Obavijesti

News

Komentari 24

Kolinda i Vučić u Mostaru: Naši razgovori nikada nisu slatki...

Kolinda i Vučić u Mostaru: Naši razgovori nikada nisu slatki...
1

Iako teme susreta nisu navedene, tri zemlje imaju ih napretek - od neriješenih graničnih sporova, položaja bosanskohercegovačkih Hrvata, tj. izmjene izbornog zakona...

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Mostaru je razgovorala s predsjedavajućim i ostalim članovima Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, te srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Nakon sastanka izjave za medije o temama i rezultatima sastanka dali su Kolinda Grabar-Kitarović, Aleksandar Vučić i Dragan Čović.

Predsjednik Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je kako je u središtu ragovora bila nova strategija EU-a i ulazak BiH u EU.

"Suština sastanka je bila strategija EU što se tiče proširenja i tražile su se točke na kojima možemo unaprijediti odnose", kazao je Čović nakon sastanka te dodao da žele graditi reginalni ekonomski ambijent koji može biti "bolji nego što je danas". "Ekonomski su trendovi dobri, ali možemo napraviti iskorak", rekao je Čović, a javlja Dnevnik.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također, govorilo se i o iseljavanju mladih ljudi što je jedan od najvećih problema svake zemlje na Balkanu.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, je naglasio kako BiH ima "urgentan problem s Hrvatskom" u vezi Pelješkog mosta.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović podsjetila je kako je prošlo šest godina od zadnje trilaterale. 

"Otvorena pitanja između triju država bile su glavna tema, no dotaknuli smo se područja suradnje koja moraju biti pozitivna. Središnja točka razgovora je bila Strategija EU-a prema Zapadnom Balkanu. Hrvatska podržava europski put BiH i ostalih država jugoistoka Europe te ćemo nastojati učiniti koliko god možemo kako bismo potaknuli proces europskih integracija", rekla je hrvatska predsjednica dodavši da se regija mora snažiti i gospodarski ne samo politički.

Depopulacija je bila tema također, njome se bavim u Hrvatskoj, no zabrinjavaju me i trendovi u BiH, istaknula je Grabar-Kitarović.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pohvalio se dobrim gospodarskim pokazateljima i izvozom i uvozom sa zemljama regije. 

"Naši razgovori nikada nisu slatki, ni jednostavni, imamo bezbroj naslijeđenih problema. Nastojimo probleme riješiti jedan po jedan", istaknuo je dodavši da se nada da će iduća trilaterala biti brzo i u Novom Sadu. Rekao je i da će hrvatsku predsjednicu srdačno dočekati u Srbiji te da će do njenog dolaska ispuniti gotovo sve zahtjeve hrvatske manjine. 

Najavio je dolazak hrvatskog ministra prometa u Beograd idućeg tjedna i razgovor o rekonstrukciji pruge Zagreb-Beograd te da je infrastruktura od ključnog značaja.

Izborni zakon nije bio tema sastanka, ali smo izvijestili rekao je Dragan Čović odgovarajući na pitanja novinara. Bakir Izetbegović je kazao da ne vjeruje da im gosti iz Zagreba i Beograda mogu pomoći dok je Mladen Ivanić je ponovio kako misli da je stanje puno teža nego izgleda. I Grabar-Kitarović i Vučić kazali su da se neće miješati u ovo unutarnje pitanje Bosne i Hercegovine.

Prva trilaterala nakon šest godina

Iako teme susreta nisu navedene, tri zemlje imaju ih napretek - od neriješenih graničnih sporova, položaja bosanskohercegovačkih Hrvata, tj. izmjene izbornog zakona, do zajedničke suradnje glede pristupanja BiH i Srbije Europskoj uniji. 

Čović je uoči trilaterale za medije izjavio da je današnji sastanak nastavak prethodnih razgovora vođenih u Beogradu, a potom i u Zagrebu. Najavio je razgovore o iskušenjima koje stoje na putu zemljama jugoistočne Europe, posebice rješavanje međudržavnih pitanja koje uključuje i granične sporove. 

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, koji je dočekao šeficu hrvatske države, smatra ovaj sastanak vrlo važnim jer je trokut Srbije, BiH i Hrvatske najvažnija točka stabilnosti na Balkanu i jugoistočnoj Europi.  

Dan ranije se s Čovićem, predsjedavajućim članom kolektivnog predsjedništva BiH, sastala hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i nakon razgovora izjavila da je ključ opstojnosti hrvatskog naroda u BiH izmjena izbornog zakona i mogućnost da sami biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti. Podsjetila je da su sličnu poruku vlastima u Sarajevu nedavno uputili i visoki dužnosnici EU-a.

Do kraja godine bi se u BiH trebali održati izbori, ali za sada se ne nazire kompromis između većinskih bošnjačkih i hrvatskih stranaka oko izbornog zakona. Hrvatske stranke inzistiraju da hrvatske predstavnike u Domu naroda i Predsjedništvu BiH biraju hrvatski birači, čemu se bošnjačke stranke protive.   

Na taj problem stalno upozorava hrvatska europarlamentarka Željana Zovko, vrsna poznavateljica prilika u BiH, koja upozorava  da ta zemlja opet prolazi kroz jedan "turbulentan" period.

"Sada je lopta u posjedu jednog većinskog naroda, bošnjačkog naroda koji treba shvatiti da je do njih da se to pitanje riješi", kazala je Zovko na posljednjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. 

Nakon razgovora Kolinde Grabar-Kitarović, članova Predsjedništva BiH te Vučića, nastavljaju se razgovori hrvatske predsjednice i Vučića sa šefom diplomacije BiH Igorom Crnatkom, hrvatskom ministricom Pejčinović Burić i prvim potpredsjednikom srbijanske vlade i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem. 

Za poslijepodne je najavljena konferencija za novinare.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag