News

Komentari 24

VIDEO Drama u Grčkoj: 'Nema šanse da napustimo domove, ostajemo! Borimo se s vatrom'

VIDEO Drama u Grčkoj: 'Nema šanse da napustimo domove, ostajemo! Borimo se s vatrom'

Grci stražare ispred svojih domova i nastoje ih spasiti od šumskih požara koji uništavaju grčki otok Eubeju i ne žele otići iako ih vlasti pozivaju na evakuaciju, dok se vatrogasci bore s vatrom osmi dan zaredom

Vatrogasne postrojbe pripravne su na snažne vjetrove koji bi mogli izazvati još požara na Eubeji, drugom po veličini grčkom otoku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vlada bi uskoro trebala najaviti mjere pomoći stanovnicima koji su ostali bez svojih domova i imovine.

Pogledajte video: Najgore je na Eubeji

'Ne možemo otići, pa to je naše'

No za nekim Grcima ostavljanje kuće pred vatrenom stihijom nije opcija. 

"Policija je došla i rekla nam da evakuiramo selo Avgariju, ali ne možemo, to je naša imovina. Ne možemo dopustiti da nam domovi izgore", rekao je Ioannis Aggelopoulos (55), vlasnik autolimarske radnje u Istiaiji na sjeveru otoka. 

FILE PHOTO: Wildfires rage in north of Athens

Bojimo se, ali ostajemo

"Nismo spavali tri dana, spavali smo u smjenama."

VIDEO: Mještani ne žele otići, brane svoje domove

Mještanka Ioanna Metaksioti (59) pridružila se patroli: "Uplašeni smo, ali moramo ostati". 

Grčki premijer  Kyriakos Mitsotakis ispričao se u ponedjeljak Grcima za propuste vlasti u borbi s požarima nakon što su uvidjeli razmjere štete. 

Održat će sastanak s ministrima u utorak, a nakon toga će vlada najaviti posebne mjere pomoći onima koji su izgubili svoje domove, farme i imovinu u požarima. 

Wildfire on Evia island

Mitsotakis je odobrio 500 milijuna eura pomoći otoku Eubeji i regiji Atici kod Atene u ponedjeljak i obećao da će se obnoviti šume uništene u požarima. 

Spaljeni su dijelovi šuma Atike, Eubeje i Peloponeza, pokazuju satelitske snimke Sentinela-2. Nacionalni opservatorij u Ateni procjenjuje da je do nedjelje izgorjelo 650.000 hektara.

Više od 500 požara gorilo je u Grčkoj koji su natjerali na evakuaciju desetke sela i tisuće ljudi. Gotovo 1000 vatrogasaca, devet kanadera i 200 vozila poslano je u pomoć Grčkoj iz drugih europskih zemalja.