Obavijesti

News

Komentari 80

U Zadarskoj županiji 4 umrlo, produljuju mjere do 2. svibnja

U Zadarskoj županiji 4 umrlo, produljuju mjere do 2. svibnja

U nedjelju je u Zadarskoj županiji evidentirano 89 novih slučajeva korona virusa, izvijestio je županijski Stožer i napomenuo da se sve mjere koje su trebale biti na snazi do 19. travnja produljuju do 2. svibnja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
19.10

Cijeljenje J&J-ovim cjepivom u SAD-u trebalo bi se uskoro nastaviti

Johnson & Johnsonovo cjepivo protiv covida-19, čije je korištenje u SAD-u suspendirano, trebalo bi se ponovno koristiti, možda uz "restrikcije", a odluka bi trebala biti objavljena do petka, rekao je u nedjelju medicinski savjetnik Bijele kuće, Anthony Fauci.

"Mislim da stanka neće potrajati dulje od petka. Vrlo vjerojatno ćemo imati odluku", rekao je Fauci za ABC, govoreći o skupini stručnjaka koji bi se uskoro trebali sastati kako bi razmotrili moguću povezanost tog cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka.

"Mislim da će se cijepljenje nastaviti, možda uz restrikcije. Nisam siguran što će to biti, hoće li biti povezane s dobi ili spolom ili će jednostavno biti popraćeno s upozorenjem", dodao je. 

Washington je u utorak suspendirao korištenje tog cjepiva kako bi se provela istraga o šest žena u SAD-u koje su nakon cijepljenja dobile teške krvne ugruške u kombinaciji s niskim brojem trombocita.

Stručnjaci su se prvi put sastali u srijedu kada su se suglasili da im treba više vremena da donesu odluku o korištenju cjepiva.

Fauci je naglasio da su krvni ugrušci jako rijeka pojava i objasnio da je cijepljenje privremeno obustavljeno kako bi stručnjaci razmotrili situaciju i uvjerili se da imaju sve potrebne informacije.

 

18.15

Njemački čelnici odaju počast žrtvama covida i pozivaju na jedinstvo

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier iskoristio je u nedjelju dan Nacionalne komemoracije za 80.000 žrtava pandemije koronavirusa u Njemačkoj da bi stanovnike te zemlje, suočene sa sve većim podjelama nastalim zbog restriktivnih mjera što ih je uvela premijerka Merkel radi suzbijanja širenja covida, potaknuo na jedinstvo.

"Nemojmo dopustiti da pandemija, koja nas primorava na to da se međusobno fizički distanciramo, dijeli i naše društvo!", pozvao je Steinmeier u govoru održanom u povodu ceremonije održane u Berlinu u prisutnosti glavnih čelnika zemlje, uključujući i kancelarku Angelu Merkel te članove obitelji žrtava.

Tijekom vikenda se u nekoliko njemačkih gradova okupilo nekoliko tisuća protivnika nošenja maski, a policija je nastavila s uhićenjima u Stuttgartu, gdje ih se na ulicama okupilo oko tisuću te u Dresdenu, Mainzu i Kemptenu, gdje ih se okupilo nekoliko stotina. 

"Iscrpljeni smo zbog težine pandemije prepune prijepora u pogledu najbolje strategije" koju bi trebalo provesti, priznao je njemački predsjednik, nastojeći na taj način opravdati lišavanje sloboda.

"Nametanje restriktivnih mjera možda je nenamjerno prouzročilo patnju" našim sugrađanima, no "da bi se izbjegla još veća katastrofa" trebalo je donijeti iznimno teške odluke, rekao je njemački predsjednik. 

Potom je simbolično upalio svijeću u znak sjećanja na sve one koji su do danas u Njemačkoj podlegli posljedicama covida-19. Svijeću je upalio zajedno s jednom majkom, koja je u vrijeme pandemije zbog covida izgubila 23-godišnju kćer.

Supruga preminuloga 59-godišnjeg njemačkog liječnika, Anita Schedel govorila je o težini gubitka bliske osobe.

Komemoracija je organizirana u trenutku kada Njemačku teško pogađa i treći val epidemije. U nedjelju je u toj europskoj državi evidentirano 3,14 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom. Na početak kampanje procjepljivanja trebalo je dugo čekati, premda je do danas prvu dozu cjepiva primilo oko 20 posto stanovnika. 

Njemačke su vlasti izložene neprestanim kritikama zbog načina na koji upravljaju situacijom, a javnost je smatra kaotičnom.

