Obavijesti

News

Komentari 50

Glavaš može tražiti milijunsku odštetu ako ga sud oslobodi

Glavaš može tražiti milijunsku odštetu ako ga sud oslobodi
1

Ljudima koji su neosnovano bili u pritvoru sudovi dodjeljuju odštetu od 250 do 400 kn po danu koji su proveli iza rešetaka. A Glavaš je u pritvoru više od pet godina

VIDEO

Branimir Glavaš mogao bi dobro naplatiti svoj dugogodišnji zatvorski staž. Ako ga na ponovljenom suđenju Vrhovni sud pravomoćno oslobodi optužbi za ratne zločine u Osijeku 1991., bankovni račun mogao bi mu se podebljati za nekoliko milijuna kuna.

- U slučaju da ga Vrhovni sud oslobodi jasno je da je Glavašu Republika Hrvatska prouzročila štetu njegovim boravkom u pritvoru - kaže jedan od Glavaševih odvjetnika Branko Šerić. Ministarstvo pravosuđa u mirnom postupku nudi oštećenicima zbog povrede prava osobnosti neosnovanim lišenjem slobode do 200 kuna po danu boravka u pritvoru. Pri utvrđivanju visine naknade s tog osnova, Ministarstvo pravosuđa cijeni samo jednu okolnost - trajanje pritvora.

Odštetu koju Ministarstvo u mirnom postupku nudi u ovakvim slučajevima kreće se od 120 do 200 kuna po danu. Sudovi pak dodjeljuju od 250 do 400 kuna.

Oni naime vode računa i o tome koliko je narušen ugled i čast oštećenog u njegovoj društvenoj, radnoj i životnoj sredini, kako je pritvor utjecao na njegovo tjelesno i duševno zdravlje... Kako je Glavaš u pritvoru više od pet godina samo prema toj osnovi mogao bi dobiti oko 750.000 kuna.

- U slučaju oslobađajuće presude, imao bi pravo na odštetu i za neostvarenu dobit prema primanjima koja su mu bila uskraćena te prema svim mogućim realnim očekivanim prihodima i zaradama - kaže odvjetnik Šerić.

>>> Cijeli tekst pročitajte u Expressu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature