Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
718 komentara

Ukinuli ćirilicu u Vukovaru: Na sjednici izmijenili Statut grada

Za izmjene je glasovalo deset vijećnika vladajuće koalicije HDZ-HKS uz podršku vijećnice HDSSB-a Slavice Jelinić, koja je osigurala presudni glas za izmjenu

Marko Mrkonjić/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
718 komentara

Vlada Hrvatske, umjesto da pomogne Vukovaru u rješavanju gorućih problema nezaposlenosti i uništenog gospodarstva, nepotrebno i zlonamjerno nametnula nam je problematiku dvojezičnosti i tako napravila prosvjede, nerede i dodatno razjedinjenje među stanovnicima.

Odluka Ustavnog suda natjerala je Gradsko vijeće Vukovara da donese odluke koje su trebale biti donesene na državnoj razini i mi smo se konzultirali sa stručnjacima i pravnicima te na temelju toga izradili izmjene Statuta po pitanju ostvarivanja prava srpske nacionalne manjine koje smo, eto, i izglasali, prokomentirao je rezultat višesatne sjednice Gradskog vijeća grada Vukovara gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) .

POGLEDAJTE VIDEO :

Naime, Ustavni sud u kolovozu protekle godine donio je odluku po kojoj Gradsko vijeće Vukovara mora izmijeniti Statut grada i unijeti promjene kojima se pripadnicima manjina u gradu daju veća prava, u smislu uvođenja dvojezičnosti. U svojoj su odredbi naznačili da promjene moraju biti donesene u skladu sa trenutnim brojnim stanjem manjina i njihovom integriranošću u društveni život u Vukovaru ili će, u protivnom, Gradsko vijeće grada biti raspušteno zbog uskraćivanja prava manjinama.

U izrađenom prijedlogu izmjena ne spominje se postavljanje dvojezičnih ploča na državne institucije nego se prava koja se daju manjinama mogu uglavnom definirati kao 'osobna'. Odnosno, daje im se pravo na himnu, pravo na podnošenje službenih pisama i dokumenata na ćirilici, pravo na komunikaciju srpskim jezikom, pravo na pohađanje nastave na srpskom jeziku te pravo da zatraže pravne akte ispisane na ćirilici, ali za što moraju prethodno podnijeti zahtjev i za njega platiti 20 kuna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vijećnici SDP-a najavili su i predali svoj prijedlog za izmjenu Statuta no, kada su čuli da će vijećnica Slavica Jelinić (HDSSB) , kao ključna prevaga u glasanju vijeća, podržati predložene izmjene gradonačelnika, povukli su svoje prijedloge kao bespredmetne za raspravu. Vijećnici su u nekoliko sati ipak žučno raspravljali o gradonačelnikovom ponuđenom rješenju gdje su oporbeni vijećnici SDSS-a pa i SDP-a smatrali prijedloge nedostatnim.

Optužili su gradonačelnika Penavu da, prilikom izrade prijedloga izmjene Statuta, nisu kontaktirali niti jednog predstavnika srpske nacionalne manjine. Vijećnicima je sporna i odluka Ustavnog suda da Gradsko vijeće svake godine u listopadu mora iznova revalorizirati odnose manjina i većinskog stanovništva u gradu te na temelju toga donijeti nove odluke o primjeni prava na manjine, a u skladu sa nedefiniranim parametrima međusobne solidarnosti, snošljivosti, dijaloga i razumijevanja.

- Ovo nije dobro rješenje jer ćemo svake godine imati otvoreno pitanje dvojezičnosti i prava manjina i nikada to nećemo riješit, a nemamo ni parametre po kojima se trebamo voditi - dodao je vijećnik Bučko (HNS) .

- Prijedlog gradonačelnika je HDZ-ovo poigravanje sa sudbinom grada jer prijedlog izmjene Statuta nije dobar, nije u skladu sa Zakonom i odlukom Ustavnog suda i očekujem njegovo poništenje od strane Ustavnog suda koji nam je,u konačnici, dao dovoljno prostora da dvojezičnost u Vukovaru provedemo tako da sve strane budu zadovoljne. Za prijedlog nismo htjeli ni glasati jer se u ovom vijeću ne uvažava mišljenje manjinskih vijećnika, otići ćemo i sa nastavka sjednice jer je na dnevni red stavljeno izglasavanje proračuna, a što je također odrađeno po hitnom postupku, bez navedenih parametara podjele novca, što je osnovno u prijedlogu izglasavanja proračuna, i sasvim je jasno da ovim proračunom sebi želje osigurati fotelje - rekao je SDP-ov vijećnik Željko Bošnjak.

- Ovo je sumrak saga demokracije i presedan u hrvatskoj politici, da se donošenjem proračuna ide osigurati foteljaštvo - kazao je HNS-ov vijećnik Nenad Bučko kojega je, uslijed rasprave o izmjenama Statuta, predsjednik Vijeća Igor Gavrić htio izbaciti iz vijećnice, a potom samo isključio iz glasanja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message