News

Komentari 3

Grlić Radman pohvalio kako je Krakov prihvatio izbjeglice: Imaju iskustva još od 2015.

Grlić Radman pohvalio kako je Krakov prihvatio izbjeglice: Imaju iskustva još od 2015.

Tada je Europa primila oko 1 milijun migranata pa i ilegalnih migranata, a danas samo u Poljskoj govorimo o broju od 2,5 milijuna izbjeglica, koji su odmah integrirani, osvrnuo se ministar vanjskih poslova na 2015. godinu

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u subotu u Krakovu da je taj grad dobro i organizirano reagirao na priljev izbjeglica iz Ukrajine, izbjeglih nakon ruske invazije, koji su podigli broj stanovnika tog grada za oko 20 posto.

"Krakov se suočava s izbjeglicama ne od jučer, ne od prekjučer, nego još od 2015. Tada je Europa primila oko 1 milijun migranata pa i ilegalnih migranata, a danas samo u Poljskoj govorimo o broju od 2,5 milijuna izbjeglica, koji su odmah integrirani", rekao je novinarima u Krakovu Grlić Radman nakon susreta s gradonačelnikom toga grada koji se, kako je rekao, "interesirao i za naša iskustva s izbjeglicama iz Domovinskog rata".

Grlić Radman je podsjetio i na situaciju od prije sedam godina i veliku izbjegličku krizu kada se Poljska također suočila s priljevom migranata, od kojih su "neki bili ilegalni", ali s punom manjim brojem nego danas.

Danas ovdje govorimo "isključivo o izbjeglicama koji su prisiljeni napustiti Ukrajinu, svoju zemlju, zbog ruske agresije. Oni su dočekani prijateljski", kazao je Grlić Radman.

Dodao je da je ukrajinskim izbjeglicama omogućeno nastaviti školovanje, a osiguran im je i odgovarajući smještaj.

Gradonačelnik Jacek Majchrowski je rekao da izbjeglička kriza stvara veliki pritisak na gradsku upravu jer izbjeglice sada čine gotovo četvrtinu stanovnika Krakova.

Pojasnio je na koji način je organiziran njihov prihvat i integracija, ali i naglasio da je problem "što su žene, djeca i stariji ljudi došli ovamo, a u Ukrajinu su se vratili muškarci" koji bi u Poljskoj mogli raditi.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače iz zemlje je izbjeglo četiri milijuna ljudi, dok je ukupan broj raseljenih veći od deset milijuna, prema podacima agencije UN-ovog povjereništva za izbjeglice.

U Poljsku je pristiglo više od 2,52 milijuna izbjeglica, prema podacima poljske granične straže.