Osobito lošima se doživljavaju 'prepucavanja' između savezne vlade i saveznih država, čiji su predstavnici vrlo ljubomorni kada su posrijedi prerogativi u pogledu zdravlja na razini nacionalnog saveznog sustava.

Vlada kancelarke Angele Merkel, koja vlada čvrstom rukom, ovaj je tjedan donijela zakon koji joj omogućuje uvođenje zatvaranja u cijeloj državi, uključujući i uvođenje policijskog sata na lokalnoj razini.

No predstavnici regija žestoko su kritizirali takvu odluku, čak i neki kancelarkini stranački kolege. Prijedlog još trebaju odobriti članovi parlamenta. 

"Virus ne oprašta donošenje polumjera, jer one samo mogu pogoršati stanje", upozorila je u petak kancelarka Merkel. 

 

15.24

Krapinsko zagorska županija: 44 nova slučaja

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su 44 nove osobe pozitivne na koronavirus. Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (2), Grad Klanjec (1), Grad Krapina (8), Grad Oroslavje (2), Grad Pregrada (1), Grad Zabok (5), Općina Bedekovčina (1), Općina Budinščina (1), Općina Desinić (1), Općina Đurmanec (1), Općina Gornja Stubica (1), Općina Hrašćina (1), Općina Krapinske Toplice (1), Općina Kumrovec (1), Općina Lobor (7), Općina Mače (2), Općina Marija Bistrica (2), Općina Mihovljan (2), Općina Sveti Križ Začretje (1), Općina Tuhelj (2) i Općina Veliko Trgovišće (1).

Oporavilo se 48 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 447. U samoizolaciji se nalazi 935 osoba.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 48 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, među kojima 2 osobe na respiratoru. Preminule su 2 nove osobe pozitivne na koronavrus. Izražavamo iskrenu sućut obiteljima,.

14.02

Grad Zagreb: 285 novih slučajeva

Prema podacima HZJZ-a, u Zagrebu je u nedjelju 285 novozaraženih osoba, a broj potencijalno ozdravljenih ili oporavljenih je 53.426, što je 501 osoba više nego jučer, izvijestio je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

U Zagrebu je trenutno je aktivno 3274 slučajeva zaraze.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a obavljena su 921 testiranja na SARS-CoV-2 te je 145 nalaza bilo pozitivno.

Navodi se kako su djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno kontaktirali 417 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 494 osobe.

"Od 417 obrađenih pozitivnih osoba: 119 je za sada negativne epidemiološke anamneze, a 239 osoba su kontakti COVID pozitivnih osoba. Obrada za 39 osoba je još u tijeku, a dvije su osobe doputovale iz BiH i Turske. Osam osoba su djelatnici/korisnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi", stoji u priopćenju.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području Zagreba u protekla 24 sata dijagnosticirano je sedam novooboljelih korisnika i jedna djelatnica.

Mjera samoizolacije izrečena je za 39 učenika osnovnih i 68 učenika srednjih škola zbog pozitivnog nalaza dva učenika i jednog nastavnika u osnovnim školama te četiri učenika srednjih škola.

U karanteni Grada Zagreba je sedam osoba.

13.22

U Zadarskoj županiji 89 novozaraženih, produljuju epidemiološke mjere do 2. svibnja

U posljednja 24 sata u Zadarskoj su županiji umrle četiri osobe, a 89 ih je zaraženo koronavirusom, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite uz napomenu da se sve epidemiološke mjere koje su trebale biti na snazi do 19. travnja produljuju do 2. svibnja.

U Općoj bolnici Zadar od posljedica covida-19 umrla su trojica muškaraca u dobi od 67, 79 i 81 godine, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru 87-godišnji muškarac.

Među novooboljelima 49 ih je na području Zadra, sedmero u Benkovcu, četvero u Sukošanu, po troje u Bibinjama, Poličniku i Posedarju, po dvije osobe pozitivne su u Galovcu, Gračacu, Ninu, Obrovcu, Pagu, Preku i Škabrnji te po jedna osoba u Biogradu, Jasenicama, Kalima, Kolanu, Privlaci i Ražancu.

Testirano je 406 uzoraka, pod aktivnim je nadzorom je 2466 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 225 osoba.

Na svim covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 68 pacijenata, od kojih je desetero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju su 28 bolesnika s lakšim simptomima.

Policija je evidentirala jedno kršenje samoizolacije.

Komentari 80