Obavijesti

News

Komentari 3

Hakeri htjeli otrovati cijeli grad!

Hakeri htjeli otrovati cijeli grad!

U gradu Oldsmar u Floridi grupa je hakera pokušala ući u računalni sustav objekta koji vodom opskrbljuje oko 15 000 ljudi

Grupa hakera preuzela je kontrolu nad opskrbom vode u SAD-u i pokušala otrovati građane opasnim kemikalijama, prenosi Mirror. Policija je izvijestila da još uvijek ne znaju tko je u petak provalio u računalni sustav te da je u tijeku istraga. Nasreću, nadležne su službe na vrijeme primijetile da je netko hakirao sustav i spriječile da veća količina kemikalija uđe u cijevi. 

Šerif okruga Pinellas rekao je da su hakeri naciljali računalni sustav objekta koji opskrbljuje vodom oko 15 000 ljudi u gradu Oldsmar u Floridi. Hakeri su ušli u sustav uz pomoć daljinskog pristupa, a napad je otkrio zaposlenik u ustanovi u Oldsmaru.

- Sjedio sam na svom radnom mjestu i pratio računalo i odjednom sam vidio prozor koji se pojavio na računalu. Shvatio sam da je netko preuzeo kontrolu nad sustavom i odmah obavijestio nadležne - rekao je jedan od zaposlenika.

Nakon što su preuzeli kontrolu nas sustavom, hakeri su u povećali količinu natrijeva hidroksida, koja se inače koristi u malim količinama te je u većim razmjerima pogubna.  Šerif okruga potvrdio je kako je količina natrijeva hidroksida koja je ušla u sustav minimalna te da će slučaj biti tretiran kao pitanje nacionalne sigurnosti.