News

Komentari 33

Ginekologinja Grujić: 'Mora postojati registar liječnika koji ne žele vršiti svoju dužnost'

Ginekologinja Grujić: 'Mora postojati registar liječnika koji ne žele vršiti svoju dužnost'

U Hrvatskoj je najniža stopa pobačaja u svijetu što, kaže Grujić, nije realno i vjerojatno postoji odljev u ilegalu. Odbijanje izvršavanja prekida trudnoće krši kodeks medicinske etike i deontologije, smatra Grujić.

Ginekologinja Jasna Grujić Koračin gostujući u emisiji Novi dan na N1 govorila je o prekidu trudnoće i prizivu savjesti naglasivši da on nema uporište u zakonodavstvu o ljudskim pravima. 

- Preporuka Vijeća Europe iz 2010. dozvoljava priziv savjesti u medicini, ali uz preporuke da svako nacionalno zakonodavstvo to sredi na način da to pravo ne ugrožava reproduktivno pravo žena - istaknula je Grujić.

U Hrvatskoj je najniža stopa pobačaja u svijetu što, kaže Grujić, nije realno i vjerojatno postoji odljev u ilegalu.

- Ja prva šaljem pacijentice na prekid trudnoće u susjednu Sloveniju gdje su profesionalno primljene. Zagrepčankama je to blizu. Imam iskustva s mojim pacijenticama koje dolaze u situaciju da im se nude prekidi trudnoće u sumnjivim okolnostima, u privatnim stanovima - rekla je.

Odbijanje izvršavanja prekida trudnoće krši kodeks medicinske etike i deontologije, smatra Grujić.

- Ako je prekid trudnoće legalni medicinski zahvat, a on to jest, svaka javna ustanova ga mora moći obavljati. Ako ga ne obavlja, podliježe sankcijama - istaknula je Grujić i dodala da liječnik ne smije odbiti pacijenticu zbog svojih moralnih i religijskih stavova.

Smatra i da moraju postojati tijela koja kontroliraju dostupnost pobačaja, dodaje Grujić da bi to trebalo biti Ministarstvo zdravstva.

- Nemojmo primati liječnike koji iskazuju priziv savjesti. Ne postoji politička volja da se to riješi. Svima bi moralo biti u interesu da bude pobačaja što manje, da se mjerama edukacije i nuđenja kontracepcija osigura realan pad broja pobačaja. Ni kontraceptivi kod nas nisu jeftini, imate kolega koji se prizivaju na propisivanje kontraceptiva. Prema tome, to su čisto religijski nametnuti stavovi, ništa drugo - rekla je.

Dodala je da je zakon o pobačaju iz 1978. sjajan, ali nedostatan te da se mlade kolege moraju educirati, informirati pacijenticu i uputiti kolegi ako odbije izvršiti pobačaj.

Oko 60 posto ginekologa iskazuje priziv savjesti prilikom pobačaja.

- Mora postojati registar liječnika koji ne žele vršiti svoju dužnost. Svaki ginekolog mora biti kompetentan u smislu vršenja pobačaj i on to mora učiniti ako se radi o hitnoj situaciji - objasnila je.