Obavijesti

News

Komentari 198

Granić o nedolasku A. Merkel: To je poruka, i veliki problem...

Granić o nedolasku A. Merkel: To je poruka, i veliki problem...
3

Ovo je poruka Vladi, ali i Hrvatskoj. Treba sjesti sa oporbom i riješiti državnički ovaj problem. Uspostaviti dijalog sa Njemačkom i biti apsolutno iskreni, rekao je Granić

VIDEO

Nedolazak Angele Merkel na proslavu ulaska Hrvatske u EU je najsnažnija moguća poruka Njemačke. Njemačka je bila prijatelj Hrvatske od početka, a ona je vodeća europska država. Bez Njemačke nema EU. Drugim riječima, ako je bio najavljen dolazak kancelarke Merkel i ako je sada dolazak suspendiran onda je to veliki problem - rekao je za 'Hrvatsku uživo' na HRT-u Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova. 

Granić je dodao kako se problem 'Perković' mora riještiti, i to tihom diplomacijom, i odmah. Napominje kako se taj problem u Hrvatskoj ne smije riješavati na dnevno političkoj bazi.  

Na pitanje hoće li sada još netko otkazati posjet Hrvatskoj, Granić je kazao da ne zna, ali..

- Ali znamo da ako Njemačka bilo kome da takav signal, da je onda moguće i to očekivati. Ovo je poruka Vladi, ali i Hrvatskoj. Treba sjesti sa oporbom i riješiti državnički ovaj problem. Čim prije uspostaviti dijalog sa Njemačkom i apsolutno iskreno riješavati ovaj problem - rekao je Granić.

Željko Peratović, novinar koji je u svojoj povijesti nekoliko puta pisao o slučaju 'Perković' kaže da je njega iznenadio razvoj događaja. 

- Bio sam uvjeren da Vlada ima gentlemenski ugovor s njemačkom Vladom i da će se poštivati europski uhidbeni nalog, a da će mogući problemi biti tek na nižim razinama. Nisam očekivao ovo od premijera - rekao je Peratović. 

Napomenuo je kako se nada da će Vlada povući ovaj zakon. 

Peratović: Prvi puta javnost je suglasna da Vlada čini nešto kriminalno

- To je i na neki način ministar Miljenić najavio prošli tjedan. Mislim da je odgovor iz Europske Komisije i poruka kancelarke Merkel dovoljan razlog da se zakon povuče iz procedure. Ako se zna da je bilo političkih ubojstava onda se o tome trebalo govoriti i prije, nezavisno sad od ove situacije. Nijemci ovome posvećuju veliku pažnju jer je Vlada do sada njihove medije molila da diskretno ne govore o ovome dok se ne riješi. Prvi puta imam osjećaj da javnost nije podijeljena i da je suglasna da Vlada čini nešto kriminalno. Ovo je prilika da se riješimo jednog balasta iz prošlosti. Ovaj slučaj veže se za mnoge druge stvari, i za rat, i za ratno profiterstvo, za lustraciju...Nadam se da će se to na ovaj način riješiti - rekao je Peratović koji će večeras gostovati i za njemačku televiziju upravo na temu 'Perković'. 

Grbin: Svoje zločince trebamo sami kažnjavati

Peđa Grbin (SDP) potvrdio je kako razmatraju promjenu Ustava kojima bi propisali nezastarjevanje političkih ubojstava. To bi, objašnjava, uključivalo i moguću novu istragu protiv Perkovića. 

- Svoje zločince dužni smo sami kažnjavati i moramo učiniti sve da te osobe koje su činile najgnjusnije zločine budu sankcioniranje. U tom slučaju bi i Perković, ako se pokaže da postoje elementi kaznenog djela, mogao biti procesuiran u Hrvatskoj, rekao je Grbin koji se slaže s premijerom kako unatoč primjedbama EK Hrvatska ne bi trebala ukidati ograničenje na izručenja. 

- Ulaskom u EU nije Komisija više ta koja će razmatrati na koji se način usklađuju hrvatski zakoni s odredbama EU. Ako će se smatrati da postoji neki nedostatak može se pokrenuti postupak pred odgovarajućim sudom, rekao je Grbin

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 198
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21