Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
126 komentara

Grčić tvrdi: Sada je i formalno, Hrvatska je izašla iz recesije

Pojedinačni podaci za travanj mogli bi biti dobar znak da će se oporavak nastaviti i da će do kraja godine možda rezultirati i većom stopom rasta, kaže Branko Grčić

Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
126 komentara

Sada možemo i formalno reći, Hrvatska je izašla iz recesije. U ovom kvartalu rast je veći no što su analitičari prognozirali. Ono što nagovještavaju pojedinačni podaci za travanj moglo bi biti dobar znak da će oporavak nastaviti i da će to do kraja godine možda rezultirati i većom stopom rasta no što smo predvidjeli, rekao je u petak Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske.

Grčić je održao konferenciju za medije nakon što Državni zavod za statistiku objavio da je BDP u prvom kvartalu 2015. realno veći za 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. 

Vlada ovaj podatak tumači kao konačni izlazak iz receije budući da je riječ o drugom uzastopnom povećanju BDP-a, nakon što je zadnji kvartal u 2014. godini donio rast od 0,3 posto, piše Večernji list.

'Najveći pomak u segmentu investicija'

Grčić je rekao da je u prvom kvartalu najveći pomak napravljen u segmentu investicija.

- Minus iz zadnjeg kvartala 2014. je smanjen. Uz rast izvoza i osobne potrošnje dolazi do stabilizacije investicijskih aktivnosti iz kojih slijedi gospodarski rast. Sve komponente su pozitivno doprinijele oporavku. Gledajući pojedinačne pokazatelje, vidi se da je nakon pada u siječnju, prvi kvartal ipak završio pozitivno s 0,3 posto rasta industrijske proizvodnje. U Europi smo bili treća zemlja u prvom kvartalu s rastom izvoza, a tu je i rast robne razmjene i turizma. Ključni izvor ovakvog pomaka na početku godine je i visoki rast neto plaća koji je rezultat Vladinih mjera - rekao je potpredsjednik Vlade.

Grčić navodi da je Vlada preokrenula trendove.

 - Recesija je, barem formalno gledajući iza nas. Činimo sve da ubrzamo rast, kako bi se efekt vidio i kod naših građana. Plaće su rasle, a sada je na redu i realni rast iz pojačane gospodarske aktivnosti. Išli smo politikom manjih ušteda iz proračuna štiteći i daljnje ključne komponente poput mirovina i socijalnih naknada u koje nećemo dirati - rekao je Grčić.

Dodao je kako postoje naznake da je u trećem mjesecu prvi put nakon šest godina došlo do porasta indeksa obujma građevinskih radova.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message