Obavijesti

News

Komentari 96

GUP nije glup: Arapi neće moći odmah početi graditi na Savi

GUP nije glup: Arapi neće moći odmah početi graditi na Savi
2

Oko GUP-a su se lomila i koplja na nacionalnoj koaliciji, gdje i Milan Bandić i HNS stoje uz HDZ te čine većinu, dok su u Zagrebu na suprotstavljenim stranama

VIDEO

Osobno, ne bih nikad glasovao za dokument na čiji sadržaj je stiglo toliko primjedbi struke i javnosti, rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS) nakon što je dao zeleno svjetlo za isti taj (GUP) Zagreba

Štromar se tako opravdao i odluku o tome hoće li u konačnici GUP proći prebacio na gradske zastupnike. A u Skupštini Milan Bandić s HDZ-om ima većinu pa bi GUP mogao biti izglasan već tijekom sljedećeg mjeseca.

Prije točno sedam dana ministar Predrag Štromar je sazvao konferenciju za novinare i objavio da GUP nije dobio zeleno svjetlo, ali u četvrtak je ipak informacija puštena preko državne izvještajne agencije Hine.

Štromar je objasnio i da je Zagreb napravio potrebne izmjene, poput toga da su na prostoru hipodroma osigurali barem 51 posto rekreativne namjene. Upravo su prostor hipodroma i uklanjanje susjednog Zagrebačkog velesajma izazvali najviše polemike i kritike i građana i arhitekata. Gradonačelnik Milan Bandić je potpisao s arapskim investitorom Eagle Hills memorandum o suradnji i najavio gradnju niza poslovno stambenih nebodera na tom prostoru pa je projekt nazvao zagrebački Manhattan.

Odobrili Bandićev Manhattan, stigle tisuće primjedbi građana
Odobrili Bandićev Manhattan,  stigle tisuće primjedbi građana

Oko GUP-a su se lomila i koplja na nacionalnoj koaliciji, gdje i Milan Bandić i HNS stoje uz HDZ te čine većinu, dok su u Zagrebu na suprotstavljenim stranama. Oporba i dalje misli da je zeleno svjetlo dano upravo zbog dogovora, a ne zbog struke.

- Štromar je s Bandićem odigrao oko GUP-a dupli pas da bi sve građane napravili budalama - kaže Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš.

Ipak, Ministarstvo je objavilo da GUP ne znači i automatski realizaciju projekta. Zagreb prvo mora donijeti još jedan niži plan koji će detaljno propisati što se može graditi. Prije toga treba biti i arhitektonsko urbanistički natječaj, a u cijeloj toj proceduri moraju ponovno sudjelovati i građani sa svojim primjedbama.

Bivša ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš kaže da ta procedura traje minimalno godinu i pol. Zato i ističe da se boji da je cijeli projekt s Arapima osmišljen samo kako bi se napravilo niz drugih štetnih izmjena na koje javnost toliko i ne obraća pozornost.

'Nema smisla više mrcvariti izmjene, treba nam novi GUP'
'Nema smisla više mrcvariti izmjene, treba nam novi GUP'

I ona je uvjerena da je GUP rezultat dogovora u koaliciji. Gradski zastupnici još ga uopće nisu vidjeli.

- Ministarstvo se pozvalo na poštovanje procedure, a nije ulazilo u sadržaj. Dok su svjetla reflektora na hipodromu, sprema nam se nova devastacija Donjega grada, jer, prema prvim prijedlozima, povećava se gradnja i dopušta gradnja podzemnih garaža. Moramo vidjeti konačnu verziju - kaže Anka Mrak Taritaš.

Za danas su i stručne udruge arhitekata i urbanista najavile svoje očitovanje na GUP i zeleno svjetlo. Ali njihov stav je već ranije bio jasan - kršena je procedura i trebalo bi donijeti novi GUP.

Kratka kronologija natezanja:

  • Bandić potpisao memorandum s Eagle Hills o hipodromu
  • Lipanj 2019.: Kako bi stigli ispoštovati rokove prema investitoru, Bandić želi prije ljeta usvojiti GUP
  • Srpanj 2019.: Ministarstvo graditeljstva odbija GUP i nalaže ponovnu javnu raspravu
  • Kolovoz 2019.: U špici godišnjih odmora ide nova javna rasprava. stiglo više od 10.000 primjedbi
  • 15. studeni 2019.: Ministar Štromar ne daje zeleno svjetlo i traži dodatne, ali blage izmjene
  • 21. studeni 2019.: GUP je dobio zeleno svjetlo ministarstva

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.