News

Komentari 5

Glavni tajnik UN-a: 'Nemoralno je da naftne i plinske tvrtke profitiraju tijekom ove krize'

Glavni tajnik UN-a: 'Nemoralno je da naftne i plinske tvrtke profitiraju tijekom ove krize'

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači pogoršala je globalnu nestašicu nafte i plina te je otežala pristup nafti i plinu iz Rusije što je podiglo i cijene

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je u četvrtak na uvođenje posebnih poreza na neočekivanu dobit za naftne i plinske kompanije, ocjenjujući njihovu dobit u sadašnjim okolnostima "grotesknom pohlepom" i pozvavši vlade da oporezuju ekstra profite.

Guterres je rekao kako je "nemoralno" da kompanije profitiraju od krize potaknute rastom cijena energije, prenosi BBC.

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači pogoršala je globalnu nestašicu nafte i plina te je otežala pristup nafti i plinu iz Rusije što je podiglo i cijene.

Kućanstva se sve teže nose s visokim računima za energiju, dok kompanije ubiru plodove krize.

Britanska naftna i plinska kompanija BP nedavno je izvijestila o najvećoj dobiti u 14 godina, dok je dobit englesko-nizozemskog Shella u razdoblju od travnja do lipnja dosegnula rekordnu razinu.

Zajedno su četiri najveće energetske kompanije, američki Exxon i Chevron, francuski TotalEnergies te Shell, u posljednjem kvartalu ostvarile zaradu od gotovo 51 milijardu dolara, što je gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju lani.

"Ova groteskna pohlepa kažnjava najsiromašnije i najranjivije ljude, dok istovremeno uništava naš jedini zajednički dom", rekao je Guterres.

"Pozivam sve vlade da oporezuju ovu pretjeranu dobit i iskoriste sredstva za potporu najugroženijim ljudima u ovim teškim vremenima", kazao je.

Prošlog je mjeseca Ujedinjeno Kraljevstvo odobrilo 25-postotni porez na neočekivanu dobit energetskih kompanija, što je jednokratni porez kojim bi se trebalo prikupiti oko 25 milijardi funti kako bi se nadoknadili visoki računi za energiju kućanstva.

Neke druge zemlje, poput Italije, uvele su slične mjere.

No, Francuzi su odbacili takvu mjeru, a u SAD-u nije bilo političkog zamaha, unatoč prijedlogu pojedinih članova Kongresa o porezu na neočekivanu dobit.

Viši potpredsjednik lobističke skupine za naftu i plin pri Američkom institutu za naftu Frank Macchiarola rekao je da su prijedlozi za uvođenje poreza na neočekivanu dobit pogrešni.

"Zakonodavci bi trebali biti usredotočeni na povećanje opskrbe energijom i smanjenja troškova za Amerikance. Nametanje novih poreza našoj industriji učinit će upravo suprotno i samo će obeshrabriti ulaganja u trenutku kad su najpotrebnija", kazao je.

Guterres je upozorio da će visoke cijene energije imati široke posljedice je će kućanstva i vlade diljem svijeta pokleknuti pod pritiskom.

"Mnoge zemlje u razvoju, utopljene u dugovima, bez pristupa financiranju, dok se još oporavljaju od pandemije covida-19, mogle bi se prelomiti. Već vidimo upozoravajuće znakove vala ekonomskih, društvenih i političkih preokreta koji neće ostaviti nijednu zemlju netaknutom", kazao je.