Obavijesti

News

Komentari 3

Guatemalski predsjednik je naredio uhićenje i izgon tisuća migranata na putu za SAD

Guatemalski predsjednik je naredio uhićenje i izgon tisuća migranata na putu za SAD
4

Predsjednik Gvatemale naredio je uhićenje i izgon iz zemlje tisuća migranata iz Hondurasa koji su ilegalno ušli u tu zemlju nadajući se nastaviti put do SAD-a unatoč opasnostima i pandemijie

VIDEO

Predsjednik Alejandro Giammattei dao je sigurnosnim snagama posebne ovlasti da rastjeraju okupljanja ljudi u šest okruga dok se očekuje prodor sve više migranata iz Srednje Amerike u pokušaju da prijeđu granicu u bijegu od siromaštva koje se drastično povećalo zbog pandemije. 

U četvrtak je više od 2000 članova karavane, mnogi od njih sa zaštitnim maskama, ulazilo pored naoružanih gvatemalskih vojnika na granici.

Honduran migrants trying to reach the U.S. walk along a road after bursting through a border checkpoint to enter Guatemala illegally, in Izabal

Gvatemalske vlasti zabrinute su zbog pandemije.

"Usred pandemije imamo karavanu. Prekršili su sve zdravstvene protokole i mi i ne znamo kada su ušli u zemlju", rekao je direktor za migracije Guillermo Díaz, prenosi Reuters.

Jedan sudionik karavane umro je u četvrtak u padu iz prikolice pod čijim je kotačima bio zarobljen, objavio je Crveni križ.

Karavana je najveća od izbijanja pandemije koronavirusa u Srednjoj Americi u ožujku zbog čega je vlada naredila "lockdown", a time je dodatno povećala nezaposlenost i siromaštvo.

Honduran migrants trying to reach the U.S. sleep on the floor after a long day of walking in the town of Entre Rios

Mali su izgledi da će uspjeti proći Meksiko, državu čiji je predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rasporedio nacionalnu gardu na granicu s Gvatemalom, a uspio je rastjerati prethodne karavane pod pritiskom Sjedinjenih Država.

Republikanac Donald Trump stavio je suzbijanje ilegalnog useljavanja u prioritete svoje platforme mjesec dana do predsjedničkih izbora na kojima se nada osvojiti novi mandat.

Sudionici karavane objašnjavaju da bježe od katastrofalnih uvjeta u Hondurasu koji proživljava najteži gospodarski pad.

"Nitko ne emigirira zato što to želi već iz potrebe", objasnio je  Carlos, migrant iz Hondurasa koji je želio ostati neimenovan i naglasio "Mi nemamo što jesti".

Honduran migrants trying to reach the U.S. hitchhike on a truck, through Izabal department

Stručnjaci za migracije kažu da je pandemija pogoršala dugotrajno neriješena socijalna pitanja u Srednjoj Americi. 

"Ova nova karavana samo je još jedna posljedica pandemije, no još više, ona je rezultat socijalnih nejednakosti koje nitko ne rješava", kaže Misael Hernandez, stručnjak za migracije iz Visoke škole a Frontera Norte.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava