Obavijesti

News

Komentari 128

Gay par još jednom odbili za udomiteljstvo: 'U šoku smo'

Gay par još jednom odbili za udomiteljstvo: 'U šoku smo'
1

Već su se žalili, i sve je bilo završilo na Upravnom sudu, koji je rekao da ih moraju tretirati bez diskriminacije, kao bilo koji drugi bračni par, ali opet su odbijeni

VIDEO

U šoku smo. Ivo, inače emotivniji dio naše obitelji, samo je šutio. Skamenio se nakon što smo pročitali rješenje Centra za socijalnu skrb, dok sam ja ponavljao kako to nije moguće. Nakon presude suda u prosincu već smo počeli planirati prilagodbu doma po mjeri djece, šefu sam najavio da ću ići na dulji neplaćeni dopust čim djeca dođu, a onda stiže rješenje koje kaže da Centar neće poštovati odluku suda, zaprepašteno govori Mladen Kožić, životni partner Ive Šegote, s kojim već treću godinu zaredom vodi bitku protiv države. 

Pogledajte video

Pokretanje videa...

01:30

Iako je Upravni sud u prosincu naredio Ministarstvu obitelji da u roku 60 dana dovrši procjenu Ive i Mladena kao potencijalnih udomitelja djece, Centar je donio rješenje kojim to odbija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upravni sud je mišljenja da udomiteljsku obitelj mogu činiti i udomitelj i njegov životni partner, ali Zakon o udomiteljstvu, navodi Centar, ne poznaje termin životnog partnerstva, zbog čega ni oni, pravdaju se, ne mogu nastaviti evaluaciju Mladena i Ive kao potencijalnih udomitelja. 

'Spremni smo udomiti i starije dijete ili djecu te braću i sestre'
'Spremni smo udomiti i starije dijete ili djecu te braću i sestre'

Podsjetimo, gay par je već gotovo bio prošao postupak procjene u Centru, kad je on odjednom prekinut jer su u životnom partnerstvu. Iako je Zakon o životnom partnerstvu lex specialis, po kojem su partneri obitelj, Zakon o udomiteljstvu takvu obitelj ne poznaje. 

U Ministarstvu obitelji nemaju komentara, kažu da su oni samo drugostupanjsko tijelo, i nisu upoznati s najnovijim rješenjem Centra. Mladen i Ivo najavljuju novu žalbu ministarstvu, što znači da sve kreće ispočetka. 

Zagreb: Podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu

Već su se žalili, i sve je bilo završilo na Upravnom sudu, koji je rekao da ih moraju tretirati bez diskriminacije, kao bilo koji drugi bračni par. 

- U kakvoj to državi živimo ako ona sama ne poštuje odluku suda - pita se Ivo. 

A Mladen kaže kako je nakon čitanja rješenja shvatio da Centar nije protiv njih nego od Vlade traži da životne partnere izričito navede kao obiteljsku zajednicu koja može udomiti. 

Ivo i Mladen mogu udomiti. Sjajno za djecu. I za sve nas!
Ivo i Mladen mogu udomiti.  Sjajno za djecu. I za sve nas!

- Centar zapravo ne želi nedorečen i diskriminatoran zakon, i ne želi da drugi istospolni parovi moraju prolaziti duge sudske procese. Samo je tužno što će, dok čekamo promjene, teško udomljiva djeca ostati u sirotištima jer udomitelja nema dovoljno. Sud je dao priliku Centru da spasi neko od te djece, a oni tu priliku nisu prepoznali - kažu Mladen i Ivo. Ne predaju se.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.