News

Komentari 66

Godine tuge: Gliser mi je ubio brata, a mene učinio invalidom

Godine tuge: Gliser mi je ubio brata, a mene učinio invalidom

Nico Winkler (20) iz Austrije ostao je bez brata Tobiasa kad je u Vodicama na njih naletio gliser. Još vode pravnu bitku na sudu jer žele pravednu odštetu

Osam godina je prošlo otkako je obitelj Winkler iz Austrije izgubila sina Tobiasa (16) u teškoj pomorskoj nesreći kod Vodica.

U naletu glisera 2008. godine stradao je i Nico, tada 14-godišnjak. Ostao je bez lijeve potkoljenice. Njegov otac Christian je veliki zaljubljenik u Jadran i u vrijeme rata je organizirao humanitarnu pomoć za Hrvatsku. Čitava obitelj je tek lani ljeto opet provela u Hrvatskoj. Christian, inače otac četvero djece, jedini iz obitelji smogao je snage otići na mjesto nesreće. Vratili su se i ove godine.

Nico, koji sada ima 22 godine, kaže kako život nakon nesreće, s protezom, nije nimalo lagan.

'Moraš se naviknuti, ali zapravo se nikad ne navikneš'

- Čovjek se navikne na sve, moraš se naviknuti, ali zapravo se nikad ne navikneš. Ako se tijekom noći probudiš žedan ili moraš na zahod, ne možeš samo ustati i otići. Prvo moraš staviti protezu, kasnije je skidati... To su stvari o kojima ljudi ne razmišljaju. Ponekad me žulja, svrbi... No, gore od toga jest to što sam cijelo vrijeme ljut, na vozača, posebno na Allianz i njihove odvjetnike koji nas iscrpljuju zbog odštete. Ali ne predajemo se – kaže Nico.

- Moja supruga se slomila. Ona je do tada radila kao njegovateljica i medicinska sestra, no nakon nesreće nije se mogla vratiti na posao. Ja se borim za obitelj, naših četvero djece, ali nakon nesreće nikad nisam našao pravi posao – priča nam Christian. Vozač glisera im se ispričao, no Winkler kaže da mu ne može oprostiti. 
- To nije bilo iskreno i nije dovoljno jer nikad nije priznao da je vozio prebrzo. No, svjedoci su rekli da jest, a to je lako procijeniti po položaju broda na površini mora – kaže.

Posljednjih šest godina sude se s osiguravajućom kućom Allianz Zagreb.

- Teško je krenuti dalje dok traje taj proces. Allianz je isplatio nešto više od 90.000 eura odštete, što nije ni 50 posto onoga što tražimo. A mi tražimo 250.000 eura. U Austriji se život puno više cijeni nego tu. Ovdje osiguranje samo gleda kako da oduži cijeli proces, kao da nas žele iscrpiti. Stalno traže neka nova vještačenja. Ono što oni tvrde jest da su dječaci bili predaleko od obale. Da, bili su 160 metara udaljeni, ali tamo je tako plitko da na nekim mjestima možete i stajati – kaže nam Christian.

Allianz: Odluku suda ćemo u cijelosti ispoštovati

Allianz Zagreb nam je odgovorio kako suosjećaju s obitelji.

- Obitelj Winkler odlučila je tražiti dodatnu odštetu kroz nastavak sudskog procesa. Čekaju se nalazi nautičkog stručnjaka i dodatni dokazi obitelji Winkler. Odluku suda ćemo u cijelosti ispoštovati - odgovorili su.     

Najčitaniji članci