Obavijesti

News

Komentari 227

Generali su prije godinu dana konačno rekli: "Idemo doma"

Generali su prije godinu dana konačno rekli: "Idemo doma"
24

Žalbeno vijeće 16. studenog 2012. godine istaknulo je da Gotovina i Markač nisu bili članovi udruženog zločinačkog pothvata. Oslobođeni su po svim točkama optužnice

VIDEO

Dragi naši generali, hrvatska kontrola zračne plovidbe vas s ponosom pozdravlja i želi vam dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor za koji ste se borili i žrtvovali. Od srca vam hvala na tome. Dobrodošli! Tim je riječima kontrola leta pozdravila genetale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su oslobođeni svih optužbi za ratni zločin te su pušteni iz zatvora u Haagu, prije točno godinu dana.

Žalbeno vijeće 16. studenog 2012. godine kazalo je da Gotovina i Markač nisu bili članovi udruženog zločinačkog pothvata

Žalbeno vijeće smatra da je opis mjera koje je Gotovina trebao napraviti nedovoljno razrađen. Gotovina je napravio sve kako bi napravio red među podređenima

- Žalbeno vijeće smatra da je opis mjera koje je Gotovina trebao napraviti nedovoljno razrađen. Gotovina je napravio sve kako bi napravio red među podređenima - istaknuli su na sudu. Nisu Gotovini izrekli osuđujuću presudu na temelju oblika alternativne odgovornosti. Nije utvrđeno da je Markač pridonio relevantnim kaznenim djelima koje je počinila specijalna policija. Niti je na to mogao utjecati.

Anti Gotovini su poništili progon, deportiranje i ubojstvo, pljačku te zločine protiv čovječnosti. Ante Gotovina je prije točno godinu dana oslobođen i pušten iz zatvora. Mladenu Markaču također su ukinuli sve točke optužnice. Oslobodio ih je sudac Theodor Meron (83).

Odmah nakon oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču diljem cijele Hrvatske krenula su slavlja. Presudu su komentirali brojni domaći političari, a Vlada je odmah poslala svoj službeni zrakoplov po generale u Haag. Svi mediji u Hrvatskoj uživo su prenosili cjelodnevno slavlje te dolazak generala.

U Haag je Vladinim zrakoplovom otputovala i supruga Ante Gotovine, Dunja, po koju je došao ministar obrane Ante Kotromanović. Dunja je komentirala kako je taj dan čekala od 2001. godine. Predsjednik Josipović generalima je nakon presude zahvalio na žrtvi za domovinu.

Zrakoplov je krenuo oko 14.30 sati, a u 16.05 sati avion s generalima je sletio u Zračnu luku Pleso, gdje su ih dočekale stotine ljudi

Generali su iz pritvora u Scheveningenu izašli 16. studenog prošle godine oko 13.30 sati te su krenuli prema zračnoj luci u Rotterdamu, odakle su poletjeli za Hrvatsku. Zrakoplov je krenuo oko 14.30 sati, a u 16.05 sati avion s generalima je sletio u Zračnu luku Pleso, gdje su ih dočekale stotine ljudi. Nakon što su se otvorila vrata aviona, general Gotovina je prvi izašao, a odmah za njim i general Markač. Zračnom lukom se prolimio gromoglasni pljesak.

Veliki doček generalima organiziran je na glavnom trgu u Zagrebu, gdje su tisuće građana dočekale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Promet u gradu je bio potpuno u blokadi. Na trgu su ih pozdravili gradonačelnik Milan Bandić te Davor Bernardić.

- Sretni smo što smo s vama večeras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na "I" Domovinskom ratu. Treba se okrenuti budućnosti, svi zajedno se trebamo okrenuti budućnosti. Hvala institucijama hrvatske države koje su nas podržale. Zahvalan sam predsjedniku Republike, predsjedniku Vlade, ministru obrane i ministru pravosuđa te preko ministarstva vanjskih poslova veleposlanstvu u Den Haagu. Budućnost je u našim rukama,. Hvala vam i sretno - kazao je Gotovina u svom prvom govoru.

 Sretni smo što smo s vama večeras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda

- Hvala svima vama koji ste bili uz nas kada nam je bilo najteže. Znao sam da nisam sam i bilo mi je puno lakše. Znao sam da nije bilo zločinačkog pothvata i da je hrvatska policija časno oslobodila svoju domovinu. Sretan sam da će u budućnosti svaki Hrvat u svijetu moći reći "mi imamo svoju domovinu i oslobodili smo je bez mrlje". U svijetu ćemo s ponosom govoriti "naša domovina Hrvatska". Neka u njoj žive svi dobronamjerni ljudi i koji joj žele dobro. U ratu smo izvojevali prekrasnu pobjedu, pobjedu koja ulazi u svjetske anale. Hrvatska je slobodna. Svima duboko, duboko iz srca hvala. Živjela nam Hrvatska zauvijek - rekao je Mladen Markač.

Nakon velikog dočeka, održana je misa u zagrebačkoj katedrali, a generale je blagoslovio kardinal Josip Bozanić. Nakon mise generali su otišli na Pantovčak, gdje ih je dočekao predsjednik Ivo Josipović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 227
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"