Obavijesti

News

Komentari 86

Grobari koji su krali s mrtvih tuže 'Ukop' jer su dobili otkaz

Grobari koji su krali s mrtvih tuže 'Ukop' jer su dobili otkaz
4

Od državnog odvjetništva se traži da u dorađenoj i dopunjenoj optužnici navedu i utvrde točan broj pokojnika koji su pokradeni, koliko puta se to dogodilo i vrijednost

VIDEO

Gotovo godinu i pol je prošlo od uhićenja četrnaestorice osječkih grobara zbog sumnji da su iz grobnica i lijesova s tijela pokojnika uzimali zlatne satove, zlatne zube, narukvice, a nikako da im počne suđenje. Prije nekoliko dana je Optužno vijeće Općinskog suda u Osijeku vratilo Općinskom državnom odvjetništvu optužnicu podignutu prije pola godine - na doradu!

Prema odbijenoj optužnici, djelatnici osječkog gradskog komunalnog poduzeća "Ukop", koji su bili zaposleni na poslovima nosača i grobara, dragocjenosti su uzimali prigodom prekapanja ili "čišćenja grobnica" u posljednjih 20 godina. Grobari su se u istrazi branili da je to bila uobičajena praksa generacijama, a pronađene vrijednosti bi preprodavali u zlatarnicama i poslovnicama za otkup zlata, te novac od prodaje dijelili. 

Upravo ih je ta prodaja i stajala slobode i radnih mjesta, jer su ih zaposlenici jedne od poslovnica za otkup zlata prijavili nakon što im se učinilo čudnim što ljudi u radnoj odjeći s natpisom "Ukop" često donose zlatne predmete koji su im "sumnjivo mirisali"

Jedan od uhićenih grobara je na ruci tijekom saslušanja imao sat kojeg je skinuo s tijela pokojnika! U svojim iskazima, navodi se u odbačenoj optužnici, naveli su da su do zlatnih zuba dolazili tako da bi samo protresli lubanju pokojnika i potom pokupili zube koji bi ispali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nakit je bio na trulim kostima, a zubi su ispali iz lubanje ili sam ih vadio kliještima, rekao je u istrazi jedan od grobara koji je, tvrdi, tako u godinu dana, koliko je bio zaposlenik Ukopa, "zaradio" oko 8.000 kuna.

Četvorica nosača priznala su da su krali pri utovaru pokojnika, odijevanju ili brijanju, smještanju u hladnjaču, neposredno prije zatvaranja lijesa, kada bi rodbina izašla iz mrtvačnice. U svoje su džepove stavljali nakit, satove, novac. Donijelo im je to, s godinama, najmanje po 2.000 kuna. Jedni su za druge znali, ali nisu se, tvrde, hvalili "jer se to ne radi".

Od državnog odvjetništva se traži da u dorađenoj i dopunjenoj optužnici navedu i utvrde točan broj pokojnika koji su pokradeni kao i grobnice u kojima su se pokrale dragocjenosti, koliko puta se to dogodilo, vrijednost... Zatraženo je da u optužnici bude priložen i pravilnik ili neki drugi pravni akt "Ukopa" kojim se regulira "čišćenje grobnica".

Većina grobara je priznala krađu dragocjenosti iz grobnica ili s tijela pokojnika, a osmorica su na Općinskom sudu u Osijeku pokrenuli radni spor protiv "Ukopa" koji im je uručio otkaze zbog nanošenja štete ugledu tvrtke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a