Obavijesti

News

Komentari 38

'Guranje Uljanika u stečaj je pokušaj destabilizacije Istre'

'Guranje Uljanika u stečaj je pokušaj destabilizacije Istre'
1

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kazao je kako su sudovi u Rijeci i Pazinu shvatili važnost brodogradnje za Hrvatsku i dali joj još jednu šansu, ocijenivši žalosnim da Vlada nije krenula istim putem

VIDEO

- Trgovački sud u Rijeci i Trgovački sud u Pazinu razumjeli su važnost brodogradnje za Hrvatsku i brodogradnji u Rijeci dali još jednu šansu. Žalosno je da Vlada nije krenula istim putem. Brodogradnja ie zadnja velika industrijska gospodarska grana u Hrvatsko] koja zapošljava velik broj radnika. Ne može se cijela ekonomija države oslanjati samo na turizam. Treba nam industrijska proizvodnja -  ocijenio je Boris Miletić u razgovoru za Večernji list objavljenom u broju od subote.

Na pitanje da prokomentira Vladinu odluku da neće restrukturirati Uljanik te da još traži model za tvrtku Miletić je rekao da zavlačenje javnosti i izbjegavanje odgovora u ovakvoj situaciji pokazuje o kakvoj je Vladi riječ. Kazao je da je američkoj administraciji za kompletno rješenje problema u autoindustriji, s osam milijuna zaposlenih, trebalo devet mjeseci.

 - Istra je jedina regija koja se svih ovih godina uspjela othrvati pogubnom utjecaju HDZ-a i guranje Uljanika u stečaj doživljavam kao HDZ-ov pokušaj ekonomske destabilizacije Istre - ustvrdio je Miletić. 

'Vlada je mjesecima ignorirala sva upozorenja'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje je je li trebalo doći do uhićenja čelnih ljudi Uljanik Grupe Miletić je kazao da je važno utvrditi odgovornost svih i doznati kako je Uljanik doveden do ponora.

 - Ne znam detalje istrage. Međutim, ne smijemo zaboraviti da se Uljanik nalazi u ovakvoj situaciji iz dva razloga. Prvi su aktivnosti uprave Uljanika i 3. maja. a drugi što je država kao najveći suvlasnik Uljanik Grupe godinama pokazivala apsolutnu nebrigu za brodograđevnu industriju. Nisu kontrolirali jamstva i nisu uopće nadgledali poslovanje brodogradilišta. Država je imala i još uvijek ima sve mehanizme za nadziranje poslovanja. Ima čvrstu polugu upravljanja na temelju vlasničke strukture, a od svega toga nije činila ništa - kazao je Miletić.

Dodao je i da je uz to Vlada ignorirala sva upozorenja koja su dolazila još prije punih 17 mjeseci te je "brodogradilište konačno gurnula preko ruba".

Kazao je i da je utjecaj IDS-a na poslovanje Uljanika bio i ostao ravan nuli. Udio jedinica lokalne samouprave u poslovanju Uljanika je 0,7 posto, a udio države 25 posto.

- Za održivu brodogradnju ne treba otkrivati toplu vodu. Ugledajmo se na uspješne primjere i naučimo nešto od njih. Jedan takav, u Monfalconeu u Italiji, nalazi se manje od 150 km od Pule. Riječ je o vrlo konkurentnom brodogradilištu koje se opredijelilo za izgradnju visoko sofisticiranih brodova, a iza njega stoji tvrtka koja je u većinskom vlasništvu talijanske države. Njihov primjer pokazuje da brodogradnja može biti profitabilna, pod uvjetom da imate sposoban menadžment i podršku uz aktivan nadzor države. A to hrvatska brodogradilišta nemaju - poručio je Miletić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag