Obavijesti

News

Komentari 107

Gdje su nestali svi ti brodovi i avioni u Bermudskom trokutu?

Gdje su nestali svi ti brodovi i avioni u Bermudskom trokutu?
4

Velik broj brodova i zrakoplova nestao je na prostoru između Floride, Portorika i Bermuda. Jesu li za to krive neke tajne sile ili je krivac vrijeme i ljudska greška?

VIDEO

Teorije zavjere oduvijek su zanimale i fascinirale ljude. Sigurno ste čuli nekoliko verzija o ubojstvu Kennedyja, da je slijetanje na Mjesec izrežirano u studiju ili da je Elvis živ, a Hitler nije umro 1945. u berlinskom bunkeru.  Za vas smo izdvojili najpoznatije i najzanimljivije teorije zavjere koji su teoretičari razradili u detalje tako da ćete posumnjati u ono u što ste do sada vjerovali. Svaki drugi dan objavit ćemo po jednu priču u specijalu - Teorije zavjere.

Bermudski trokut ogromni je dio Atlantika između Floride, Portorika i Bermuda, a pod tajanstvenim okolnostima u toj je zoni u proteklih nekoliko stoljeća nestalo na desetke brodova i aviona. Neke statistike navode kako je tamo život izgubilo i više od 8000 ljudi, a zbog svega je to područje dobilo i imena poput Vražji trokut, Trokut smrti ili Groblje Atlantskog oceana...

Prvi zapisi spominju se još u vrijeme Kristofora Kolumba. Slavni je moreplovac pri povratku zaglavio na jednom od grebena gdje su od drvene olupine broda napravili utvrdu Môle-Saint-Nicolas, koja je danas grad na Haitiju. Par tjedana kasnije, Kolumbo je uočio da mu kompas ne prikazuje prema Sjevernjači već kazaljka skreće. O tome nije govorio posadi da ih ne uplaši. No, spominju se i visoki valovi koji su posadu odbacili s kursa, a koji su se pojavili iako nije bilo vjetra. Uz valove, zabilježeno je i da je Kolumbo vidio misterioznu svjetlost. 

Legende o 'Trokutu' krenule su 1950. godine kad je Edward Van Winkle Jones za Associated Press pisao o nekoliko slučajeva nestanka brodova i zrakoplova na tom području. Među njima su nestanci pet vojnih aviona 1945. godine, ali i nestanak zrakoplova Star Tiger (1948.) i Star Ariel (1949.). Bez traga je u nesrećama nestalo 135 ljudi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Misteriozni Let 19

Broj zabilježenih nestanaka dramatično se povećao od 20. stoljeća, a pojam je prvi koristio Vincent Gaddis koji je u tekstu 'Smrtonosni Bermudski trokut' 1964. godine pisao o vjerojatno najpoznatijem misteriju vezanom za Bermudski trokut. 

Radilo se o nestanku misije Let 19. Čak pet američkih borbenih aviona TBM Avenger s 14 članova posade nestalo je 5. prosinca 1945. godine, a da bi stvar bila gora, nestao je i zrakoplov s 13 ljudi koji je krenuo u potragu. Kada se počelo pisati o ovom nestanku, navodilo se da su poručnik Charles Taylor, koji je vodio misiju, i njegova posada iskusni, vrijeme je navodno bilo dobro, a najsporniji su detalj izjave koje se pripisuju Tayloru koji je prije nestanka panično poručio: “Ništa nije u redu, ne znamo gdje smo, voda je zelena i bijela..." te "...ne dolazite po mene! Izgledaju kao..."

No, podaci iz istrage pokazuju da se vrijeme pokvarilo nakon što je let krenuo iz Ford Lauderdalea. Taylor je bio jedini iskusni pilot na vježbi, koja nije bila rutinska, već kompleksna vježba koju nisu ranije radili. On nije imao sat, mislio je da mu se pokvario kompas, a radijsku komunikaciju ometale su smetnje kubanskih radijskih postaja. Uz to, vjeruje se da je Taylor Sale Cay na Bahamima zamijenio za Florida Keys, koji su mu bili poznati te je zbog toga letio u krivom smjeru i ostao bez goriva. Ono što je oko Leta 19 ostalo nepoznato je konačno mjesto gdje se nalaze olupine zrakoplovaNije poznato ni kako su nastale Taylorove izjave. Ranije se navodilo da ih je zapisao zapovjednik R.H. Wishing, koji je u dokumentarcu za BBC izjavio da on nije spremao takve bilješke, a nije ni bio na dužnosti u tom trenutku.

