News

Komentari 0

FOTO Rudari u Sarajevu drugi dan prosvjeduju pred Vladom

FOTO Rudari u Sarajevu drugi dan prosvjeduju pred Vladom

Rudari traže da im se sadašnja minimalna plaća, koja iznosi preračunato oko 3400 kuna, poveća na četiri tisuće kuna, protive se njezinom smanjenju kroz najavljeni proces preustroja

Rudari rudnika ugljena iz Federacije BiH nastavili su u srijedu prosvjed pred sjedištem entitetske vlade u Sarajevu pred kojom su proveli cijeli protekli dan i noć tražeći bolji materijalni i radni status.

Unatoč činjenici da je predsjednik vlade Federacije Fadil Novalić tijekom noći organizirao sastanak s predstavnicima sindikata rudara, uprave Elektroprivrede BiH, u čijem sastavu posluju rudnici, te predstavnika nadležnih ministarstava, rješenje za rudarske zahtjeve nije pronađeno pa je prosvjed nastavljen.

Prosvjed rudara iz cijele BiH nastavlja se i danas

"Želio sam čuti što je točno problem i nažalost nisam dobio odgovor. Stoga smo formirali pregovaračku skupinu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti što je problem", kazao je Novalić nakon ponoćnog sastanka u sjedištu vlade, pred kojim su stotine rudara izvikivali "izdaja, izdaja" i "lopovi, lopovi".

Rudari traže da im se sadašnja minimalna plaća, koja iznosi preračunato oko 3400 kuna, poveća na četiri tisuće kuna, protive se njezinom smanjenju kroz najavljeni proces preustroja rudnika te traže smjene svih direktora rudnika kao i direktora Elektroprivrede BiH.

Prosvjed rudara iz cijele BiH nastavlja se i danas

Ministar energetike i rudarstva Nermin Džindić kazao je kako je potpuno nerealno tražiti smjene svih direktora jer bi to dovelo do kolapsa cijelog sustava upravljanja.

Predsjednik sindikata rudara Sinan Husić kazao je kako su ovakva stajališta vlade neprihvatljiva pa nema drugog izlaza nego nastaviti s prosvjedom.

Prosvjed rudara iz cijele BiH nastavlja se i danas

"Mi ne smijemo biti poraženi", kazao je Husić izražavajući zahvalnost građanima Sarajeva, koji su u noći između utorka i srijede rudarima okupljenim pred sjedištem vlade donosili hranu i pokrivače kako bi mogli izdržati na hladnoći.

Rudari su u utorak prekinuli s radom u svih sedam rudnika ugljena u Federaciji BiH.

Najčitaniji članci