News

Komentari 1

Gazprom: Nismo odgovorni za visoke cijene plina u Europi

Gazprom: Nismo odgovorni za visoke cijene plina u Europi

Prema izjavi generalne direktorice GazpromExporta, Gazprom je izložen "nagađanjima i lažnim izvješćima" o svojim postupcima na tržištu plina i umiješanosti u poskupljenja

Gazprom ne zanimaju ni ultravisoke ni niske cijene i nije odgovoran za visoke cijene plina u Europi, izjavila je zamjenica predsjednika uprave i generalna direktorica Gazprom Exporta Elena Burmistrova na konferenciji o plinskom tržištu "Flame", koja se održava od 2. do 4. studenoga u Amsterdamu.

Prema Burmistrovoj, Gazprom je izložen "nagađanjima i lažnim izvješćima" o svojim postupcima na tržištu plina i umiješanosti u poskupljenja. Kaže da takve tvrdnje ne iznose poslovni partneri i klijenti, nego "oni koji u najboljem slučaju imaju vrlo malo veze s plinskom industrijom".

Burmistrova je kazala kako je ove godine naglo smanjen priljev LNG-a na europsko tržište, a smanjena je i vlastita proizvodnja plina te je "u tom kontekstu čudno čuti optužbe da su Gazpromovi postupci doveli do povećanja cijena plina u Europi".

- Ne zanimaju nas rekordno niske ili rekordno visoke cijene plina. Ovo zadnje dovodi do urušavanja potražnje u Europi, što je u suprotnosti s našim interesima kao proizvođača i dobavljača. Želimo uravnoteženo i predvidljivo tržište na kojemu mi i naši kupci možemo uspješno razvijati naše poslovanje - rekla je.

Dugoročni ugovori pružaju predvidljivost i štite od nestalnosti cijena, istaknula je Burmistrova i dodala kako prednost tih u odnosu na spot ugovore uviđaju i "glavni europski igrači" na plinskom tržištu.

Gazprom po njezinim riječima polazi od strategije da će proizvodnja i potražnja za plinom i u Rusiji i u svijetu rasti, pri čemu holding nema cilj "prodati što više plina u najkraćem mogućem roku".

- Na prirodni plin ne gledamo kao na diskontiranu imovinu i ne slijedimo cilj da prodamo što je moguće više plina što je prije moguće. To bi narušilo predvidljivost tržišta, uključujući i kupce plina - rekla je Burmistrova.

Ona smatra da će se fokus potrošnje plina pomaknuti, udaljavajući se od izravnog izgaranja kod industrijskih potrošača i primičući se proizvodnji vodika i električne energije.

Najčitaniji članci