Obavijesti

News

Komentari 9

Hasanbegović: 'Za Hribara su se udružili HDZ, SDP i Možemo!, nije dokazao da zna strani jezik'

Hasanbegović: 'Za Hribara su se udružili HDZ, SDP i Možemo!, nije dokazao da zna strani jezik'

Zlatko Hasanbegović, iako saborski zastupnik, ispred Gradske vijećnice je medijima rekao da je novi ravnatelj KIC - a politički izabran i da kao dokaz o znanju stranog jezika nije dao potvrdu negoYouTube video

VIDEO

Odbor za izbor i imenovanja Gradske skupštine prijedlog Upravnoga vijeća KIC-a podržao je jednoglasno te predložio Skupštini da prihvati redatelja i bivšeg ravnatelja HAVC - a Hrvoja Hribara kao ravnatelja KIC - a i donese rješenje po hitnom postupku. U sklopu KIC - a dolazi i zatvoreno Kino Europa kojim je godinama upravljala radila umjetnička organizacija Zagreb Film Festival. 

- Obnova Kina Europa najobuhvatnija je društvena zadaća za koju Centar javno odgovara: valja podići učinkovitost realizacije i požuriti - zaključio je Hribar, navevši među svojim četverogodišnjim ciljevima i onaj o obnovi i vraćanju tog kina u punu funkciju do proljeća iduće godine.

Bude li imenovan, s 11. svibnja na četiri godine, na toj će dužnosti zamijeniti Petra Bujasa kojemu mandat istječe dan prije. A gradska oporba, osim HDZ - a, će biti protiv ako je vjerovati Zlatku Hasanbegoviću. 

- Hribar je nakon revizije 2017. godine mora napustiti svoju sinekuru, sofisticirano klijentelistički sustav HAVC. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je proteklih godina bila zaokupljena pronalaženjem nove sinekure za gospodina Hribara, koji je sada u zrelim godinama pa mu treba naći odgovarajuće mjesto nekoliko godina prije zaslužene mirovine. On je nekoliko godina tezgario po briselskim hodnicima temeljem starih veza, radio je za sitne honorare budući da nigdje nitko na svijetu nema potrebu za njegovim znanjima osim ovdje gdje se raspolaže javnim novcem. Sada je došlo do političkog razvitka parakulturna parapolitička kloaka koja je bila sastavni dio te Hribarove interesne mreže preuzela je gradsku upravu i strateškim dogovorom između ministrice osobno i gospodina Tomaševića pronađeno je odgovarajuće uhljebništvo za gospodina Hribara - rekao je Hasanbegović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Hribar više nije šef HAVC-a: 'Poštujem mišljenje revizije'
Hribar više nije šef HAVC-a: 'Poštujem mišljenje revizije'

Po njemu, izbor za ravnatelja KIC - a, a samim time i Kina Europa je namješten. 

- KIC je jedno kulturno nedonošče, nefunkcionalni mjesni dom kulture. Naravno, ta sinekura nije dostojna ambicija gospodina Hribara, no za vrijeme stare uprave KIC - u je pripojena Kino Europa. To je ključ za razrješenje ovoga imenovanja. Kino Europa je bila igračka u rukama dijela Hribarove interesne mreže, stanovita umjetnička organizacija Zagreb film festival je upravljala tim javnim dobrom, riječ je o stanovitom Borisu T. Matiću koji je dobio javno dobro kao svojevrsnu djedovinu s naglaskom na šank i ugostiteljski objekt u kinu koji je bio jedan od ključnih netransparentnih izvora financiranja. Dakle, svi oni koji su danas u gradskoj upravi, prosvjedovali su dramatično protiv pripajanja Kina Europa KIC - u, izvodili su različite performanse. Sada kad su preuzeli vlast, u tome vide vide savršeni idealni model, jednim udarcem dvije muhe. KIC i Kino Europa - rekao je i dodao da sebe ne vidi na čelu Kina Europa. 

- Ja sebe ne vidim tamo, ja sam u Hrvatskom saboru i u ovom trenutku se ne bavim komunalnom problematikom. Pozorno gledajte sve najavljene točke i one koje su najavljene, a neće biti vezane uz imenovanja različite kulturne ustanove. U pozadini se odvija višestruka nadstranačka politička trgovina. Ministrica kulture, SDP, Možemo, a i zastupnici HDZ - a, ali njih ionako nitko ništa ne pita, oni provode odluke koje dobiju s previšnjega mjesta. Ovdje postoje i određeni formalno - pravni razlozi protiv predlaganja gospodina Hribara. Dakle, vijeće kulturnih centara je bilo protiv gospodina Hribara, njihovo mišljenje nikoga ne obvezuje, ali u proteklom mandatu gospoda iz Možemo su ustrajavala da se treba slušati odluke i mišljenja kulturnih vijeća. S druge strane, kulturno vijeće Zagrebačke filharmonije je bilo za gospodina Bocha, ali iz nekog razloga ta točka se povukla s dnevnog reda. Ono što je najvažnije, zašto su gospoda iz SDP - a do prekjučer zbog formalno - pravnih razloga bili protiv gospodina Hribara, a danas, kad su dobili s najviše partijske instance nalog da moraju biti za, zašto su odustali od svoje odluke? Vidimo jedan širi nacionalni kulturni model, jednu interesnu mrežu HDZ - a, SDP - a i Možemo - objasnio je Hasanbegović. 

'Nakon Hribara, najbolje je da ostavku da iministrica Obuljen'
'Nakon Hribara, najbolje je da ostavku da iministrica Obuljen'

Neslužbeno doznajemo da je 'uznemirujuća informacija' zbog koje je MOST jutros odmah tražio stanku na sjednici Gradske skupštine navod da gospodin Hribar nije priložio potvrdu o znanju stranog jezika.

- Statutom KIC - a je propisano da ravnatelj mora znati strane jezike. Mišljenjem nadležnog ministarstva je propisano kako se dokazuje poznavanje stranog jezika, dakle odgovarajućim potvrdama. Ja ne bih s tim zanovijetao, ali eto gospoda ustrajavaju na činjenici da se zakona moramo pridržavati kao pijan plota. U svojoj dokumentaciji gospodin Hribar se nije udostojio pronaći tu potvrdu koju je mogao pronaći u bilo kojem učilištu, nego je, kako bi dokazao svoju narcisoidnost poslao snimke s YouTubea iz kojih je vidljivo da on kao francuski vitez književnosti i umjetnosti govori francuski jezik. No postoji ovdje jedna mala potankost da hrvatski propisi ne poznaju snimku s YouTubea kao dokaz u postupcima različitih imenovanja - zaključio je Hasanbegović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)