News

Komentari 1

Glavnu tužiteljicu u BiH smijenili s dužnosti zbog niza propusta

Glavnu tužiteljicu u BiH smijenili s dužnosti zbog niza propusta

Pravorijekom članova VSTV-a Tadić je sada proglašena odgovornom za niz propusta u radu, a najveća krivnja koja joj je pripisana je ta da je svojevoljno intervenirala kod dodjele različitih predmeta

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić smijenjena je u srijedu s te dužnosti odlukom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VTSV) te države.

Smjena Gordane Tadić uslijedila je nakon višemjesečnog stegovnog postupka zbog prijave koju je protiv nje podnio ured stegovnog tužitelja pri VSTV-u.

Pravorijekom članova VSTV-a Tadić je sada proglašena odgovornom za niz propusta u radu, a najveća krivnja koja joj je pripisana je ta da je svojevoljno intervenirala kod dodjele različitih predmeta podređenim tužiteljima ignorirajući automatizirani sustav koji je uspostavljen kako bi se izbjegla bilo kakva subjektivnost u provedbi istraga.

VSTV je tijesnom većinom od šest naprema pet članova tog tijela također ocijenio kako je Tadić propustila poduzeti mjere sigurnosnih provjera zaposlenih u Tužiteljstvu BiH te mjere zaštite tajnih podataka.

Niti jedan glavni tužitelj Tužiteljstva BiH do sada nije dočekao kraj mandata na toj dužnosti, a Tadić je četvrta osoba u tom nizu.

Ona je obnašateljicom dužnosti glavne tužiteljice postala 2016. godine nakon smjene njezinog prethodnika Gorana Salihovića, koji je označen krivim za zloporabu službenog položaja i ovlasti.

Formalno je na dužnosti glavne tužiteljice u punom kapacitetu od siječnja 2019. godine.

Kritičari njezina rada zamjerali su joj to što za njezina mandata nije bio procesuiranja važnih slučajeva korupcije kao i navodnu bliskost s HDZ BiH.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija najavio je kako će vrlo brzo biti imenovan novi obnašatelj dužnosti glavnog tužitelja.

Najčitaniji članci