste. Kraus-Winkler naglašava da se sve više priča o tome da se država i lokalne vlasti uključe u poticanje projekata koji imaju potencijala dodatno privući kvalitetnu radnu snagu, poput poticaja za izgradnju rezidencijalnih projekata za zaposlenike u turizmu i raznih popratnih objekata poput školskih vrtića i slično. Kraus-Winkler naglašava da je i zbog energetske krize, ali i zbog nedostatka radne snage svima jasno da ćemo morati u potpunosti promijeniti način razmišljanja o turizmu i načinima na koji možemo potaknuti održivi turizam. 

Pet samoodrživih gradova koji predvode put prema ekološki održivoj budućnosti za sve ljude
Pet samoodrživih gradova koji predvode put prema ekološki održivoj budućnosti za sve ljude

Austrija je u pandemiji doživjela veliki pad turizma, turistički dolasci i noćenja su pali i u 2020., ali i u 2021. godini koja je završila sa 52,06 posto manje dolazaka i 47,9 posto manje noćenja turista u odnosu na 2019. godinu. Kako je istaknuo Branimir Tončinić, direktor predstavništva HTZ-a u Austriji, puni oporavak se očekuje ove godine jer iako je rujan Austrija završila sa 14 posto minusa u dolascima i 11 posto minusa u noćenjima u odnosu na 2019. godinu, prema aktualnim anketama i dalje su među top tri najpoželjnije destinacije za zimski odmor na ključnim EU tržištima pa očekuju puni oporavak do kraja godine.

- Austrija je prije pandemije donijela master plan za turizam u kojem smo definirali da želimo postati najodrživija turistička destinacija na svijetu. Mi jako dobro stojimo na različitim ljestvicama održivosti, no svake godine vidimo da konkurencija sve više investira što znači da moramo biti sve brži i uporniji u tranziciji - izjavila je Katrin Erben, voditeljica održivosti u Austrijskoj nacionalnoj turističkoj zajednici. Erben je naglasila da je za poticanje održivosti ključna jako dobra komunikacija konkretnih prednosti i potencijala projekata koji se realiziraju, omogućavanje transfera znanja i najboljih praksi među sektorom te suradnja u razmjeni važnih podataka za donošenje odluka. 

'Hoteli u budućnosti mogu biti i istraživački centri i manje ovisiti o jednom izvoru prihoda'

- Ljudi sve više na svom odmoru traže iskustva, ali posebna iskustva koja im omogućavaju ne samo da nešto dožive nego da se tijekom odmora sami transformiraju i da se kući vrate nadahnuti. Da bi im to ponudili moramo u potpunosti promijeniti upravljanjem turizmom u destinaciji, moramo istraživati načine kako im putem tehnologije omogućiti da se uključe u razvoj destinacije, moramo skupljati puno više povratnih informacija kako bi znali bolje donositi odluke i kreirati ponudu. Destinacijski menadžment mora postati umjetnost interakcije, moramo digitalno povezati podatkovne silose u destinacijama i omogućiti donošenje odluka i ponude u realnom vremenu- w izjavio je Reinhard Lanner, konzultant za digitalne projekte u turizmu i donedavni direktor za digitalne projekte u Austrijskoj nacionalnoj turističkoj zajednici.

Vodič za održivi način života: Kupujte reciklirane stvari u trgovini i režite plastični otpad
Vodič za održivi način života: Kupujte reciklirane stvari u trgovini i režite plastični otpad

Lanner je naglasio da je dobar primjer digitalne transformacije u turizmu Mađarska koja je povezala sustave rezervacija i fiskalizacije sa naprednom tehnologijom umjetne inteligencije pa turistički stručnjaci mogu predvidjeti kolika je vjerojatnost da će neki gost koji je rezervirao smještaj u Mađarskoj zaista i doći i koliko će potrošiti u destinaciji. Te podatke imaju u realnom vremenu i na temelju njih mogu kreirati svoju ponudu, usmjeravati kampanje i slično. Kvalitetno upravljanje velikim količinama podataka koji se kreiraju u turizmu može potaknuti razvoj potpuno drugačije organizacije u turizmu, pa Lanner ističe da hoteli u budućnosti mogu biti istovremeno i istraživački centri, kuhinje za dostavu hrane, odnosno mogu kreirati puno više različitih mogućnosti za ostvarivanje prihoda. To je ujedno i način na koji turizam može postati puno održiviji i manje ovisiti o jednom izvoru prihoda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je