News

Komentari 0

GEOFOR - Geopolitički forum u Nacionalnoj knjižnici u Zagrebu

GEOFOR - Geopolitički forum u Nacionalnoj knjižnici u Zagrebu

U sklopu projekta Globalno društvo rizika i nova društvena paradigma u Zagrebu se organizra 1. GEOFOR Međunarodni geopolitički forum. Održava se danas, 24. rujna u zagrebačkom NSB-u

Institut za europske i globalizacijske studije (INEGS) u petak 24. rujna organizira Geopolitički forum GEOFOR na temu 'Geopolitika rizika u globalnom društvu 21. stoljeća' u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Forum se održava u sklopu projekta 'Globalno društvo rizika i nova društvena paradigma', a pokrenuo ga je politolog i sociolog Anđelko Milardović. Suorganizator skupa je Sveučilište u Zagrebu, a partneri su Fakultet organizacije i informatike (FOI) iz Varaždina i Centar za obrambene i strateške studije 'Janko Bobetko' iz Zagreba.

 - Međunarodna politička slika i odnosi snaga trenutno se nalaze u fazi preslagivanja. Promjene su uvjetovane ne samo pandemijom COVID-19,kao dijelom globalnog društva rizika ,već i procesom pragmatizacije vanjskih politika,odmakom od ustaljenih sustava vrijednosti i povjerenja u saveznike. U uvjetima općeg slabljenja moći i utjecaja tradicionalnih velesila,do izražaja dolaze regionalne sile prvog i drugog reda. Svijet se suočava s novim vrstama rizika. Vodeće zemlje i međunarodne organizacije moraju se adaptirati i re-definirati svoje politike i svjetonazora kako bi ostale relevantne u ovom kompleksnom i politički hibridnom svijetu.

Ovaj forum potaknut je globalnim društvom rizika idejom geopolitičkih rizika u globalnom društvu 21. stoljeća. Forum je smješten u kontekst promišljanja globalnog društva rizika i nove društvene paradigme -  kako zemlje u ovoj fazi mogu osigurati održivi razvoj društava, poljoprivrede, tehnologija, energetike i zdravstva - objasnio je voditelj Foruma prof. dr.sc Anđelko Milardović.

Najčitaniji članci