Obavijesti

News

Komentari 86

Glasala na izborima pa zaradila prijavu i kaznu od 100 dolara

Glasala na izborima pa zaradila prijavu i kaznu od 100 dolara
1

Na današnji dan 1872. godine sufražetkinja Susan B. Anthony, glasala je na izborima za američkog predsjednika i time zaradila prekršajnu prijavu! Kaznu nije htjela platiti

VIDEO

Hrabra sufražetkinja 52- godišnja Susan B. Anthony, inače učiteljica po zanimanju, odlučila je izaći na izbore u vrijeme kad žene nisu imale pravo glasa iako je znala da će je to "uvaliti" u velike probleme. U to vrijeme, naime, to je bio protuzakonit čin. Ne zna se za kojeg je američkog predsjednika tada glasala ali je svojim postupkom zaradila prekršajnu prijavu.

Susan B. Anthony

Zbog tog svog „prijestupa“ ova istaknuta američka liderica za građanska i feministička prava uhićena je i izvedena na suđenje u okrugu Monroe u američkoj saveznoj državi New York. Uhitio ju je zamjenik saveznog šerifa, a uz nju je uhićeno još 14 žena, koje su također pokušale glasovati na izborima. Međutim, od svih njih suđenje je održano samo za Susan zbog  jer je ona ipak bila liderica u pokretu za prava žena.

"Neću vam platiti nikada"

Nekoliko dana kasnije Susan se pojavila pred sucem. Branila se pozivanjem na 14. amandman američkoga ustava, u kojem se pravo građanstva pa tako i pravo glasa priznaje svima, a ne samo muškarcima. No, uzalud joj bila obrana..
Sudac Ward Hunt i prije suđenja znao kako presuditi glasnoj i drskoj sufražetkinji. I presudu i obrazloženje je već prije pripremio, a i odredio kaznu - od 100 dolara!

Susan je prije toga održala strastveni govor obrazlažući zašto i žene moraju imati pravo glasa, a na presudu je reagirala riječima: 
"Časni suče, znajte da nikad neću platiti ni dolara vaše nepravedne kazne!" 

To je i učinila. Kazna je ostala neplaćena, a država je zbog toga nikad nije progonila, bojeći se da će žalba stići do ustavnog suda. Naime, vrlo je moguće da bi pitanje 14. amandmana bilo protumačeno drugačije nego kod suca Warda Hunta.  Također, procijenjeno je da ipak ne bi bilo previše mudro i razborito staviti Susan u zatvor zbog odbijanja plaćanja tih 100 dolara pa je na tome ostalo.

Borila se i protiv ropstva

Susan Brownell Anthony rođena je 15. veljače 1820. godine u američkoj saveznoj državi Massachusetts kao najstarije od sedmoro djece proizvođača pamuka Daniela Anthonyja i Lucy Read, žene za to vrijeme vrlo naprednih shvaćanja. Susanin brat je bio učitelj i aktivist u pokretu za borbu protiv ropstva u Kansasu dok joj je sestra također bila učiteljica i aktivistkinja za ženska ljudska prava. Već s tri godine naučila je čitati i pisati,  rano je pokazala lidersku sposobnost tako da nije slučajno ona postala jedna od vodećih američkih sufražetkinja. 

Susan B. Anthony

- Žena ne smije ovisiti o muškoj zaštiti, mora se sama naučiti štititi - njezine su riječi 

Osim što je bila borac za prava žena, borila se i za ukidanje ropstva i to u razdoblju puno prije Građanskog rata. Žene su pravo glasovanja na izborima u SAD-u dobile tek 100 godina od njezina rođenja, 1920. godine, usvajanjem 19. amandmana na Američki ustav. 
Susan B. Anthony to, nažalost, nije doživjela. Preminula od upale pluća i zatajenja srca čak 14 godina ranije. Njene posljednje riječi u javnosti "Neuspjeh je nemoguć!" (Failure is impossible!), pretvorile su se u slogan pokreta prava glasa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa