Obavijesti

News

Komentari 1

Godinu dana naše akcije 'Bolje obrazovanje - bolja Hrvatska'

Godinu dana naše akcije 'Bolje obrazovanje - bolja Hrvatska'
1

Akcijom 'Bolje obrazovanje - bolja Hrvatska' 24sata su ujedinila profesore, učenike, znanstvenike, poslodavce i roditelje u istom cilju - bolje škole za sve učenike

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Što to slikaš, upitala je učiteljica djevojčicu (6). Pokušavam nacrtati Boga, odgovorila je prvašica. Učiteljica je odvratila: Ali nitko ne zna kako izgleda Bog. Puna samopouzdanja učenica je odgovorila: Saznat će za koju minutu.

Najpoznatiji svjetski obrazovni guru, sir Ken Robinson, ne prestaje ponavljati ovu priču. Njegove ideje neprestano pokreću raspravu. Metode koje predlaže mijenjaju obrazovne sustave. Bitni su učenici i njihova kreativnost. Bitni su učitelji i njihov potencijal, znanstvenici i njihovo znanje. Isti cilj pokrenuo je i nas - urednike i novinare. Iskoristili smo najveći medijski brend u Hrvatskoj, 24sata - za veliki cilj. Kroz najjače novine, najposjećeniji internetski portal, prvu news televiziju, društvene mreže - prvi put ikad među milijun i pol korisnika dnevno - dovesti obrazovanje u žižu javne rasprave. 

Lani u studenom pokrenuli smo jedinstvenu rubriku: Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska. Od početka kampanje teme o obrazovanju su doslovno okupirale čitatelje na svim platformama: komentirali su, lajkali, šerali, predlagali... Dosad ni jedne novine u Hrvatskoj nisu imale takav projekt. Prvi smo medij u Hrvatskoj koji je otvorio platformu o ovako važnoj društvenoj temi. Zašto smo to učinili? Zato što bez obrazovanja nema napretka društva. Zato jer je obrazovanje kao važna društvena tema potpuno zanemareno. Zato što su priče o zemlji znanja zanemarene. Pretvaramo se u zemlju neznanja u kojoj učenici kažu da uče sve više, torbe su sve teže, ali znaju sve manje. Djecu obrazujemo za zanimanja koja više ne postoje, usvajaju znanja koja im nikad u životu neće trebati. Ne uče rješavati stvarne, konkretne i svakodnevne probleme. Nastavnici se žale da imaju slabe plaće, da im je srozan ugled u društvu, da imaju sve više posla koji nema veze s nastavom. Roditelji plaćaju skupe instrukcije i kažu da djeca ništa ne nauče u školi, da znaju definicije i formule, ali ih ne mogu primijeniti kad im to treba u životu. 

Našom akcijom smo baš svima - učenicima, nastavnicima, ravnateljima, pedagozima, roditeljima, bakama i djedovima, znanstvenicima i poslodavcima omogućili da iznesu svoje ideje i da svi o njima raspravljaju. Objavili smo oko 2500 fantastičnih priča o malim genijalcima, profesorima koji ruše barijere, sustavu koji mijenjaju pojedinci i poslali poruku - može se. O vrhunskim liječnicima, najboljim matematičarima i fizičarima do ove kampanje pisalo se samo u temama: Hrvatska pamet odlazi iz Hrvatske. Danas, kao djevojčica s početka priče, dopuštamo djeci da crtaju Boga - da nam pokažu medalje s najboljih natjecanja, projekte koje nema nitko u svijetu i pamet kojom se ponosimo. 24sata su školama dali priliku da odškrinu vrata učionica i pokažu mala čuda koja se tamo događaju. Svakim člankom stvarali smo Bolju Hrvatsku. Zbog budućnosti naše djece s akcijom Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska nastavljamo i dalje. Javljajte se, šaljite savjete i mišljenja, potužite se, predložite, sugerirajte, otkrijte sve ono što bi odgovornima moglo i trebalo pomoći da nađu put do bolje i pametnije Hrvatske.

'Vaš superprojekt spominjemo na satu i u knjigama'

Dok svi govore kako bi mediji trebali češće pisati o obrazovanju, 24sata to doista i rade, ističu čitatelji. Slažu se i djelatnici u prosvjeti.

- Obrazovanje je jedan od temelja društva, pomaže da društvo postane bolje, pomaže nam da odrastanjem postanemo bolji, pametniji, spretniji, otvoreniji, društveniji i odgovorniji ljudi. Svi se razumiju u obrazovanje i svi kritiziraju obrazovanje, a zašto se ne bismo svi zajedno potrudili da imamo bolje obrazovanje? Obrazovanje nisu samo škole i učitelji, čine ga i roditelji, i lokalna zajednica, i javnost, i država... Razmislite koliko ste sebe u proteklih 365 dana uložili u hrvatski sustav obrazovanja. Nema puno koristi od kritika i uzvika ‘sve je loše’, krajnje je vrijeme da počnemo sustav obrazovanja poboljšavati. Svi zajedno možemo učiniti da obrazovanje u Hrvatskoj bude bolje ili ga možemo ignorirati i pustiti da kao Titanic potone - pohvalila je kampanju 24sata profesorica informatike Lidija Kralj, koja prva u Hrvatskoj ima Microsoft Educator Certifikat.

Osnivač Privatne gimnazije s pravom javnosti u Zadru Nikica Simić i autor knjiga o obrazovanju rekao je kako je upravo prilog Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska citirao u svojim knjigama.

- Apsolutno je važno i korisno da se o obrazovanju priča. Mediji moraju senzibilizirati javnost o tome, pogotovo u vrijeme kad se donosi obrazovna strategija. Ako se ne govori o obrazovanju, pogotovo ako se u to ne uključuju roditelji, onda se cijela ta priča kompromitira, a na kraju tada nisu zainteresirani ni učenici. Ustrajte u akciji i dalje - rekao je Simić.

Akciju podupire i Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš u Splitu.

- Teme su poticajne te sam često sa svojim učiteljima i drugim djelatnicima razgovarala o pričama koje su objavljene u rubrici. Uvijek ima lijepih priča iz škola diljem Hrvatske, i onih malih i onih velikih. Posebno nam je drago čitati o projektima i uspjesima drugih škola jer uvijek, naravno u svojim okvirima, nastojimo nešto slično učiniti s našim učenicima. S druge strane, važna je i problematika u sustavu obrazovanja kojom se bavite. Trebamo se baviti i negativnim stvarima, poput sve izraženijeg nasilja među učenicima i na internetu. Takve teme nas potiču da razmišljamo jesmo li u rješavanju određenog problema mogli učiniti više i što možemo učiniti u budućnosti - rekla je Marita Guć. Vlado Prskalo, ravnatelj Srednje škole “Matija Antun Reljković” iz Slavonskog Broda smatra da je rubrika Bolje obrazovanje korak do kvalitetnijeg sustava.

- U člancima ste podupirali potrebne promjene koje se moraju konačno i dogoditi - smatra.

“Samo nastavite”, poručuje Josip Šiklić, ravnatelj pazinske Gimnazije “Jurja Dobrile” .

- O ključnim informacijama o obrazovanju sad raspravljamo svi, a 24sata imaju golemu ulogu - zaključuje.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu