News

Komentari 17

Grčka neće pristati na ucjenu: 'Ne želimo sukob ni poniženje'

Grčka neće pristati na ucjenu: 'Ne želimo sukob ni poniženje'

ECB je nenadano odlučila da više neće prihvaćati grčke obveznice kao osiguranje za zajmove i na grčku središnju banku prebacila teret financiranja grčkih banaka

Nakon što je Europska središnja banka (ECB) nenadano u srijedu odlučila da više neće prihvaćati grčke obveznice kao osiguranje za zajmove i na grčku središnju banku prebacila teret financiranja grčkih banaka, Grčka je u četvrtak priopćila da ne pristaje na "ucjenu" partnera iz Europske unije. Tsiprasova vlada traži dogovor oko duga i mjera štednja, javlja Reuters.

- Grčka nikoga ne ucjenjuje, ali ne pristaje ni na ucjenu, rekao je jedan vladin dužnosnik.

- Ne pristajemo na ucjenu jer smo upravo dobili mandat od naroda. Ne želimo sukob, ali ni poniženje, rekao je ministar reforme uprave George Katrugalos.

Vladin glasnogovornik Gabriel Sakelaridis prikazao je tu odluku centralne europske banke kao poruku cijelom EU-u da je nužno što prije naći rješenje za spas Grčke. 

- Odluka ECB-a čin je političkog pritiska da se što prije nađe rješenje, a ne da se pregovori i konzultacije s Grčkom razvlače. Mi smo spremni na traženje dogovora koji neće kršiti mandat koji smo upravo dobili, rekao je.

Odluka stupa na snagu 11. veljače, a znači da grčke državne obveznice vrijedne desetke milijarda eura kao i obveznice banaka za koje jamči Atena više neće biti prihvaćane kao kolateral u zamjenu za ECB-ove zajmove tim bankama. Umjesto toga, grčka središnja banka morat će grčkim bankama osigurati hitne zajmove i sama za to snositi rizik. 

Najčitaniji članci