Obavijesti

News

Komentari 96

Gazdin Lexikon: Tajni dogovori, laži, ali i bilježnica pod ključem

Tajna ‘crne bilježnice’: Ivica Todorić je dobio od Vlade čak pola godine vremena za spremanje obrane. Koga drži u šaci? Je li možda pušten da pobjegne?

VIDEO

Čim su talijanski mediji krajem 2003. otkrili aferu Parmalat, najveći talijanski bankrot s milijardama eura minusa, vlasnik tvrtke Calisto Tanzi je uhićen.

Bez odgode. Država mu nije dala ni sekunde vremena. S njim je u zatvoru završio i njegov financijski direktor, imovina je blokirana, a u zatvoru se Calistu i njegovu prvom financijašu uskoro pridružila vojska od 27 ljudi. Parmalat je, inače, manja tvrtka od Agrokora. Božo Petrov je podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića zadnjih dana ožujka. Vlaho Orepić nije skrivao namjeru da s uhićenjima počne odmah, no Most je izbačen iz Vlade. “Svi su sve znali o Agrokoru”, tvrdi guverner HNB-a Boris Vujčić.

Ivan Vrdoljak je nudio Vladi suradnju oko Agrokora početkom godine. Od tada do danas prošlo je šest mjeseci. Todorić je imao dovoljno vremena da se pripremi za sva iskušenja koja ga čekaju. On nije odmah pritvoren kao Calisto Tenzi i njegov financijaš. Zašto? Brojna su pitanja u aferi Agrokor bez odgovora. Ako je Agrokor dobro stajao i imao povoljne razvojne perspektive, kako na blogu tvrdi Todorić, zašto je potpisao ‘lex Agrokor’ i “darovao” ga hrvatskom narodu? Je li mu zauzvrat nešto obećano? Ako da, što? Ili mu je zaprijećeno, što je dao naslutiti u blogu u kojemu je optužio Martinu Dalić, ali ni s čim nije potkrijepio tešku optužbu koja bi mogla dovesti do njezine ostavke? Je li u razdoblju prije izglasavanja “lexa” izvlačio novac s Agrokorovih računa? Zašto je njegovo “granatiranje” izrazito selektivno? Kako to da dosad nije plasirao ni jedan kompromitirajući podatak iz svoje “crne bilježnice”, famozne “knjige postanka”? Je li imao tajni “deal”?

1. Gdje su skrivene obiteljske pare?

Za samo godinu dana privremene uprave u talijanskom Parmalatu istražni su organi iz inozemstva u Italiju vratili 1,3 milijarde eura. Ekonomska stručnjakinja Aleksandra Šućur, koja je u Italiji kao sudska vještakinja sudjelovala u istrazi brojnih malverzacija, u Telegramu je je rekla kako je obitelj vlasnika iz tvrtke koja je imala 28.000 zaposlenika novac ‘tunelarila’ na niz off-shore računa. Ante Ramljak je na računu zatekao šest kuna. Jesu li Todorići spremili novac? ‘U Italiji su bile istrage međunarodnog tipa, a takva bi trebala biti i oko Agrokora jer matica društva ima sjedište u Amsterdamu’, rekla je Šućur. Naši organi dosad nisu vratili ni eurocent, a istraga je, koliko se zna, ograničena na RH.

2. Gdje je Gazdina 'crna bilježnica'?

On je meni dao novac, rekao je Bruno Mirtl u Stankovićevoj emisiji Nu2. ‘Nisam znao koliko je novca, bilo je 50.000 kuna’, rekao je taj pripadnik Liberalne stranke dodajući kako su oni bili beznačajni, ali su Todoriću trebale veze u cijeloj Hrvatskoj, a oni su mjestimično imali utjecaja. Ako je toliko davao beznačajnim strankama i nepoznatim političarima, koliko je davao značajnim stranakama i velikim imenima? Njegova ‘crna bilježnica’ je ‘knjiga postanka’ hrvatske tranzicije. Sličnu je bilježnicu imao i Miroslav Kutle. U njoj su bila mnoga značajna imena. Kutle je pobjegao, a važna imena su i dalje na sceni. Možda su te dvije činjenice povezane. Prema tvrdnjama Mladena Barišića, koje je iznio u predmetu Sanader, ‘dvije trećine novca u kampanjama idu ispod stola, a samo jedna iznad’. Je li moguće da samo Todorić nije davao ‘ispod stola’? Nema sumnje da bi objava njegovih podataka bila neutronska bomba - uništila bi veliku ‘živu silu’...

