Obavijesti

News

Komentari 38

Grad Zagreb: Škole ne idu u online nastavu od 1. 11., u kontaktu smo sa svim službama

Grad Zagreb: Škole ne idu u online nastavu od 1. 11., u kontaktu smo sa svim službama
1

Sve se glasnije priča da će zagrebačke osnovne i srednje škole s početkom studenogprijeći na Model C. Službeno za to zasad nema potvrde, iako je sve više zaraženih đaka. No škole nisu žarišta

VIDEO

Ravnatelji zagrebačkih osnovnih i srednjih škola potvrđuju nam kako je sve više djece zaražene Covidom-19, te sve više razreda u samoizolaciji. No, zasad nitko nije dobio službenu potvrdu o onome o čemu se posljednjih dana sve češće priča - da sve zagrebačke škole od 1. studenog u potpunosti prelaze na Model C. 

O tome, ističu u Gradskom uredu za Obrazovanje, nema ni inicijative, ni odluke.

- Dvije osnovne i osam srednjih škola Grada Zagreba nastavu organiziraju po modelu B, jedna srednja škola, XV. gimnazija, privremeno po modelu C, dok sve ostale škole kojima je osnivač Grad Zagreb, 113 osnovnih i 57 srednjih škola, nastavu organiziraju po modelu A. Eventualne izmjene u organizaciji rada pojedine škole, odnosno nastavi pojedinog razrednog odjela škole, donose se sukladno uputama nadležnih epidemioloških službi, a ističemo da se redovita nastava u zagrebačkim školama zasad odvija bez poteškoća.

Gradski ured za obrazovanje u svakodnevnoj je komunikaciji sa školama, lokalnim stožerom, epidemiološkim službama i resornim ministarstvom te trenutno ne postoji inicijativa, niti odluka za prelaskom svih zagrebačkih škola na organizaciju nastave po modelu C - navodi se u priopćenju koje potpisuje pročelnik Ivica Lovrić.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja također su nam kazali kako takvih planova nema, te kako je unatoč rekordnoj brojci zaraženih u školama situacija zasad dobra.

Zaraženih učenika je manje od 1 posto, kažu nam, a zasad se škole koliko-toliko snalaze sa zamjenama i djelomičnom nastavom na daljinu. Odluka po kojem će se modelu raditi i dalje je na samim školama, odnosno osnivačima (gradovima i županijama), te lokalnim epidemiološkim stožerima.

- Oni učenici koji se i zaraze, zaraze se u obiteljima. Zasad još nismo imali slučaj da je škola bila žarište. Razgovarali smo ovaj tjedan i s ravnateljicom Zavoda za školsku medicinu, zaključili smo kako zasad nema potrebe za bilo kakvim promjenama u režimu rada škola - kažu nam u Ministarstvu.

U školama su svi zbunjeni informacijama koje stižu, te se broji sve više razreda u samoizolaciji. No potvrđuju kako se djeca u pravilu zaraze u obitelji, a zanimljivo je, kažu nam, da koronu kući najčešće donesu tate. Kako god, kaže Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, bit će vrlo problematično ako se zaraza proširi među nastavnicima. Pet do šest nastavnika u samoizolaciji ne može se nikako nadomjestiti i to onda znači da je Model C neizostavan, ističe.

Na Model C tijekom sljedećih 14 dana odlučila se ovaj tjedan i XV. gimnazija, popularni MIOC. 

- Mjera je donesena na preporuku epidemiologa i uz suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje radi toga što je za 6 razrednih odjela izrečena mjera samoizolacije. U svakom od tih odjela ima barem jedan učenik pozitivan na korona virus i po dobivenom nalazu nadležni liječnici Zavoda za javno zdravstvo A. Štampar odredili su mjeru samoizolacije za te razredne odjele. Tri nastavnika su također pozitivna na korona virus i još jedan je u samoizolaciji - kazala nam je u srijedu ravnateljica MIOC-a Ljiljana Crnković.

Učitelji razredne nastave, pak, ističu kako bi bilo pogubno da se online nastava proglasi za niže razrede.

- Ovih nekoliko mjeseci koliko su proljetos bili zatvoreni vrtići i škole ostavilo je velikog traga. Na prvašićima se zaista osjeti koliko im nedostaje završni dio predškole, a jako mnogo se nadoknađuje s djecom u svim razredima. Pogubili su strukturu, fali im znanja iz ključnih gradiva - kaže učiteljica razredne nastave Nikolina Matovina-Hajduk. Ona se nada da će se i u slučaju proglašenja Modela C za sve škole niži razredi ipak ostati u kakvoj-takvoj redovnoj nastavi. Prebaciti opet sve na roditelje bit će izuzetno loše za sve, ističe ona. S druge strane, kako kaže, Model B koji se koristi u nekim školama, iscrpljujući je za nastavnike koji također moraju paziti na zdravlje.

U svakom slučaju, ako ne bude drugačiji odluka za vikend, škole u Zagrebu nastavljaju s nastavom kao i do sad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature