Obavijesti

News

Komentari 1042

"Posjet SAD-u je bio službeni, bila sam na 20-ak sastanaka"

"Posjet SAD-u je bio službeni, bila sam na 20-ak sastanaka"
1

To je bio radni posjet SAD-u, rekla je predsjednica u intervjuu reagirajući na dvojbe oko karaktera posjeta SAD-u što je bio i povod za tri prijave Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je u srijedu kako je njezin, za neke medije i političare sporni nedavni posjet SAD-u, bio službeni kako bi doznala više o vanjskoj politici novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa te pozicionirala Hrvatsku kao tvorca politike, objavio je HRT na svojoj internetskoj stranici dio intervjua s predsjednicom koji će u cijelosti objaviti kasnije u srijedu u emisiji "Iza zavjese".   

- Put je bio, apsolutno, službeni. To je bio radni posjet SAD-u - rekla je Grabar Kitarović u intervjuu reagirajući na dvojbe oko karaktera posjeta SAD-u što je bio i povod za tri prijave Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Ona je kazala kako je u SAD-u nastojala utvrditi kakva će biti vanjska politika novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, čije se odrednice ne znaju, kao i pozicionirati Hrvatsku prema toj politici.

- Svrha mojeg puta je bila iskoristiti sva ona poznanstva koje sam stekla kroz godine rada, kako u Americi, tako i u međunarodnoj diplomaciji, kako bih s njima porazgovarala upravo o tome što možemo očekivati, ali prije svega pozicionirala Hrvatsku kao lidera, kao nekoga tko će sudjelovati u stvaranju politike, a ne da uvijek budemo reaktivni i da čekamo da netko nešto napravi pa da se mi tome prilagođavamo - rekla je Grabar Kitarović.

- Prije nego sam  otišla objavili smo da odlazim. Nismo objavili neke detalje. Zato što idete na takve tipove razgovora, uvijek se nađe netko tko nije za Hrvatsku i želi osujetiti takve razgovore. Tijekom cijelog boravka sa mnom je bio djelatnik veleposlanstva - kaže predsjednica i dodaje da je veleposlanik bio na godišnjem odmoru. 

Tvrdi da je u vrijeme tranzicije američkih predsjednika netko morao biti tamo i 'odraditi diplomatski posao'. 

- Bila sam na 20-ak formalnih sastanaka s kongresmenima, članovima think-tankova, članovima medija - kaže predsjednica koja se susrela i s članovima Trumpove administracije. 

Kaže da će se oni fokusirati na Siriju, Irak, Iran i da mi nismo u fokusu. 

Ako se mi ne postavimo kao sugovornik, smatra Kitarović, našim susjedima otežat ćemo pristupanje NATO-u i EU.

- Dosta smo razgovarali i o BiH. Moramo se pozicionirati kao sugovornik - kaže predsjednica i dodaje kako su teme razgovora bile odrednice Trumpove vanjske politike u kojoj Hrvatska mora naći svoje mjesto, ističe. 

Fokus je bio i na ukidanju viza za hrvatske građane, potencijal za ulaganja, obrambena suradnja te inicijativa triju mora.

- Ovih dana sam čula da su se pričale svakojake priče. Slušajući da sam trebala trošiti državne novce, umjesto da sam sve odradila sama... Stručnjaci za diplomaciju neka se probude. 21. stoljeće je i dolaskom Trumpa otvara se potpuno drugačiji način diplomatskog djelovanja. Ima diplomata koji se jako trude, ali ima i onih kojima tamo nije mjesto - rekla je.

- Medije sam počela doživljavati kao mobing. Kao da me žele zaustaviti u radu. Smeta im nacionalna suverenistička politika koju vodim. Ovi napadi mogu me samo ojačati - kaže predsjednica. 

Kao svoj najveći uspjeh u ove dvije godine mandata Kolinda je istaknula stvaranje dojma da je Hrvatska stabilna zemlja.

- Po prvi put vidim da svi politički čimbenici osjećaju potrebu za zajedništvom - kazala je.

