Obavijesti

News

Komentari 60

Gripa zatrpala splitsku bolnicu: Sve više je teških upala pluća

Gripa zatrpala splitsku bolnicu: Sve više je teških upala pluća
1

U bolnici je trenutačno 20 pacijenata s upalom pluća koja je nastala kao posljedica virusa gripe. Uz to, u bolnicu je primljen i 58-godišnjak s dijagnozom meningitisa

VIDEO

Muškarac u dobi od 60 godina, koji je prošli tjedan preminuo  u roku od nekoliko sati od dolaska na Jedinicu intenzivnog liječenja u KBC-u Split, umro je od posljedica virusa gripe, potvrđeno je nakon analize uzorka tkiva. Pacijent je primljen je s obostranom upalom pluća, a analiza je pokazala kako je riječ o influenci tipa A. To je drugi potvrđen slučaj smrti uzrokovane gripom u Splitu. Prije 20-ak dana preminula je 30-godišnja žena. Još jedan slučaj smrti od gripe zabilježen je u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:44

Kako doznajemo od dr. Ive Petrića, voditelja Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, sezona gripe je na vrhuncu.

Prema posljednjim dostupnim informacijama, na području županije registrirano je više od 600 slučajeva oboljelih, a podaci iz ambulanti, domova zdravlja i bolnice još pristižu tako da je brojka sigurno još i veća.  

- U bolnici je trenutačno 20 pacijenata s upalom pluća koja je nastala kao posljedica virusa gripe. Od 20. prosinca, dakle od početka sezone gripe, ukupno smo imali 30 takvih pacijenata – rekao nam je prof. dr. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju.  

Zbog građana koji dolaze sa simptomima gripe, splitska bolnica je pretrpana. Samo u posljednjih 15-ak dana, na Klinici za infektologiju na Križinama pregledano je oko 250 pacijenata koji imaju gripu.

U bolnici su zbog gripe zabranili posjete na nekim odjelima gdje leže posebno osjetljivi pacijenti, ali općenito apeliraju na građane da ne dolaze u posjete ukoliko zaista nije nužno. 

Pojavio se slučaj meningitisa

Nakon što je prošli tjedan šestomjesečni dječak iz okolice Sinja preminuo od meningokokne sepse uzrokovane meningokokom, u splitsku bolnicu je primljen i 58-godišnjak s dijagnozom meningitisa, no kod njega je riječ o gnojnom meningitisu uzrokovanim pneumokokom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.