Obavijesti

News

Komentari 33

Ginekologinja Grujić: 'Mora postojati registar liječnika koji ne žele vršiti svoju dužnost'

Ginekologinja Grujić: 'Mora postojati registar liječnika koji ne žele vršiti svoju dužnost'

U Hrvatskoj je najniža stopa pobačaja u svijetu što, kaže Grujić, nije realno i vjerojatno postoji odljev u ilegalu. Odbijanje izvršavanja prekida trudnoće krši kodeks medicinske etike i deontologije, smatra Grujić.

VIDEO

Ginekologinja Jasna Grujić Koračin gostujući u emisiji Novi dan na N1 govorila je o prekidu trudnoće i prizivu savjesti naglasivši da on nema uporište u zakonodavstvu o ljudskim pravima. 

- Preporuka Vijeća Europe iz 2010. dozvoljava priziv savjesti u medicini, ali uz preporuke da svako nacionalno zakonodavstvo to sredi na način da to pravo ne ugrožava reproduktivno pravo žena - istaknula je Grujić.

U Hrvatskoj je najniža stopa pobačaja u svijetu što, kaže Grujić, nije realno i vjerojatno postoji odljev u ilegalu.

- Ja prva šaljem pacijentice na prekid trudnoće u susjednu Sloveniju gdje su profesionalno primljene. Zagrepčankama je to blizu. Imam iskustva s mojim pacijenticama koje dolaze u situaciju da im se nude prekidi trudnoće u sumnjivim okolnostima, u privatnim stanovima - rekla je.

Odbijanje izvršavanja prekida trudnoće krši kodeks medicinske etike i deontologije, smatra Grujić.

- Ako je prekid trudnoće legalni medicinski zahvat, a on to jest, svaka javna ustanova ga mora moći obavljati. Ako ga ne obavlja, podliježe sankcijama - istaknula je Grujić i dodala da liječnik ne smije odbiti pacijenticu zbog svojih moralnih i religijskih stavova.

Smatra i da moraju postojati tijela koja kontroliraju dostupnost pobačaja, dodaje Grujić da bi to trebalo biti Ministarstvo zdravstva.

- Nemojmo primati liječnike koji iskazuju priziv savjesti. Ne postoji politička volja da se to riješi. Svima bi moralo biti u interesu da bude pobačaja što manje, da se mjerama edukacije i nuđenja kontracepcija osigura realan pad broja pobačaja. Ni kontraceptivi kod nas nisu jeftini, imate kolega koji se prizivaju na propisivanje kontraceptiva. Prema tome, to su čisto religijski nametnuti stavovi, ništa drugo - rekla je.

Dodala je da je zakon o pobačaju iz 1978. sjajan, ali nedostatan te da se mlade kolege moraju educirati, informirati pacijenticu i uputiti kolegi ako odbije izvršiti pobačaj.

Oko 60 posto ginekologa iskazuje priziv savjesti prilikom pobačaja.

- Mora postojati registar liječnika koji ne žele vršiti svoju dužnost. Svaki ginekolog mora biti kompetentan u smislu vršenja pobačaj i on to mora učiniti ako se radi o hitnoj situaciji - objasnila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

PRATITE UŽIVO Rafalei prelijeću preko zagrebačkog aerodroma!
PRATITE NA 24SATA

PRATITE UŽIVO Rafalei prelijeću preko zagrebačkog aerodroma!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu