Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
181 komentara

General Lucić u judo klub za invalide upisivao zdravu djecu

Roditelji nisu imali pojma da se 2013. u sklopu kluba čiji je predsjednik general Josip Lucić, otvorio i judo klub osoba s invaliditetom koji vodi njegov sin Branimir

Dalibor Urukalović/Pixsell
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell
181 komentara

Obmanuti smo jer nismo znali da klub za djecu s invaliditetom uopće postoji i jer smo godinama za našu zdravu djecu, uplaćivali članarinu na račun kluba za osobe s invaliditetom, ogorčeni su roditelji stotinjak djece koja su trenirala judo u Akademskom judo klubu Mladost Zagreb. 

Nisu imali pojma da se 2013. godine u sklopu kluba čiji je predsjednik bivši načelnik Glavnog stožera OS RH general Josip Lucić, otvorio i judo klub osoba s invaliditetom koji vodi njegov sin Branimir. Nakon što je afera otkrivena i prijavljena DORH-u, roditelji su djecu već počeli ispisivati iz kluba, a zbog straha, u novine ne žele ići  punim imenom i prezimenom.

- Godinama smo uplaćivali članarine na uplatnice na kojima je bilo naznačeno samo judo klub, a tek kad smo počeli čačkati i isprintali financijska izvješća, uvjerili smo se da je stotinjak naše zdrave djece vođeno pod djecu s invaliditetom. Nigdje u zgradi, pa ni na katu gdje je klub smješten nije naznačeno da je on za djecu s invaliditetom, a prema financijskom izvješću, general i njegov sin su, samo temeljem članarina lani zaradili 246.081,00 kuna, plus donacije koje su dobili od Grada Zagreba. Time je narušeno dostojanstvo naše djece, nas roditelja, ali i djece s poteškoćama na čije ime su ostvarena određena sredstva. Spremamo i tužbu, a tražit ćemo i povrat novca - otkrivaju nam roditelji čiji su pozivi zasuli našu redakciju. Ogorčeno dodaju kako su saznali da su Lucići za osobe s invaliditetom pokušali sredstva povući i iz EU fondova. A na kraj malverzacijama o kojima se dugo šuškalo odlučio je stati sada već bivši trener judo kluba Luka Leško. Sve je prijavio nadležnim institucijama, a u kratkom razgovoru samo nam je potvrdio svoje navode. 

- Da, evo baš sam saznao da sam dobio otkaz i nisam spreman istupati u javnosti. No sve što sam rekao je točno, a Josip Lucić mi ni u jednom trenutku te optužbe nije demantirao - rekao nam je Leško, magistar kineziologije i juda, bivši reprezentativac Hrvatske u judu, vanjski suradnik Kineziološkog fakulteta u Zagrebu te dojučerašnji glavni trener judo kluba čiji je Lucić predsjednik.

Ništa rječitiji nije bio ni predsjednik judo kluba Mladost Josip Lucić.

- Molim vas gospođo, to su bezvezarije - bilo je sve što nam je general rekao u telefonskom razgovoru. I više se nije javljao na telefon.

Kontaktirali smo i njegovog sina Branimira koji, kada je čuo zbog čega ga trebamo, samo kratko rekao:

- Možemo pričati samo o upisima u judo klub Mladost, a budući da ste novinarka, ni o čemu drugome.

Iako smo poslali i službeni dopis u judo klub Mladost, odgovor nismo dobili.

U judo klubu Mladost trenira tristotinjak djece, a pod invalide se vodilo stotinu zdrave. 

U sportskim se krugovima naveliko šuška da Josip Lucić, koji je ujedno i tajnik HAŠK-a (sportskog društva u kojem je umreženo 28 sportskih klubova)  pokušava privatizirati i druge klubove koji bi trebali biti javno dobro (poput malonogometnog kluba, teniskog kluba), te da je judo klub samo jedan kotačić u svemu tome. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message