Obavijesti

News

Komentari 2

Fuchs: Obrazovanje sigurno ide HDZ-u, nisam razgovarao s premijerom da ja preuzmem

Fuchs: Obrazovanje sigurno ide HDZ-u, nisam razgovarao s premijerom da ja preuzmem
1

Blaženka Divjak, koja je bila na listi HNS-a, osvojila je 644 preferencijalna glasa. Više je osvojio brucoš Pravnog fakulteta na listi Domovinskog pokreta. Nije u igri za novi ministarski mandat

VIDEO

Blaženka Divjak sigurno neće biti izbor premijera Plenkovića. Mogu vam otvoreno reći da se nije slagao s njezinim radom, rekao nam je u ponedjeljak Radovan Fuchs (HDZ).
Bivši ministar znanosti i obrazovanja te Plenkovićev bivši savjetnik za reformu obrazovanja odgovarao je na brojna novinarska pitanja hoće li upravo on ponovno biti ministar.
- Nisam još o tome razgovarao s premijerom, ne mogu vam ništa reći - kaže Fuchs.

No ono što nam je sa sigurnošću mogao potvrditi je to da Blaženka Divjak sigurno neće dobiti drugi mandat.
- Mogu vam reći kako premijer nije bio zadovoljan njezinim radom. Ministar ili ministrica obrazovanja sigurno će biti iz HDZ-a - rekao nam je kratko Radovan Fuchs. Nije objašnjavao što je Plenkoviću smetalo kod Divjak, napomenuvši kako to treba pitati premijera.
A Blaženka Divjak, koja se uključila i u predizbornu utrku za Sabor na listi HNS-a, nije ostvarila dobar izborni rezultat. Kao zadnja na listi HNS-a u III. izbornoj jedinici, na “svojem” području, osvojila je samo 644 preferencijalna glasa. To nije ni približno dovoljno da uđe u Sabor, više glasova od nje imao je čak i brucoš Pravnog fakulteta s liste Domovinskog pokreta.

'Djeca će imati jako mnogo zaostataka'

Iako se čak nagađalo kako će predsjednik HNS-a Predrag Štromar njoj dati mandat koji je osvojio on, to je vrlo malo vjerojatno.
Divjak je isto tako sve ono što je radila kao ministrica predstavljala i kao svoj predizborni program. Tako je samo nekoliko dana prije izbora predstavila desetak prijedloga zakona o visokim učilištima, projekt cjelodnevne nastave i akcijski plan u školama, u slučaju nove karantene.
- Bojim se da će ministar opet biti netko poput Pave Barišića, dakle netko iz drugog ešalona HDZ-a. Ali to nije ni važno. Mi smo završili školsku godinu u kojoj je ostalo jako mnogo zaostataka i ono što nam treba je plan kako ćemo nadoknađivati sve te ‘rupe’. Neki mi nastavnici kažu da nisu stigli s djecom proći ni periodni sustav elemenata, a kako će onda raditi gradivo osmog razreda. Tko god da dođe, morao bi prvenstveno napraviti temeljito ispitivanje u svim školama kakva je situacija nakon škole na daljinu. No bojim se da toga neće biti. Čeka nas jako mnogo problema - ističe Željko Stipić, predsjednik prosvjetnog sindikata Preporod.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što će biti sa 'Školom za život'

U svakom slučaju, tko god da dođe, mora se pripremiti i na mogućnost povratka karantene zbog pandemije korona virusa, a to znači i ponovno pokretanje škole na daljinu. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je istaknuo kako je plan da se škole najesen redovno otvaraju, no do jeseni se svašta može promijeniti.
Tu je, naravno, i projekt “Škola za život”, koji uključuje i kurikularnu reformu koja se lani ušla u sve škole te se, prema planu Blaženke Divjak, nastavlja i u novim razredima od jeseni.
- Što će biti s tim? Tko god bude ministar, ne može samo tako odbaciti taj projekt. Što će u tom slučaju biti s učenicima trećih razreda srednjih škola. Priprema se i državna matura prema reformi kurikuluma, što će s tim biti - ističe naš sugovornik iz srednjoškolskog sustava.
Što se tiče same Blaženke Divjak, ona je redovna profesorica u trajnom zvanju na Fakultetu organizacije i informatike zagrebačkog Sveučilišta te je više puta ponavljala kako će se tamo i vratiti. Politika joj očito nije dobro sjela.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor