Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
864 komentara

Franjo u suknji: Tuđman dobio spomenik kojemu se svi čude

Iako sigurno autorima to nije bila namjera, mnoge kip prvog hrvatskog predsjednika podsjeća na lego-figuricu robota. Za to je vjerojatno zaslužan isti položaj ruku

Hajrudin Merdanović/24sata
Foto: Hajrudin Merdanović/24sata
864 komentara

Jedna  strana lica prkos i inat, druga osmijeh, imamo Hrvatsku, govori porečki klesar Lenko Krizmanić (48) dok gleda isklesani lik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Kipar s Grobnika Dubravko Radman i porečki klesar Lenko Krizmanić s pomagačem Elvisom Štifanićem iz Baderne prvi i jedini u Hrvatskoj su u bijelom bračkom mramoru isklesali 2,5 metra visok i tonu težak kip Franje Tuđmana. Po visokim temperaturama, udišući kilograme kamene prašine, od 10-tonske gromade klesali su trenutak kada je Tuđman podigao ruke na kninskoj tvrđavi i dovršili ga za dva mjeseca.

- Radili smo iz glave, gledajući samo u fotografiju bez malih glinenih skulptura kako to obično kipari rade. Nismo imali pravo na pogrešku jer klešući kamen uspijete ili ne uspijete. Najprije smo krenuli od glave i ruku i spuštali se prema dole. Kada smo to pogodili, onda smo lakše išli dalje – govori nasmijani klesar Lenko, koji bi volio da kip završi na kninskoj tvrđavi. Malobrojni, koji su vidjeli kip, čude mu se, jer iako autori tvrde da je umotan u hrvatsku zastavu, zapravo djeluje kao da nosi suknju. Isto tako, slažu se da baš i ne nalikuje na Tuđmana.

Što se to bijeli? Je li Franjo ili lego-junak     

24sata

Iako sigurno autorima to nije bila namjera, mnoge kip prvog hrvatskog predsjednika neodoljivo podsjeća na lego-figuricu robota. Za to je vjerojatno zaslužan isti položaj ruku i oblik tijela.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message