Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Gadonačelnik Janči: Šah je super i želimo ga uvesti u škole

NIJE SAMO IGRA: Šah mora ući na velika vrata, kod djece razvija kritičko i logičko razmišljanje, a vodi i k samostalnosti, kaže čelni čovjek Đurđevca Hrvoje Janči

sahisti
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1 komentara

Želimo se ugledati u više od 30 zemalja koje su u škole uvele šah kao izborni predmet, dok su ga neke, poput Islanda, stavile na popis obveznih predmeta. Ideja nije od jučer, ali uspjesi su naših mladih šahista u gradu Đurđevcu učvrstili naše uvjerenje da šah mora ući u škole na velika vrata – kazao nam je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, koji je na čelnu poziciju u glavnom gradu „Picoka“ izabran kao nezavisni kandidat. Jančijeve riječi imaju i dodatnu težinu, jer je on profesor fizike i informatike, i iz obrazovnog sustava je zakoračio u izvršnu vlast. Najavljuje i korak dalje. Tražit će potporu u Županiji, ali se na tome ne zaustavlja, jer želi da šah stekne školski legitimitet, pa se najavljuje i kucanje na vrata resornog ministarstva kako bi već od sljedeće jeseni šah postao izborni predmet. Gradonačelnik Đurđevca drži da je najveća prepreka u novcu, te da su oni spremni u svojoj osnovnoj školi u Đurđevcu financirati taj projekat. 

- Šah kod djece razvija kritičko i logičko razmišljanje, a vodi i ka samostalnosti. No, tu nema nikakvog pritiska na djecu, jer djeca odlučuju hoće li prihvatiti šah ili neki drugi izborni predmet. Mi im ostavljamo samo širu lepezu izbora, pri čemu smo stekli dojam da im je šah jedan od prioriteta. Želja nam je da već prvačići počinju samostalno razmišljati i stvarati sami sebi bolje uvjete  - govori Janči. Dodaje da je šahu najbliže programiranje, ali je šah daleko jeftiniji i dostupniji oblik. Lokalna vlast je u osnovne i u srednju školu postavila i šahovske otoke, što se pokazalo dobrim, jer se učenici „guraju“ oko crno - bijele ploče kako bi s vršnjacima odmjerili snage.  Da su drvene figure zakoračile krupnim koracima, govori i podatak kako su neke zemlje u našem okruženju, poput Crne Gore i Srbije, tu disciplinu uvele kao izborni predmet. Prve godine više od 4 000 učenika je u Srbiji šah izabralo kao svoj dopunski predmet.

Stanko Domitrović, trener šahovskog kluba koji okuplja više od 30-tak djece, svoje znanje prenosi na djecu unazad 12 godina, govori o počecima kod djece, od kojih su neka poput Eme Bevande (13) iz Ferdinandovca napravile veliki iskorak, koja je svoju šahovsku „ogrlicu“ obogatila s nekoliko titula prvakinja države.

-Svako dijete različito reagira na prvom treningu. No, već nakon par dana postaje sasvim drugačije. Svjesni, da je za razliku od nogometa ili nekog drugom sporta, faktor sreće zanemariv. Ostaju sami ispred table i znaju da su uspjesi ili pogrešni potezi rezultat njihovih odluka – kaže Stanko, kojeg i djeca tako zovu, jer je s njima uspostavio prijateljski odnos. Bez galame i vike jer, u konačnici, tvrdi trener, to je njihov izbor. Dodajući uz smiješak, da se s nekim poput Eme mora ući i u „fajt“, kako bi ih se dodatno motiviralo. Smatra da djeca koja se odluče za šah nauče da se rješenja traže u kratkom roku. Pohvalio se da je „njegova“ ženska ekipa najbolja u državi. Dodaje kako bi ulaskom šaha u školu više njih došlo imalo mogućnost da se bavi ovom drevnom vještinom. 

Jasenka Bevanda, majka dvije sjajne šahistice, koje već sedam godina vozi iz rodnog Ferdinandovca, kako bi u Đurđevcu sjele ispred šahovske ploče, glasa za uvođenje šaha u škole. Ona, kao i predsjednik kluba te gradonačelnik dolazi iz obrazovnih voda i vidi razlike kod djece koja se druže šahom.  

- Govorim isključivo kao majka Lorene (15) i Eme (13), koje se od najranije dobi igraju šah. Moje su cure, a mislim da nisu izuzetak, već pravilo, koncentriranije, te su njihove ideje utjecajem šaha daleko kreativnije. Iako je šah samo igra, koja razvija analitičke vještine i donošenje brzih rješenja, djeca ovladaju nositi se sa stresom. To će im dobro doći, kao i disciplina i upornost kojoj se uče, sjedeći satima sami s protivnikom i šahovskom pločom, bez pomoći sa strane. Ujedno se sportskim navikama koje steknu na najbolji način „bruse“ za samostalan život, u koji će spremnije zakoračiti  – pojašnjava profesorica Bevanda. 

Nedavno izabrani predsjednik šahovskog kluba, „Picok“ Đurđevac, Nikola Mihočka, naglašava kako šah u „njegovom“ gradu ima tradiciju dugu devet desetljeća. Ističe kako su jedini od 120 klubova u zemlji na lanjskoj završnici imali i mušku i žensku kadetsku ekipu. 

- Cure su, kao što su i kazali moji prethodnici, prvakinje Hrvatske, i ove godine imaju realne šanse to ponoviti. Posebno se veselimo jer je šah postao najpopularniji sport u gradu – govori prvi čovjek kluba. Ističe da imaju sjajnu suradnju s Gradom. Veliki je zagovornik ulaska šaha u škole, u čemu su već i napravili iskorak, postavljanjem šahovskih otoka.  Uostalom treba se podsjetiti i riječi velikog Garija Kasparova, koji je s 21 godinom osvojio titulu svjetskog prvaka. On kaže da današnja djeca pamte previše informacija koje brzo zastarijevaju, pa stoga ih treba naučiti razmišljati i razvijati da filozofski promatraju probleme. Samo na taj način idu ukorak s vremenom, koje svaku novu generaciju postavlja pred sve veće izazove.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message