News

Komentari 44

Grlić Radman o protjerivanju ruskih veleposlanika: 'Rusija bi mogla recipročno odgovoriti...'

Grlić Radman o protjerivanju ruskih veleposlanika: 'Rusija bi mogla recipročno odgovoriti...'

Ministar je otkrio i je li se iznenadio što su se svi oglasili oko rata u Ukrajini osim bivše njemačke kancelarke Angele Merkel

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman vjeruje kako bi nakon protjerivanja 24 zaposlenika ruskog veleposlanstva u Zagrebu Rusija mogla recipročno odgovoriti.

- Imamo djelatnike u veleposlanstvu pa se to odnosi vjerojatno na to - rekao je u Dnevniku Nove TV.

Nakon sastanka šefova diplomacije donesen je novi paket sankcija, a što je s plinom?

- Tu su i drugi energenti, i plin ima svoju dimenziju. Ovoj peti paket sankcija, plin će doći na red. Sve mjere se poduzimjau, Rusija ih mora osjetiti - kazao je ministar.

Grlić Radman kaže kako ovakve situacije nije bilo u  21. stoljću te ističe da europske vrijednosi nemaju svoju cijenu. Mjere koje se donose na razini EU donose se kako bi se smanjio utjecaj na naše gospodarstvo. Ministar dodaje kako moramo pojačati energetsku neovisnost.

'Očekivao sam da se Merkel oglasi'

Ministar je otkrio i je li se iznenadio što su se svi oglasili oko rata u Ukrajini osim bivše njemačke kancelarke Angele Merkel.

- Merkel je imala dobar odnos s Putinom, znala je ruski, posjećivala ga je, imali smo osjećaj da može biti rješenje. Merkel je morala odstupiti, nije imala povjerenje njemačkih građana, doživjela je poraz. Moram priznati da sam razočaran i očekivao sam da se oglasi - rekao je.

Na pitanje jesu li Ukrajinci ljuti na Njemačku nakon što je njemačkom predsjedniku zabranjeno da dođe u Kijev, Grlić Radman je rekao da je Ukrajini u ovom trenutku nužna itekako velika pomoć i podrška.

O Lavrovu 

Grlić Radman je u siječnju bio u Moskvi sa Sergejem Lavrovom i prozvao ga pjesničkom dušom.

- Čovjek je pisao pjesme, s njim su se susretali mnogi. Jedan mi je ministar rekao da se vidio s Lavrovom dva dana prije invazije i da je rekao da neće biti napada - rekao je ministar.

Otkrio je i zašto ministarstvo nije poslalo notu Srbiji kojoj je Kina poslala naoružanje.

- Ne znamo sve detalje što se dogodilo - kazao je ministar.