News

Komentari 39

Gani tvrdi da nije uzeo novac i da je pobjegao iz Afganistana kako bi spriječio krvoproliće

Gani tvrdi da nije uzeo novac i da je pobjegao iz Afganistana kako bi spriječio krvoproliće

U prvom obraćanju javnosti, afganistanski predsjednik javio se putem Facebook live-a te demantirao da je sa sobom u Ujedinjene Arapske Emirate uzeo novac, već da je pobjegao samo da spasi život

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani, javio se iz egzila u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te rekao da je napustio Kabul kako bi spriječio krvoproliće i demantirao izvještaje da je ponio velike svote novca pri odlasku iz predsjedničke palače, javlja Reuters.

Bivši ministri žestoko su kritizirali Ganija zbog iznenadnog napuštanja zemlje kad su talibanske snage u nedjelju ušle u Kabul.

- Da sam ostao, svjedočio bih krvoproliću u Kabulu - rekao je Gani u videu koji se prenosio na Facebooku, svojim prvim komentarom u javnosti otkad je potvrđeno da se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dodao je da je pobjegao prema savjetu vladinih dužnosnika.

"Podržavam vladinu inicijativu za pregovore s (bivšim potpredsjednikom) Abdullahom Abdullahom i bivšim predsjednikom Hamidom Karzaijem. Želim uspjeh ovog procesa", kazao je on u video poruci.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata potvrdilo je da je afganistanski predsjednik Ašraf Gani u toj zaljevskoj zemlji.

Gani je pobjegao iz zemlje u nedjelju poslijepodne dok su talibani ulazili u Kabul, no dosad se nije znalo gdje je.

Afganistanski veleposlanik u Tadžikistanu je u srijedu ustvrdio da je sa sobom odnio 169 milijuna dolara. Ganijev bijeg je nazvao "izdajom domovine i naroda", prenosi BBC.

POGLEDAJTE PRIČU AFGANISTANCA ZAINULLAHA: