Obavijesti

News

Komentari 182

Hasanbegović: Koalicija HDZ-a i Mosta? Da, ja to zagovaram!

Hasanbegović: Koalicija HDZ-a i Mosta? Da, ja to zagovaram!
1

Nema razloga da HSP AS ne bude uz HDZ. Riječ je o stranci koja je odano surađivala u Domoljubnoj koaliciji i ne vidim razloga, da HSP AS ne ostane u jednoj vrsti saveza s HDZ-om, rekao je Hasanbegović

VIDEO

Ministar kulture i član Predsjedništva HDZ-a Zlatko Hasanbegović rekao je u nedjelju u Dubrovniku kako je veliki zagovornik dugoročne suradnje s Mostom, te kako HDZ u koaliciji treba zadržati HSP dr. Ante Starčević, pri čemu ne smije dopustiti medijima da mu kreiraju stranačku politiku.

Odgovarajući na novinarske upite o tome je li moguća koalicija HDZ-a i Mosta, Hasanbegović je odgovorio kako je zagovornik takvog rješenja.

- Koalicija je moguća, ona je strateška i ona je jedina moguća. Svi znaju da sam kao ministar surađivao s kolegama iz Mosta i da sam načelno veliki zagovornik koalicije HDZ-a i Mosta, ne kao privremenog rješenja, već kao dugoročnog strateškog političkog partnerstva za buduće godine - istaknuo je.

Upitan treba li HDZ u koaliciji zadržati HSP AS te smatra li da je ta stranka donijela više štete ili koristi HDZ-u, Hasanbegović je ustvrdio kako ne vidi razloga da HSP AS ne ostane u političkom savezu s HDZ-om.

- Nema razloga da HSP AS ne bude uz HDZ. Riječ je o stranci koja je odano surađivala u Domoljubnoj koaliciji i ne vidim razloga, posebice zbog te jedne pravaške dimenzije da HSP AS ne ostane u jednoj vrsti političkog saveza s HDZ-om. Na koji način i u kojim izbornim jedinicama, to tek treba dogovoriti. Ta stranka je donijela korist HDZ-u, ona pokriva nama blisko biračko tijelo i HDZ se u svojoj politici mora usmjeravati prema svojim biračima i ne dopustiti da politiku stranke kreiraju bilo mediji, bilo politički lobiji koji na nijedan način nisu povezani s HDZ-om - poručio je.

'Dubrovačke igre su najvažniji kulturni festival'

Hasanbegović je istaknuo na sjednici Festivalskog vijeća, kako su Dubrovačke ljetne igre najveći i najznačajniji kulturni festival u Hrvatskoj koji će doprinijeti percepciji Dubrovnika kao iznimnog kulturnog i turističkog središta.

- Na ovoj svečanoj sjednici uoči otvorenja 67. Dubrovačkih ljetnih igara nije zgorega spomenuti kako je riječ o najznačajnijem i najvećem festivalu u Hrvatskoj. Kao i uvijek, ovogodišnje Igre predstavit će glazbeni, dramski i popratni program iznimne umjetničke kvalitete, a posebice mi se čini vrijednim istaknuti kako će preko koncepcije prožimanja umjetnosti i umjetničke i kulturne baštine Dubrovnika, Igre ponuditi gostima vrijedne sadržaje i doprinijeti daljnjoj percepciji Igara i grada Dubrovnika kao iznimnog kulturnog i turističkog središta bogate i cijenjene povijesti - poručio je Hasanbegović.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako Dubrovnik aktivno živi dubrovački Festival, a za sljedeću godinu najavio je dodatnih milijun kuna od Grada Dubrovnika za potrebe Igara.

- Dubrovnik punih 67 godina iščekuje Festival s velikim nestrpljenjem, a to se moglo vidjeti i sinoć na Generalnoj probi. Naš grad aktivno živi Igre, jer puk nikad nije dopustio nikome, niti dirigentima, ni glumcima ni tenorima da to naprave bez sudjelovanja puka dubrovačkoga. To je ogromna prednost ovog grada - kazao je Vlahušić.

Dodao je kako će i večerašnji tradicionalni poziv glumcima "Neka uđu" biti vjerojatno popraćen s poprilično skepse i kritike. Naime, umjesto dosadašnje prakse u kojoj je taj poziv upućivao Knez dubrovački, ta zadaća ove godine pripala je upravo Vlahušiću.

Član Festivalskog vijeća Frano Matušić rekao je na svečanoj sjednici kako i Ljetne igre pokazuju koliko Dubrovnik kao grad vapi za jednom koncertnom dvoranom. 

- Koncertna dvorana bi osvježila kulturni život grada Dubrovnika u cijelosti i tijekom cijele godine. Bilo je puno inicijativa, ali mislim da je vrijeme da Dubrovnik napravi taj iskorak - naglasio je Matušić.

S njim se složio i intendant Igara Mladen Tarbuk, koji je upozorio kako tijekom sinoćnjeg pokusa koncerta za ceremoniju otvaranja gotovo uopće nije čuo orkestar.

- Orkestar je bio neposredno ispred mene, a jedva sam ga čuo. Svi ti ritmovi, bubanj i bas koji su tukli diljem Straduna su ustvari učinili našu misiju gotovo nemogućom. Loše sam se osjećao, kao da sam strani element. Mora postojati dijalog, ako mi trpimo buku koja u Dubrovniku zna katkad spriječiti i san, bilo bi fer da i Dubrovnik trpi kulturu, makar u vrijeme priprema', rekao je Tarbuk i dodao kako bi koncertna dvorana puno pomogla u tom smislu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"