News

Komentari 0

Grad Poreč tražiti će još jedan tim T2 za svoju Hitnu pomoć

Grad Poreč tražiti će još jedan tim T2 za svoju Hitnu pomoć

Nadstandard bi se sastojao od postojanja tima T2 noću cijelu godinu (čine ga medicinska sestra/tehničar i vozač) i još jednog tim T2 danju u ljetnim mjesecima odnosno od 1.6. do 30.9., koji bi se ekipirao u tim T1...

Sufinanciranje nadstandarda Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ za potrebe Hitne medicinske službe u Poreču u 2021. godini, bila je tema zajedničkog sastanka gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića, pročelnice gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesne Kordić i ravnateljice Zavoda Gordane Antić, održanog u Velikoj vijećnici. Sastanku su prisustvovali i načelnici susjednih općina Poreštine, te direktori pripadajućih turističkih zajednica.
Cilj je bio upoznati sve prisutne strane s prijedlogom Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ o organizaciji Hitne medicinske službe u Poreču u tekućoj godini i potrebi sufinanciranja dodatnih timova. Podsjetimo, uslijed nedostatne mreže hitne medicine, Županija i jedinice lokalne samouprave već nekoliko godina dodatno financiraju organizaciju rada u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu IŽ u obliku nadstandarda, a Grad Poreč i općine Poreštine još i u obliku dodatnog nadstandarda.
Naime, temeljem mreže hitne medicine, Poreč ima jedan tim T1 (čine ga liječnik, medicinska sestra/tehničar i vozač), te se za osiguranje zbrinjavanja drugog hitnog medicinskog stanja na području grada Poreča i Poreštine u primjerenom roku, a kojih je velik broj, naročito u ljetnim mjesecima, kontinuirano doplaćuju dodatni timovi Hitne medicinske službe, koji se plaćaju iz vlastitih sredstava.
Nadstandard bi se sastojao od postojanja tima T2 noću cijelu godinu (čine ga medicinska sestra/tehničar i vozač) i još jednog tim T2 danju u ljetnim mjesecima odnosno od 1.6. do 30.9.,  koji bi se ekipirao u tim T1, tako da bi preko ljeta u najfrekventnije vrijeme od 10 do 22 sata imali 2 tima T1 (drugi TimT1 plaća HZZO). Iz tog razloga potrebno je dodatno zapošljavanje  liječnika, medicinskih sestara -tehničara i vozača, što su zadnjih godina konstantno sufinancirali Grad Poreč, susjedne općine Poreštine i do lanjske godine turističke tvrtke. Prijedlog je da tako i ostane i u 2021. gidini, te da se sufinanciranju pridruže i Turistička zajednica Poreča i turističke zajednice susjednih općina Poreštine, što je predstavljeno na sastanku.
Također, na sastanku je zaključeno da Grad Poreč i susjedne općine Poreštine upute Inicijativu Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu RH da se izmijeni i dopuni postojeća mreža hitne medicine za područje Grada Poreča i Poreštine, koja je nedostatna, na način da se za Ispostavu Poreč dodijeli još jedan tim T2 kroz cijelu godinu 24 sata, s obzirom na to da broj stanovnika na prostoru Poreštine tijekom turističke sezone naraste i do 120 tisuća stanovnika, te je bitno zadržati imidž grada s visokom razinom sigurnosti.
Treba podsjetiti da je Grad kako bi osigurao nadstandard za svoje građane i goste nedavno kupio i novo vozilo za intervencije, a redovno i donira sredstva za kupnju potrebit medicinske opreme, što je za svaku pohvalu. 

Najčitaniji članci