Obavijesti

News

Komentari 29

Grmoja: Skreću pozornost na zviždača, umjesto na problem

Grmoja: Skreću pozornost na zviždača, umjesto na problem
1

Saborski zastupnik Mosta na Facebooku se osvrnuo na slučaj Josipa Ćelića tj. policajca zviždača koji je medijima predao snimku njegove prebrze vožnje, da bi zbog toga bio - sankcioniran

VIDEO

Zamjenik ravnatelja policije Josip Čelić je radnog dana u vrijeme kad se djeca vraćaju iz škole, u naseljenom mjestu Žerava, vozio brzinom 166 km/h - što iznosi čak 116 km više od dozvoljenih 50 km/h, započeo je svoju objavu na Facebooku Nikola Grmoja. 

Ostatak njegove objave donosimo u cijelosti:

- Po članku 226. Kaznenog zakona kaznom zatvora do 3 godine kaznit će se osoba koja za 50 km/h prekorači dopuštenu brzinu u naseljenom mjestu i izazove opasnost za život ljudi. MUP je izvijestio da je protiv Čelića pokrenuo postupak prema Zakonu o sigurnosti prometa - ali ne i postupak prema Kaznenom zakonu. Primjenu Kaznenog zakona MUP i DORH su izgleda ograničili samo na službenu osobu MUP-a koju sumnjiče za javno razotkrivanje ove afere.

- Svaki od 208 stanovnika mjesta Žerava imao je sreću što se Čeliću tog dana nije našao na putu. No hrvatski građani se ne bi trebali pouzdati u sreću nego u MUP i DORH - institucije koje ne plaćaju za prikrivanje protuzakonitih radnji. MUP je žurno odvratio pozornost javnosti progonom MUP-ovog zviždača čijim je osobnim izlaganjem hrvatska javnost dobila uvid u stvarno stanje u vitalnim državnim institucijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pozornost se skreće na traženje traženje zviždača - a zanemaruje se rasvjetljenje pravog problema: cjelovito utvrđivanje političke i pravne odgovornosti za višemjesečno zataškavanje afere, kao i za moguće počinjeno kazneno djelo u MUP-u neprijavljivanjem kaznenog djela obijesne vožnje kroz naseljeno mjesto, zaključio je Grmoja.

U subotu prosvjed u potporu žviždaču

Prosvjed "Pravda za zadarskog policajca - umjesto odlikovanja, suspenzija" najavljen je za subotu u 12 sati ispred 2. policijske postaje u Zadru. Inicijatorica prosvjeda 

Jasminka Adžić Sikirić kaže:

- Povodom nedavnih napisa u medijima kako je zadarski policajac suspendiran jer je dao snimku prebrze vožnje jednog visokog policijskog dužnosnika, odlučili smo kao građani reagirati te stati u zaštitu ovog zviždača. Ovo je već postala praksa u Hrvatskoj da se zviždači tretiraju kao državni neprijatelji ovako nakaradnog sustava u kojemu cvate nepotizam, kriminal i korupcija - kaže Adžić Sikirić.

Podsjetimo, riječ je o policajcu koji je javnosti na uvid dostavio snimku prebrze vožnje tadašnjeg  zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića. Zamjenika ravnatelja policije  je 12. ožujka oko 13 sati zaustavio policijski presretač, a on je potpisao zapisnik o prekršaju, čime je priznao da je vozio 166 kilometara na sat  u mjestu blizu Zadra gdje je brzina ograničena na 50 kilometara. Slučaj je navodno pokušao zataškati, a nedavno je snimka javno objavljena nakon čega su zamjenik ravnatelja i načelnik prometne policije u Zadru premješteni na drugo radno mjesto.  Policajac - zviždač je suspendiran odnosno udaljen iz službe 8.studenog, a morat će na disciplinski postupak te je nad njim zavedeno krim istraživanje jer je "dostavio snimku neovlaštenoj osobi".

- Činjenica  da u EU 18 posto građana izjavljuje da bi prijavilo korupciju ili bilo kakvu nezakonitost u radu institucija i njihovih predstavnika, dok ih je u Hrvatskoj samo njih četiri posto,  govori o tome koliko nazadujemo u borbi protiv korupcije. Ne zaboravimo da je sadašnja predsjednica Hrvatske svoju kampanju zasnivala između ostalog i na obećanju zaštite zviždača, a potom im ukinula ured. Ako već nije zaštitila zviždače što vidimo na svim primjerima do sada pa i na slučaju zadarskog suca Rogića koji je ukazivao na nepotizam na zadarskim sudovima pa se sad povlači po istima kao najveći kriminalac, barem smo postali druga Švicarska - kaže, valjda ironično,  inicijatorica prosvjeda.

- Stanje u državi, a posebno u našoj županiji je krajnje zabrinjavajuće i ako netko izvana ne intervenira i ne uvede reda, anarhija i bezakonje će se i dalje nastaviti. Zakon o zviždačima koji je stupio na snagu 1.srpnja 2019. izrađivali su upravo oni koji štite koruptivne radnje, u protivnom bi u izradu zakona uključili dosadašnje oštećene zviždače koji su prošli i prolaze pravu golgotu: Ankica Lepej,Vesna Balenović, Sonja Vlahek, Željko Rogić i mnogi drugi - kaže organizatorica te zaključuje:

- U svakoj normalnoj državi bi ovaj policajac bio odlikovan, a ne kažnjen.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor