Ginekologinja Grujić: 'Mora postojati registar liječnika koji ne žele vršiti svoju dužnost' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 33

Ginekologinja Grujić: 'Mora postojati registar liječnika koji ne žele vršiti svoju dužnost'

Ginekologinja Grujić: 'Mora postojati registar liječnika koji ne žele vršiti svoju dužnost'

U Hrvatskoj je najniža stopa pobačaja u svijetu što, kaže Grujić, nije realno i vjerojatno postoji odljev u ilegalu. Odbijanje izvršavanja prekida trudnoće krši kodeks medicinske etike i deontologije, smatra Grujić.

VIDEO

Ginekologinja Jasna Grujić Koračin gostujući u emisiji Novi dan na N1 govorila je o prekidu trudnoće i prizivu savjesti naglasivši da on nema uporište u zakonodavstvu o ljudskim pravima. 

- Preporuka Vijeća Europe iz 2010. dozvoljava priziv savjesti u medicini, ali uz preporuke da svako nacionalno zakonodavstvo to sredi na način da to pravo ne ugrožava reproduktivno pravo žena - istaknula je Grujić.

U Hrvatskoj je najniža stopa pobačaja u svijetu što, kaže Grujić, nije realno i vjerojatno postoji odljev u ilegalu.

- Ja prva šaljem pacijentice na prekid trudnoće u susjednu Sloveniju gdje su profesionalno primljene. Zagrepčankama je to blizu. Imam iskustva s mojim pacijenticama koje dolaze u situaciju da im se nude prekidi trudnoće u sumnjivim okolnostima, u privatnim stanovima - rekla je.

Odbijanje izvršavanja prekida trudnoće krši kodeks medicinske etike i deontologije, smatra Grujić.

- Ako je prekid trudnoće legalni medicinski zahvat, a on to jest, svaka javna ustanova ga mora moći obavljati. Ako ga ne obavlja, podliježe sankcijama - istaknula je Grujić i dodala da liječnik ne smije odbiti pacijenticu zbog svojih moralnih i religijskih stavova.

Smatra i da moraju postojati tijela koja kontroliraju dostupnost pobačaja, dodaje Grujić da bi to trebalo biti Ministarstvo zdravstva.

- Nemojmo primati liječnike koji iskazuju priziv savjesti. Ne postoji politička volja da se to riješi. Svima bi moralo biti u interesu da bude pobačaja što manje, da se mjerama edukacije i nuđenja kontracepcija osigura realan pad broja pobačaja. Ni kontraceptivi kod nas nisu jeftini, imate kolega koji se prizivaju na propisivanje kontraceptiva. Prema tome, to su čisto religijski nametnuti stavovi, ništa drugo - rekla je.

Dodala je da je zakon o pobačaju iz 1978. sjajan, ali nedostatan te da se mlade kolege moraju educirati, informirati pacijenticu i uputiti kolegi ako odbije izvršiti pobačaj.

Oko 60 posto ginekologa iskazuje priziv savjesti prilikom pobačaja.

- Mora postojati registar liječnika koji ne žele vršiti svoju dužnost. Svaki ginekolog mora biti kompetentan u smislu vršenja pobačaj i on to mora učiniti ako se radi o hitnoj situaciji - objasnila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 33

VIDEO

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori
IZ MINUTE U MINUTU

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori

Dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke i trafostanice Brinje.

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka
DIJETE POGINULO U EKSPLOZIJI

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu poznatom kao 'Crvena zemlja' koji je označen velikim tablama upozorenja
Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu
DJEČAK UZEO PROTUOKLOPNI METAK

Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu

Otac poginulog dječaka, doznajemo, ispričao je policajcima da su tek nakon eksplozije vidjeli što imaju u automobilu. Našu zemlju dobro poznaju i uvijek se vraćaju sa suvenirima