Obavijesti

News

Komentari 15

'Građani unatoč upozorenjima ugostitelja često krše mjere'

'Građani unatoč upozorenjima ugostitelja često krše mjere'

Građani moraju biti svjesni da, ako se brojke povećaju, da će doći do dijela zatvaranja, ili da će taj ugostitelj morati platiti veliku kaznu, napominje Maruša Stamać

VIDEO

Maruša Stamać iz udruge Glas poduzetnika za Dnevnik N1 je rekla da se situacija minimalno popravila jer brojni ugostitelji nisu ni otvorili terase jer im se ne isplati, a oni koji jesu, s ovakvim ograničenim poslovanjem uspijevaju nadoknaditi tek dio uloženog.

Komentirajući pojačane kontrole u ugostiteljskim objektima Maruša Stamać je rekla:

“Ugostitelji su najzloženiji, tu se okuplja najviše ljudi pa je očekivano da će na takvim mjestima doći do kršenja mjera. Naše informacije su da samo mali dio ugostitelja krši mjere dok se veći dio pridržava mjera. Apeliram na sve ugostitelje i poduzetnike da se pridržavaju mjera jer je svima u interesu da što prije prođe situacija i da dočekamo sezonu sa što bojim brojkama. Svima nam treba do toga biti stalo.”

'Državne pomoći nema onima koji krše mjere, a boravak vani nisu te improvizirane terase'
'Državne  pomoći nema onima koji krše mjere, a boravak vani nisu te improvizirane terase'

Istaknula je da manjina, koja krši mjere, negativno utječe na sve one koji ih se pridržavaju:

“Upravo to kršenje kod dijela ugostitelja treba zabrinjavati ostale ugostitelje jer se na njih najviše održava. Ispada da su ugostitelji žarišta zaraze, a to nije tako. Oni koji ih krše, prvo bi trebali misliti na epidemiološku situaciju, a onda na kolege. Mnogi nisu ni otvorili jer im se ne isplati zbog mjera, mnogi terase ni nemaju, a ovakve situacije vraćaju korak unazad.”

Prokomentirala je i slučaj konobara koji je radio pod mjerom izolacije: “To se ne bi smjelo događati. Svi moramo biti odgovorni, ugostitelji, zaposlenici, odgovornost mora biti na prvom mjestu. Da netko pozitivan na koronavirus radi, to se ne smije događati.”

Govoreći o najavi Vlade da će financijska pomoć biti uskraćena onima koji krše epidemiološke mjere, rekla je da otpočeka ističu da su inspekcije potrebne.

“Otpočetka govorimo da inspekcija treba raditi svoj posao. Radije to nego da se sve stavlja u isti koš ili da se dogodi još jedan lockdown. Svatko tko krši mjere treba biti sankcioniran i ovo je jedan od niza sankcija. Inspekcija je dosad kažanjavala poduzetnike i ugostitelje i u nejasnim situacijama pa apeliram da dobro prouče o čemu je riječ prije nego krenu kažnjavati poduzetnike koji su i ovako u teškoj situaciji”, rekla je Stamać.

Glas poduzetnika traži od Vlade da 50 posto sredstava iz EU za oporavak usmjeri privatnicima
Glas poduzetnika traži od Vlade da 50 posto sredstava iz EU za oporavak usmjeri privatnicima

Dodaje i da građani dosta krše mjere, a ugostiteljima je teško boriti se s tim: “Građani često sami krše mjere unatoč upozorenjima. I građani moraju biti svjesni da, ako se brojke povećaju, da će doći do dijela zatvaranja, ili da će taj ugostitelj morati platiti veliku kaznu. Ionako su na koljenima i nije nikome u interesu novi lockdown.”

Otkrila je da su financijski pomaci s ovim otvaranjem minimalni. “Više od 50% ugostitelja nisu ni otvorili terase jer im se ne isplati. Pomaci nisu značajni, no bar je mala financijska injekcija da se lakše preživi”, rekla je.

Istaknula je da u drugim zemljama, koje uvode lockdown, i obeštećenja izgledaju drugačije.

“Vidimo da nije dobra situacija u zemljama u okruženju, no te zemlje koje se zatvaraju, itekako paze na poduzetnike, daju obeštećenja kakva trebaju biti pa je njima lakše preživjeti krizu. U Hrvatskoj je u doba krize posebno teško biti poduzetnik, stalno se govori o obeštećenjima, a ako dođe do novog zatvaranja, to nije dovoljno za spas mnogih djelatnosti koje već godinu dana jedva sklapaju kraj s krajem”, napomenula je Maruša Stamać.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina