Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

GSS ga tražio tri dana: Na festivalu se izgubio profesor

GSS-ovci iz Gospića su muškarca pronašli iscrpljenog, dezorijentiranog i dehidriranog. Pokušali su saznati kako je nestao, ali im to nije pošlo za rukom...

Foto: GSS
3 komentara

Proteklog Vikenda na Baškim Oštarijama u jednom kampu održavao se Mystic Mountain Festival. U subotu u 21.20 sati, posjetitelj festivala je nazvao HGSS Stanicu Gospić. Rekao je da je nestao čovjek koji je bio u društvu s još troje i s njima krenuo u šetnju. 
Navodno su se htjeli popeti se na vrh Kiza koji se nalazi u lancu Dabarkih kukova. Na teren je odmah izašlo 13 spašavatelja s tri vozila. 

- Tri člana ove „ekspedicije“ više sretno nego spretno uspjeli su se vratiti u bazni kamp, ali četvrti član je mistično nestao… Od trenutka spoznaje da fali jedan član Festivala priča i okolnosti nestanka temeljem izjava preostalih članova  mijenjaju se iz sata u sat. Spašavatelji su cijelu noć pretraživali sve šumske ceste na širem području Baških Oštarija te pokušavali temeljem izjava preostala tri člana grupe koja su se vratila, kronološki posložiti priču i pobliže odrediti područje potrage temeljem točke zadnjeg viđenja nestale osobe. Međutim, to je bila za spašavatelje „nemoguća misija“. Izjave se nisu slagale,  kronologija još manje, logiku isključujemo i zaključujemo da je nešto čudno u ovoj prekrasnoj zvjezdanoj noći i nastavljamo pretraživati područje do jutarnjih sati. Tokom noći uspijevamo dobiti informaciju da je nestala osoba Hrvat , star 48 godina i profesor na jednom fakultetu - kažu u GSS-u.  
U nedjelju u jutro su nastavili potragu. Nestalog nisu našli. 

- U ponedjeljak, treći dan potrage spašavatelji u 10.30 sati na šumskoj cesti kod lokaliteta Dabarska jezera pronalaze nestalu osobu, iscrpljenu, dezorijentiranu i dehidriranu. Bilo je to 6.5 km udaljeno od mjesta gdje su ostavili vozilo a 10-ak km od mjesta gdje su zadnji put bili  svi zajedno. Nakon pregleda i male okrijepe spašavatelji vozilom transportiraju pronađenu osobu na Baške Oštarije, gdje je u 12 sati predaju timu hitne medicinske pomoći i policijskim službenicima na daljnju obradu. Za vrijeme transporta spašavatelji su optimistično pokušavali u razgovoru sa profesorom  konačno saznati „pravu priču“ i okolnosti mističnog nestanka.  Ali ne, nije im pošlo ni ovaj put za rukom - kažu GSS-ovci. 
- Svaka akcija je posebna i jedinstvena, naročito potražne akcije koje su naj češće i znaju biti  dugotrajne, s puno nepoznanica, iscrpljujuće,  sa sretnim ili manje sretnim završetkom ali gotovo uvijek s poukom, pa i za nas spašavatelje. Iz ove akcije mi pouku nećemo izvlačiti, to ostavljamo svakom čitatelju za sebe. Naše bogato iskustvo nadogradili smo s još jednim i naučili novu lekciju. Ipak, mi smo tu da učimo i radimo a profesor da ocijeni jesmo li ovog puta zadovoljili??? - kažu u GSS-u. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message