3. Koga je ustvari, napao na svojem blogu?

Ako malo bolje pogledamo, on je zapravo samo u trajnoj čarki s Martinom Dalić i Antom Ramljakom, Plenkija katkad zna okrznuti, Marić ne postoji, a sva druga elita u prethodnih 27 godina nevina je kao Crvenkapica. Ivica Todorić zna mnogo toga o svima i može pokopati brojne karijere. Radimir Čačić je kao prvi potpredsjednik u Milanovićevoj vladi znao reći: ‘Kad Todorić kihne, Hrvatska se prehladi’. Tu su rečenicu ponavljali svi važni hrvatski političari, osim Nadana Vidoševića, koji je u predsjedničkoj kampanji rekao: ‘Samo jedno može preživjeti, ili Hrvatska ili Agrokor’. On je bio u svađi s Todorićem, a i dobro je znao o čemu je tu riječ - konačno, stručnjak je za makroekonomiju, ali i za ‘kontroverzne aktivnosti’. Važni igrači hrvatske scene stvaraju golemu buku u slučaju Agrokor pa se dobiva dojam da je riječ o ratu u kojem se ispaljuju najteži projektili - no puno je tu više ćoraka nego smrtonosnih metaka.

4. Zašto je imao šest mjeseci da ode iz zemlje?

Punih pola godine Ivica Todorić nije primio čak ni policijsko upozorenje da se mora javiti u slučaju da napušta zemlju. On je imao dovoljno vremena za sve: za eventualno prikrivanje dokaza, utjecaj na svjedoke, traženje pogodne države za bijeg, eventualno isisavanje novca, osnivanje tvrtki u drugim državama, kupovinu stanova ili kuća, kontakte s odvjetnicima, oblikovanje medijske strategije... Velika Britanija je znala kao članica Europske unije otezati i po osam godina s izručenjem hrvatskih državljana ako bi njihovi suci sumnjali da optuženik u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje. Velika Britanija u sljedeće dvije godine trebala bi napustiti Europsku uniju, a to bi - ako se Todorić odluči na ostanak - možda i dodatno otežalo ekstradiciju. Ako bi pak otišao u Srbiju, postupak je još teži, tim prije što ni Hrvatska ne isporučuje ljude koje Srbija traži.

5. Je li postojao tajni dogovor i s kim?

Prema nekim teorijama koje se mogu čuti u Mostu, Ivica Todorić se navodno dogovorio s važnim čimbenicima ‘ispod stola’, da preda Agrokor, mirno i bez borbe, pa će mu nakon resetiranja nešto i ostati, a neće ići u zatvor. U Mostu tvrde da su Gazdu odmah htjeli strpati u zatvor. Čim su ušli u Vladu, otišli su na premijeru filma ‘Gazda’, u kojem je Todorić prikazan kao ‘kontroverzni biznismen’. Most jer izbačen iz Vlade nakon što su njihovi ministri odbili glasati protiv prijedloga o opozivu ministra Zdravka Marića koji je radio i u Agrokoru. Iza velike galame o ideološkim pitanjima skrivaju se, naime, materijalni interesi oko kojih hrvatska politička elita ima željezni konsenzus. Todorić je dobio vrijeme za sve što mu je trebalo, Vlada će ga ‘kao napadati’, on će se ‘kao, braniti’, a za godinu-dvije tko živ - tko mrtav. Možda je to teorija urote, ali kako je jednom rekao Henry Kissinger: ‘To što sam ja paranoik ne znači da mi ne rade o glavi’.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su