Obavijesti

News

Komentari 113

Guciću kazna za Brodokomerc u zastari: Nikad neće u zatvor

Guciću kazna za Brodokomerc u zastari: Nikad neće u zatvor
1

Posrnuli tajkun Josip Gucić (67) je 2007. pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog malverzacija u Brodokomercu. No, godinama se skriva u Beogradu, a sada je nastupila zastara

VIDEO

Posrnuli tajkun Josip Gucić (67), koji se od hrvatskog pravosuđa godinama skriva u Beogradu, nikada neće odležati dvije godine na koliko je pravomoćno osuđen 2007. zbog malverzacija u Brodokomercu. 

Naime, kazna se zbog zastare ne može izvršiti kad od pravomoćne presude protekne 10 godina od izrečene kazne zatvora u trajanju duljem od  godine dana. S obzirom da je presuda, temeljem koje je Gucić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine postala pravomoćna 22. ožujka 2007., pa je sudac izvršenja Županijskog suda u Zagrebu riješio je da je za Gucića nastupila zastara izvršenja kazne zatvora. 

Podsjećamo, riječka  sutkinja Ika Šarić nepravomoćno je 2006. osudila janjevačkog tajkuna na dvije i pol godine zatvora. Gucića i četvero bivših direktora u tvrtkama grupacije "Gucić" teretilo se za financijske malverzacije kojima je nanesena šteta i uzrokovan stečaj riječkog Brodokomerca. Gucić, koji se branio sa slobode i nije bio na izricanju presude, proglašen je krivim za zloporabu položaja i ovlasti, zloporabu u gospodarskom poslovanju te za djela protiv službene dužnosti. Vrhovni sud kaznu mu je smanjio na dvije godine. 

Dvije godine nepravomoćno dobio je i na Županijskom sudu u Zagrebu zbog podmićivanja sudskog vještaka. USKOK je, naime,  Gucića teretio da je 2003. tijekom istražnog postupka, koji se protiv njega, njegova sina te još nekih osoba vodio zbog sumnji da su oštetili poduzeće NIK za 195 milijuna kuna, zatražio od sudskog vještaka Antuna Čeovića da izradi za njega povoljan nalaz.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čeović je angažirao  sudskog vještaka Vinka Vuletića, a za taj "posao" Gucić im je obećao dati 50.000 eura. 

Gucić je 2015. nepravomoćno osuđen i na sudu u Splitu. Zbog kriminala u tvrtkama Amfora i Primorje iz Makarske dobio je osam godina zatvora. Jedan od pet najbogatijih tajkuna u zemlji 1990-ih pobjegao je u Beograd 2007. nalazi se na MUP-ovoj tjeralici no kako je Gucić rođen na Kosovu posjeduje dvojno državljanstvo pa ga Srbija nije izručila.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!