Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
59 komentara

Glasnović sastavio upitnik za suce: 'To je okvir za lustraciju'

Glasnović predlaže da ispunjavanje upitnika bude obvezni uvjet za kandidaturu, da se ovjeri kod javnog bilježnika, te da mu se obvezno prilože dokumenti o podrijetlu imovine prije i nakon 1990. godine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
59 komentara

Zastupnik Željko Glasnović poslao je Uredu predsjednice te saborskim odborima za pravosuđe, Ustav, poslovnik i politički sustav te za zakonodavstvo upitnik odnosno obrazac koji bi, prema njemu, trebao biti obveza za kandidati za suce Ustavnog i Vrhovnog suda te članova Državnog sudbenog vijeća. 

Navodi da je upitnik korak prema kadrovskoj lustraciji. Predlaže da upitnik bude obvezni uvjet za kandidaturu te da se ovjerava kod javnog bilježnika uz kaznenu odgovornost za lažnu izjavu te da kandidati obvezno prilože i dokumente o porijeklu imovine prije i nakon 1990. godine. Glasnović navodi da je ovaj obrazac prikladan i za druge dužnosnike u javnoj upravi.

Foto: Snježana Krnetić/24sata

Ovo su pitanja na koja bi kandidati trebali odgovoriti: 

"Jeste li bili član Saveza komunista Jugoslavije, Saveza komunista Hrvatske ili drugih saveznih tijela SFRJ i koju ste funkciju obavljali, "jeste li bili angažirani u represivnom sustavu u doba komunističke SFRJ", "jeste li bili suradnik Udbe, SDB/S-a, KOS-a ili tajnih službi drugih država", "na kojem ste mjestu bili zaposleni uoči raspada SFRJ", "jeste li bili član upravnih tijela državnih tvrtki prije i nakon 1990.", "jeste li sudjelovali u tzv. pretvorbi i privatizaciji i u kojem svojstvu", "jeste li bili ili ste član tzv. tajnih društava i kojeg", "jeste li sudjelovali u Domovinskom ratu i na koji način (u kojem svojstvu)", "jeste li bili ili ste sada angažirani član neke političke stranke ili nevladine udruge i koje", "što smatrate primarnom zadaćom Ustavnog i Vrhovnog suda", "treba li aktivirati retroaktivne zakone za ratno profiterstvo i kriminal u privatizaciji i pretvorbi". 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message