- Ono čemu se odupirem je Regija, zamjeni za supstrat Jugoslavije. Hrvatska pripada nekoliko regija... Želim asertivniju vanjsku politiku, mi možemo puno više od Balkana. Smeta mi kad kažu da je Hrvatska mala zemlja, ali Hrvatska nije mala zemlja ni geografski, a kamoli po potencijalima - kaže predsjednica.

Na upit za koje veleposlanike smatra da ne promiču hrvatske interese, Kolinda nije htjela konkretno odgovoriti.

- Kad smo iz Beograda dobili upit da na Dan zahvalnosti spustimo zastave na pola koplja. Diplomati su nas pitali što da radimo. Kako kao hrvatski diplomat možete postaviti takvo pitanje? - okomila se Kolinda na diplomate.

Predsjednica tvrdi da u Hrvatskoj nema ustaštva.

- Nema ustaštva u Hrvatskoj, postoje incidenti. Nemamo niti jednu stranku koja zastupa fašističku politiku, a u srpskom parlamentu imamo 21 zastupnika s takvim stavovima. Srbija treba pogledati sebe i situaciju kod sebe, o tome sam puno razgovarala i u SAD-u. Mi u Srbiji želimo imati partnera. Ali Srbija mora promijeniti retoriku i ako misle da će optužbama protiv Hrvatske prije ući u EU, bit će potpuno suprotno - rekla je.

Što se tiče blagdanskog domjenka Srpskog narodnog vijeća, kaže da ne bi otišla niti da je bila u Hrvatskoj. 

- Ja na taj domjenak ne bih otišla u svakom slučaju zato što se on posljednjih godina pretvorio u politički miting koji je kontraproduktivan i koji umjesto da radi na zajedništvu i pomirbi radi na razdvajanju. Božić je za mene blagdan mira, zajedništva, pomirbe i održati takav govor na jednom domjenku, ja ne mogu vjerovati da to nije prije dogovoreno i da se nije razgovaralo o tome kakve će se poruke poslati. To je čista provokacija. Domaćin je trebao reagirati, ali već se nekoliko puta dogodilo da pojedini srpski ministri dolaze u Hrvatsku i ponašaju se vrlo neprimjereno, hrvatski ministri to nikada ne rade, to je prije svega stvar pristojnosti i kućnog odgoja, rekla bih, a naravno i politike, naša politika je politika ispružene ruke prijateljstva prema Srbiji, ali nećemo dopustiti da nas šamaraju - kaže Kitarović.

Predsjednica je kazala i kako se ne boji naoružavanja Srbije.

- Oluja je bila obrambena operacija. Uvjerena sam u sposobnost naših vojnih snaga da nas obrane od bilo kakvih ugroza. Srbija sada samo gradi mitove, ali mora se odlučiti želi li u NATO ili želi surađivati s Rusijom - kazala je.

- Bosni i Hercegovini želim sve najbolje, želim da život sviju bude bolji, a posebno ću se zalagati za pravo hrvatskog naroda, koji se danas osjeća ugroženim - kazala je predsjednica na upit da komentira situaciju u BiH. 

- Postoji opasnost radikalizacije pojedinih dijelova društva, toga je svjesna i islamska zajednica u BiH. Nedostaju dugoročni planovi deradikalizacije - upozorava.

Komentirala je i situaciju s Republikom Srpskom pa Dodiku poručila da se spusti na zemlju. Zaključila je da je sve što Dodik radi obična provokacija. 

- Mora se vratiti pozornost na BiH, moramo spriječiti potencijalne sukobe bilo kakvih razmjera - upozorava .

Osvrnula se i na premiještanje Titove biste. 

- Izmještanjem biste u Kumrovec dala sam svoj stav o tome što mislim ne samo o Josipu Brozu i tom dijelu povijesti. Imena ulice i trgova je stvar lokalne samouprave, ali pozdravljam inicijativu Plenkovića za osnivanjem stručnog povjerenstva koje će se baviti time kako se odnositi prema simbolima fašizma, ustaštva i komunizma... - kazala je i dodala da se moramo prestati baviti prošlošću.

- Ne smijemo dopustiti da nam iz Srbije ubace ustašku guju pa se onda mi šutati time - zaključila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1042
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa