News

Komentari 10

Grčka izgradila 40 kilometara ograde na granici s Turskom

Grčka izgradila  40 kilometara ograde na granici s Turskom

Grčka i Turska, NATO saveznici, ali i povijesni rivali, dugo se spore oko niza pitanja, od teritorijalnih pretenzija na istočnom Mediteranu do migrantskih brodova

Grčka je u petak objavila da je dovršila izgradnju još 40 kilometara ograde na granici s Turskom te da je s radom krenuo novi sustav nadzora, u vrijeme zabrinutosti da će pad Afganistana u ruke talibana pokrenuti novi migrantski val prema Europi. 

Situacija u Afganistanu u Europi je potaknula strahove od ponavljanja migrantske krize 2015. godine kad je gotovo milijun ljudi bježalo s Bliskog istoka prema Europi, putujući kroz Tursku i Grčku. 

„Afganistanska kriza stvara mogućnost migrantskog vala. Ne možemo pasivno čekati na potencijalni udar“, rekao je grčki ministar za civilnu zaštitu Michalis Chrisochoidis nakon što je posjetio sjevernu graničnu regiju Evros s ministrom obrane i vojnim vrhom. 

„Naše granice će ostati sigurne i neprobojne“, naglasio je. 

Chrisochoidis je kazao da je novo produženje ograde, na postojećih 12,5 kilometara, izgrađeno proteklih dana, kad je uspostavljen i visokotehnološki, automatski sustav nadzora. 

Vlada je proširenje ograde najavila prošle godine kad su deseci tisuća tražitelja azila pokušali prijeći iz Grčke u Tursku, nakon što je Ankara objavila da ih u tome više neće sprječavati.

Grčka i Turska, NATO saveznici, ali i povijesni rivali, dugo se spore oko niza pitanja, od teritorijalnih pretenzija na istočnom Mediteranu do migrantskih brodova. 

Grčki premijer Kirijakos Micotakis u petak će telefonski razgovarati o situaciji u Afganistanu s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom. 

Grčka je proteklih mjeseci postrožila svoju migrantsku politiku, ogradivši migrantske kampove i raspisavši EU natječaje za izgradnju dva objekta zatvorenog tipa na otocima Samosu i Lesbosu.