Izvanzemaljci otimaju ljude kroz vremenske rupe

Knjiga M.K. Jessupa 'Slučaj za NLO' iz 1955. prva je nestanke u 'Trokutu' povezala s izvanzemaljcima jer nisu otkrivena tijela, ali ni olupine. Velik broj nestanaka i Gaddisu je ukazivao na 'uzorak čudnih događaja'. Neke teorije navode da je na dnu oceana svemirski brod koji utječe na našu tehnologiju, a jedna i da je Bermudski trokut portal među dimenzijama. Navodi se da brodovi ili letjelice, koji se nađu u krivo vrijeme na krivom mjestu, bivaju zatočeni ili prebačeni kroz vrijeme i prostor. Ove teorije svidjele su se i Stevenu Spielbergu, koji ih je iskoristio u Bliskim susretima treće vrste. U filmu vidimo posadu Leta 19 koja je bila žrtva otmice izvanzemaljaca.

Pilot Bruce Gernon u videu, koji možete vidjeti ispod teksta, opisuje kako je 1970., dok je letio s ocem, uletio u čudni oblak koji se pretvorio u rotirajući tunel. Kad je izašao, s druge strane je oko aviona bila gusta 'elektronička magla'. Kompas u zrakoplovu je divljao, a instrumenti su iskrili. Kad se magla razišla, Gernon kaže da su bili miljama od mjesta gdje su trebali biti. 

Ispod Bermudskog trokuta skriva se Atlantida

Izgubljeni grad Atlantida nalazi se u središtu Bermudskog trokuta, a tamo je ostala neka tehnologija koja je kriva za nestanke brodova. Oni koji vjeruju u tu teoriju, kažu da se radi o snažnim kristalima, koji su se nekad koristili za napajanje grada. Uz tu se teoriju veže i podvodna struktura poznata kao Bimini zid ili Bimini cesta, uz istoimeni otočić na Bahamima. Zagovornici teorije kažu da je to izgrađena struktura, dok geolozi ipak vjeruju da je nastala prirodno. 

U Bermudski trokut pao je komet

Jedna od teorija navodi da se na ovo područje prije 11.000 godina srušio komet, koji ima neobična elektromagnetska svojstva, koja bi mogla ometati kompase i druge navigacijske sustave ili čak ometati rad motora. Dokaza za komet još nema, što ne znači da se možda ne skriva u nekoj od podmorskih brazdi.

Amerikanci testiraju tajna oružja?

S jedne strane SAD-a imamo Područje 51, a ovdje na Atlantiku bazu AUTEC (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center) koja služi za, kao što joj ime govori, podvodna testiranja i ispitivanja. Smještena je kod otoka Andros na Bahamima, u samom središtu Trokuta, i neki vjeruju kako američka mornarica ne testira samo podmornice, oružja, sonare i drugu vojnu podmorsku opremu. Povezano s gornjom pričom o izvanzemaljcima, nekoliko teorija navodi da su oni i ovdje u igri te se u bazi izvanzemaljska tehnologija pokušava iskoristiti i replicirati. Pa je prema tome moguće i da zbog toga padaju avioni i nestaju brodovi.

Loše vrijeme i loša navigacija su najgora kombinacija

Američka nacionalna uprava za oceane i atmosferu navodi da se neki nestanci brodova i letjelica mogu objasniti znanstveno. Među objašnjenja su uključene erupcije metana ili geomagnetski poremećaji. 

Mnogi nestanci mogu se objasniti faktorima iz okoliša. Većina tropskih oluja i uragana u Atlantiku prolazi kroz područje Bermudskog trokuta, a upravo su oluje potopile brojne brodove na tom području prije naprednih vremenskih prognoza. 

Također, i Golfska struja može uzrokovati brze, i ponekad prilično silovite, promjene vremena. Oko velikog broja otoka u Karipskom moru brojna su područja gdje je more iznimno plitko, što može biti iznimno opasno za one koji ne poznaju dobro navigaciju među tim otocima. Neki dokazi pokazuju i da na ovo području magnetski kompas ponekad pokazuje prema pravom sjeveru, a ne magnetskom. 

Iz uprave navode kako američka mornarica i obalna straža stoje iza toga da nema nadnaravnih objašnjenja za havarije na moru. Njihovo iskustvo navodi da su ljudske greške i silovita moć prirode često sposobni nadmašiti i najkreativnije scenarije znanstvene fantastike. Ističu i da Američki odbor za zemljopisna imena ne priznaje Bermudski trokut kao službeno ime te da ne vode službeni dokument za to područje. 

Ocean je ljudima uvijek bio tajanstveno mjesto, a kada se udruže loša navigacija i izazovni vremenski uvjeti, može biti i iznimno smrtonosno. Ovo vrijedi u cijelom svijetu i nema dokaza da su tajanstveni nestanci češći ovdje, no u bilo kojem drugom dijelu oceana kojim se često putuje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.