Obavijesti

News

Komentari 32

FOTO Polaganje vijenca i svijeća za sjećanje na akciju Bljesak; Državni vrh posjetio je Okučane

FOTO Polaganje vijenca i svijeća za sjećanje na akciju Bljesak; Državni vrh posjetio je Okučane

Bljesak je bila jedna od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu, a u toj je operaciji za manje od 32 sata, oko 7200 vojnika i policajaca oslobodilo oko 500 četvornih kilometara okupiranih područja

IZJAVE IZ OKUČANA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
POČAST ŽRTVAMA

Počast i žrtvama neprijateljske odmazde za Bljesak

Odavanjem počasti svim žrtvama Domovinskog rata, na području Sisačko-moslavačke županije obilježena je 28. godišnjica VRO Bljesak, koja se obilježava i kao Dan tada oslobođene općine Jasenovac.  

U sisačkom naselju Novo Pračno uz spomenik braniteljima pokraj igrališta HNK "Zmaj", koji su na tom mjestu poginuli upravo 1. svibnja 1995. godine, okupilo se izaslanstvo županije, sa županom Ivanom Celjakom, grada Siska s dogradonačelnikom Markom Kričkom, Mjesnog odbora, Policijske uprave, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata i političkih stranaka.

 U znak odmazde za operaciju Bljesak, srpski neprijatelj je s banovinskih brda granatirao nogometno igralište u Novom Pračnu, gdje se u to vrijeme održavao nogometni turnir. Poginuli su hrvatski branitelji Vinko Bradić, Ivica Brodarac, Mato Cestarić i Ivica Gašparović.

 Izaslanstva predvođena obiteljima poginulih, položila su vijence, cvijeće i zapalila svijeće, a zajedničku je molitvu predvodio župnik Ivan Faletar. 

Vijenci su položeni i uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i žrtvama fašističkog terora 1941. - 1945. godine, ispred obližnje Osnovne škole, zatim uz spomenik poginulim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana, te uz središnji križ Gradskog groblja Viktorovac. 

Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije sudjelovalo je i u programu obilježavanja Dana općine Jasenovac, predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić, uz jasenovačku načelnicu Mariju Mačković i ostale, položio je vijenac poginulim hrvatskim braniteljima, te nazočio svetoj misi.

OKUČANI

Kadrovi iz Okučana

24sata
24sata
24sata
24sata
MLINARIĆEVA KRITIKA

Mlinarić: Neistinito je da je među nestalima podjednak broj Srba i Hrvata

Saborski zastupnik Stipo Mlinarić (DP) u ponedjeljak je neistinitim nazvao izjavu predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da je među 1816 nestalih osoba podjednak broj hrvatske i srpske nacionalnosti te poručio kako je od ministra Medveda očekivao da reagira na te tvrdnje. 

"Pripadnika srpske vojske, četnika i JNA traži se negdje oko 500, a 1300 je hrvatskih branitelja i civila koji su zakopani negdje po njivama - i neće da nam kažu", rekao je Mlinarić na proslavi 28. obljetnice VRO Bljesak.

Istaknuo je i kako je od ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda očekivao da će u Okučanima reći da su Pupovčeve tvrdnje laž jer "to vrlo dobro zna".

Pupovca su novinari u nedjelju, nakon Velike skupštine SNV-a pitali očekuje li  od Srbije da otvori knjige i pokaže sve što ima kako bi se otkrili posmrtni ostaci nestalih u Domovinskome ratu.  "Nestalih u ovom trenutku ima podjednak broj hrvatske i srpske nacionalnosti i obje zemlje u tom pogledu imaju svoje dijelove odgovornosti da doprinesu pronalaženju sudbine nestali, kako Srbija sa svoje strane, tako i Hrvatska sa svoje stane", odgovorio je. 
 Uzda se u to, dodao je, da će idući razgovori u rješavanju pitanja nestalih biti vođeni "na neki način s mnogo više uzajamnog povjerenja".

JANDROKOVIĆ

Jandroković u Okučanima: Bilo je jasno da će ovdje pasti projekt velike Srbije

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je u ponedjeljak u Okučanima kako je operacija Bljesak bila jedna od ključnih operacija Domovinskog rata i kako je u Okučanima ’95 bilo jasno da će pasti projekt velike Srbije.

- Bila je to velika pobjeda hrvatske vojske i policije, naglasio je te zahvalio svim policajcima, vojnicima i braniteljima koji su sudjelovali u toj važnoj, oslobodilačkoj akciji.

- Tu smo kako bismo iskazali poštovanje svima koji su dali svoj život, a u Bljesku je poginuo 51 branitelj, onima koji su se žrtvovali za Hrvatsku, posebno članovima njihovih obitelji, rekao je Jandroković. 

PLENKOVIĆEV KOMENTAR

Na obilježavanje 28. obljetnice VRO Bljesak stigli su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

U izjavi za medije Plenković je podsjetio na važnost Bljeska.

- Bio sam tada u Zagrebu, bilo je fascinantno pratiti kako se brzo odvila operacija - prisjetio se Plenković.

- Dijalog je jedini način da idemo naprijed - poručio je osvrnuvši se na sudjelovanje na Velikoj skupštini u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu dan ranije te sastanak s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Upitan o ostalim temama poput poreznih rasterećenja koje planira Vlada, podsjetio je na aktualne gospodarske pokazatelje:

- Imamo jednu vrlo solidnu poziciju, krizu smo prebrodili. Očekuju smo snažan doprinos hrvatskog turizma. Najvažnije je da nađemo model da porastu plaće, da od 1. siječnja svima porastu neto plaće - istaknuo je.

Komentari 32